Aseara am construit, impreuna cu Teo si la cererea unei prietene, o friptura din carne de curcan la cuptor. Am folosit acest mod de preparare in trecut doar pentru pui, si o singura data am incercat cu un curcan, pe care l-am facut atunci pe gratar, la foc de lemne. A fost foarte bun si atunci, dar cuptorul ii confera o fragezime care se realizeaza mult mai greu pe jar.
Se spune ca aceasta carne de curcan este foarte saraca in grasimi. O fi adevarat pentru curcanii crescuti in curte, cred ca modul industrial de crestere al acestor pasari (fie ele curcani, gaini sau gaste) nu poate sustine afirmatia de mai sus. Stim cu totii ce mananca si cum sunt tinute aceste animale pana ajung sa fie sacrificate. Dar asta este o alta discutie, care are tenta de polemica nesfarsita, si care nu face subiectul articolului de astazi. In orice caz, carnea de curcan pare mai slaba decat cea de gaina si este mai gustoasa.
Cel mai dificil moment al acestei retete il constituie dezosarea. Am avut 3 pulpe inferioare (aproximativ 3 kilograme). Pe ambalajul lor scria ca nu au tendoane. Complet fals, deci nu va incredeti daca vedeti aceasta afirmatie scrisa pe vreo cutie.
Daca nu gasitit totusi niste pulpe dezosate direct, procedati ca mine. Am pornit cu o sectiune in partea cea mai groasa a pulpei, dupa care am taiat usor pe langa os, si am eliminat toata carnea.
Pe cat posbil, am incercat sa elimin si tendoanele, macar pe cele mai mari, iar oasele le-am pus intr-o punga in congelator. Am sa mai strang cateva si la un moment dat am sa fac o supa din ele.
Prima si cea mai dificila parte fiind gata, am intins carnea si am dat-o cu sare pe toate partile. Am lasat-o apoi linistita cam un sfert de ora, timp in care am pregatit un mix de arome.
Am folosit pentru aromarea carnii cativa catei de usturoi, cregute cu rozmarin (neaparat verde de preferat proaspat dar daca nu aveti merge si din congelator), coaja de la 2 lamai si cateva linguri de ulei de masline.
Am ras coaja de la lamai.
Am dat acele de rozmarin jos de pe crengute.
Am zdrobit cateii de usturoi si le-am pus pe toate in mojar. Daca nu aveti un zdrobitor de usturoi, procedati ca aici.
Am turnat o lingura de ulei de masline in mojar si am amestecat bine si cu forta toate condimentele.
Dupa ce am transformat totul intr-o pasta super aromata, am uns carnea pe toate partile, cu grija sa acoperim toate suprafetele. Am introdus condimente si sub piele pentru a fi mai aprioape de carne si a transmite mai bine aromele.
Cam asa aratau la final bucatile de carne.
Si vazute din alt unghi.
Am asezat toata carnea cat mai inghesuita intr-un vas cu capac pentru aproximativ o ora. Puteti varia un pic acest timp dar eu va recomand nu mai putin de jumatate de ora, si nu mai mult de 3 ore. Daca o tineti prea putin, aroma nu va avea timp sa patrunda in toata carnea. Daca o lasati prea mult, usturoiul poate incepe sa oxideze.
Am pregatit si o sticla de vin pentru masa. Desi se spune ca la carnea de pasare se potriveste un vin alb, am considerat ca aromele puternice, carnea frageda si aproape rosie precum si gustul bogat, cer un vin rosu. Am aerisit asadar un Cabernet Sauvignon de la Domeniul Coroanei Segarcea, un vin robust, cu tonuri aromatice bine sustinute de corpolenta medie.
Am pus carnea in 2 vase si am turnat cateva linguri de ulei de masline peste ea, dupa care a intrat in cuptorul preincalzit, dar cu focul redus la minim.
Am lasat carnea in cuptor cam 2 ore, timp in care am intors-o de 2 ori pentru a se coace si rumeni uniform. Daca dati focul mai tare, se poate face si mai repede, dar nu va garantez fragezimea. Recunosc, timpul este foarte mare, mai ales ca in camera se vor raspandi arome foarte greu de controlat.
