Nu-i asa ca suna interesant? Va garantez ca asa si este. Cu adevarat frumos la aceasta reteta este faptul ca, desi la prima vedere pare ceva foarte complicat, nu poate sa va ia mai mult de o ora prepararea, luand in considerare ca faceti toate operatiunile pe rand. Mai mult, acelas timp o sa va consume aceasta reteta si pentru 3 si pentru 10 portii, asa ca este un candidat perfect pentru momentele in care aveti invitati la masa. O mare parte din reteta se poate executa chiar cu o zi inainte, astfel nu va ramane decat sa pregatiti pestele cu cateva minute inainte de a il servi invitatilor, operatiune simpla si care necesita putin timp.
Preparatul are multe arome si gusturi. Desi la prima vedere pare destul de aglomerat, amestecul lor va va oferi senzatii foarte placute. Piure-ul de mango, folosit ca glazura, da o aroma placuta si racoritoare iar sosul de stridii adauga tenta exotica preparatului.
Fisticul vine cu o textura crocanta iar pestele, datorita timpului de preparare scurt, este moale, fin si delicat.
Garnitura amesteca fenicul, porumb si mar, cu arome discrete de mandarina si miere. Foarte putin chilli adaugat va da viata si energie preparatului.
Pentru a fi eficienti asezati ingredientele separat, in functie de momentul si de scopul pentru care le veti folosi. Astfel, avandu-le in fata, va asigurati si ca nu uitati nimic.
Puneti asadar de o parte ingredientele pentru glazura.
Separat asezati ce va trebuie pentru garnitura.
Scoateti si pestele si asigurati-va ca nu mai are oase, apoi condimentati cu sare si piper. Lasati pielea pe bucata de somon. Ne va ajuta la un moment dat.
Acum va puteti apuca de treaba. Incepeti cu glazura deoarece are nevoie sa stea pe foc un pic mai mult decat celalate ingrediente. Asadar, taiati ceapa cat mai mic (brunoise in limbajul bucatarilor) si feliati mango in cubulete.
Dupa ce incingeti ulei intr-o tigaie, adaugati ceapa si mango si amestecati bine.
Dupa un minut, adaugati pe rand restul de ingrediente: zaharul brun, cognacul, si o lingurita de otet de mere.
Amestecati totul din nou pentru ca aromele sa se intrepatrunda si puneti si sosul de stridii. Pentru un mango de dimensiuni normale aveti nevoie cam de 80 – 100 ml de sos de stridii.
Lasati glazura sa fiarba cam 10 minute, pana se inmoaie mango. Gustati si, daca totul este in regula, folositi blenderul direct in oala pentru a obtine un piure, o pasta.
Cat timp mango sta pe foc, aveti timp sa va ocupati de pasul 2 – garnitura. Taiati feniculul cat mai fin, amestecati-l cu porumbul si adaugati-l intr-o tigaie cu ulei de susan incalzit. Temperatura nu trebuie sa fie prea mare, nu vrem sa dam un soc termic porumbului. Scopul acestui pas este de a incalzi si de elibera aromele feniculului.
Amestecati viguros si reglati de sare si piper.
Adaugati si coaja de mandarina si scoateti intr-un bol mare.
In bol adaugati ceapa verde taiata cat mai fin si marul taiat cubulete.
Amestecati bine si continuati cu putin praf de chilli, 1 – 2 linguri de miere si sucul de la mandarina. Atentie cu praful de chilli – nu trebuie sa iutim peste masura garnitura. Ea trebuie sa se pastreze fresh si racoritoare.
Dupa ce ati amestecat totul bine, gustati. Daca totul este ok inseamna ca ati terminat si cu garnitura. Nu mai aveti mult.
Incingeti ulei de susan intr-o tigaie pe care sa o puteti baga apoi si la cuptor (adica fara maner sau cu maner de metal). Adaugati bucatile de somon pe care le-ati condimentat in prealabil cu sare si piper. Foarte important este ca intai sa puneti file-ul cu pielea in sus. Astfel ne asiguram ca intreaga suprafata a pestelui va fi in contact cu tigaia incinsa. In caz contrar, pielea se va strange la contactul cu suprafata incinsa si nu veti mai putea rumeni cum trebuie bucatile de peste.
Intoarceti file-urile dupa cateva minute. Urmariti sa se albeasca pana aproape de jumatate inainte de a le intoarce.
Dupa inca 1 -2 minute, intindeti piure-ul de mango pe suprafata pestelui. Stratul nu trebuie sa fie foarte gros. Adaugati apoi fisticul pe care l-ati macinat impreuna cu seminte de susan si o lingurita de curry.
In cuptorul incalzit bine (ii puteti da drumul dupa ce ati terminat de facut garnitura), puneti tigaia cu file-urile pentru cateva minute. La file-urile din poza au fost nevoie cam de 3 – 4 minute. In functie de grosimea bucatilor de somon puteti lasa mai mult sau mai putin la cuptor, dar aveti grija sa nu coaceti prea mult pestele deoarece va deveni uscat si innecacios. Textura dorita este moale, cu mijlocul pestelului inca roz.
Sunt convins ca nu mai aveti rabdare, mai ales ca in acest moment bucataria va este invadata de arome puternice si atragatoare. Dar gata. Asezati pe farfurie cate o bucata de peste alaturi de garnitura de porumb cu fenicul si serviti obligatoriu alaturi de persoane dragi.
Daca va place aroma, puteti adauga si cativa stropi de ulei de susan.
Sa fiti fericiti!
5 răspunsuri la “Somon glazurat cu mango si fistic”
Buna treaba. De retinut reteta.
Te salut din nou,Razvan!!Multumim inca o data pt. retetele tale minunate.Acelasi rafinament si eleganta in tot ceea ce faci…Consider o sansa ceea ce impartasesti cu noi.Toate gandurile de bine de peste ocean!!Simona
Multumesc Simona pentru cuvintele calde. Ma ajuta sa merg mai departe!
[…] si de ciocolata, se potrivesc atat de bine, incat a devenit brusc felul meu preferat de mancare (somonul cu mango se afla foarte aproape, trebuie sa fac o comparatie intre ele in […]
[…] Dati aroma legumelor de langa somonul glazurat cu cateva linguri de miere. Ca AICI. […]