Pulpa a fost foarte frageda, se topea practic in gura, coapta pana in mijloc (chiar daca unele bucati erau cam groase), si extraordinar de aromata. Am servit-o alaturi de un piure de cartofi si de bureti laptosi la otet. O minune.
26 de răspunsuri la “Curcan aromat la cuptor”
Incredibil, chiar am o pulpa de curcan in frigider!!
Pai, ce mai astepti 🙂 ?
F ok reteta! O sa o incerc, avand in vedere ca si suntem consumatori de carne de curcan…!
Multumim 😉
Sa ne spui cum a fost :).
Facut, mancat, super delicios! Eu ma grabeam, deci am micsorat timpii si chiar si-asa a iesit…super! Ms de pont 🙂
Super!
Nu am rozmarin proaspat, nici congelat, decat uscat, la punguta…E mare baiul? Probabil nu va iesi atat de aromat, mai exista si alt neajuns?
Sanda, mare bai nu-i. Doar ca, intr-adevar, aroma va fi mult mai slaba. Nu incerca sa pui mai mult ca aroma tot nu va iesi, poate doar un pic de amareala. Dar cred ca-i de ajuns aroma de coaja de lamaie si usturoi.
Voie buna.
eu mai pun si zeama de la lamaie iese super!! si da ,,,e greu de suportat mirosul din casa timp de doua ore, dar pentru reusita ,suportam hi hi !!
salut Razvane ( sunt un om invarsata si-mi permit )
spune-mi cum ai putea sa vi sa pregatesti tu?
nu de alta da ai spus totul despre vin, da nu ai spus si cand il pui !
poate e secret si pentru aia te-as invita pentru pregatire !
cu stima si cu scuze de rigoare
Teo, vinul este pentru baut dupa curcan. Sau inainte :). Nu il pun peste carne.
Lasa-mi un mesaj pe razvan.anton@gmail.com si iti transmit detalii in particular pentru o sesiune de gatit la tine in bucatarie.
Cu stima!
Buna Razvan, am o intrebare . Cand bagi carnea la cuptor ii pui capac? Multumesc
Daca focul este mic nu e neaparat nevoie de capac. Poti sa ii pui capac o perioada iar la sarsit sa iei capacul si sa dai focul mai tare pentru rumenire. Depinde foarte mult si de cuptor.
Bună Răzvan,
Am descoperit aceasta reteta abia in Ianuarie.
De câte ori am făcut-o, prietenii si familia au fost încântați. Astăzi, având poftă, dar neavând decât niște copane de pui, am urmat-o întocmai.
A ieșit o minunăție!
Și culmea, a mers de minune cu risotto alla milanese, poftit de copiii mei!
Mulțumim!!!
Multumesc si eu 🙂
Mulțumesc mult, Răzvan ! Super delicios ! Rămâne de ținut minte rețeta asta !
Multumesc de vizita!
Ce inseamna focul redus la minim a cuptorul electric, cate grade?
Cam 120 – 140 de grade aproximex la un cuptor electric.
Buna ziua!
Imi doresc sa fac reteta la sfarsitul acesta de saptamana, doar ca as avea nevoie de un mic „ajutor”… as dori sa folosesc pulpa superioara de curcan dezosata si intrebarea mea ar fi: cam de cate pulpe am nevoie pentru 13 persoane? Iti multumesc pentru ajutor. O zi faina!
Buna. Pulpele de curcan sunt maricele deci una la 2 persoane ar fi suficient. Deci 7-8 pulpe ar trebui sa ajunga.
Petrecere frumoasa va doresc 🙂
Multumesc pentru ajutor si pentru urare! 🙂
Buna! Pot folosi folie de aluminiu sau hartie de copt in loc de capac pe deasupra ? Dat fiind ça fac in cantitate mare si nu dispun de un capac pt tara mea.
Stiu ca folia nu este sanatoasa pentru a o folosi la dicerse temperaturi,dar macar de data asta as
folosi-o.
Multumesc!
Nu este nici o problema, merge folia de aluminiu.
Foarte bună! Eu am avut o pulpa de 1kg si ceva dezosate, superioara. A iesit o nebunie. Am gătit doar 3/4. Multumesc pt inspiratie!
Multumesc si eu pentru vizita 🙂