Va spuneam ieri ca am facut hamburgeri. Era pacat ca la asa o bunatate de carne sa folosesc chifle din comert, mai ales ca un specialist in coacerea painii mi-a dat ponturi pe care trebuie neaparat sa le testez. Codruta are o pasiune uriasa pentru a face paine, si foloseste si experimenteaza retete variate. Pentru mine este o sursa de inspiratie de fiecare data cand vreau sa construiesc ceva din apa, faina si sare. Nu uitati sa ii vizitati site-ul: http://www.codrudepaine.ro
Inainte de toate a trebuit sa imi cumpar un cantar, si am constatat ca a fost o investitie buna. Masurarea cu cana gradata dadea erori de cele mai multe ori, si ce credeam eu ca sunt 700 de grame de faina erau de fapt mult mai putin. De aici si diverse probleme de fiecare data cand imi trebuiau cantitati exacte.
Va recomand deci sa va cumparati un cantar daca experimentati diverse lucruri in bucatarie. Numai asa veti fi siguri ca aveti cantitatile exacte de ingrediente. Mai ales pentru prajituri, cantitatile exacte sunt ideale.
Tehnica adoptata de mine pentru chifle este destul de simpla. Initial am vrut sa folosesc un aluat prefermentat dar nu am avut suficient timp la dispozitie, asa ca am facut o varianta simplificata.
In primul rand am pus drojdia uscata sa se hidrateze, adica am amestecat-o cu 4 linguri de apa calduta si un praf de zahar. Cand observati cateva bule aparute la suprafata lichidului, puteti incepe treaba.
Am amestecat faina cu sare si am pus peste ea drojdia, un ou, putin unt si laptele.
Laptele l-am turnat treptat, amestecand cu o furculita pentru a incorpora treptat faina.
Am adaugat treptat si apa pentru ca mai ramasese faina neincorporata, si am framantat cateva minute cu mana, pana cand coca a devenit elastica.
Am rasturnat apoi coca pe un blat de lucru acoperit cu un praf de faina. Tehnica ce urmeaza se numeste stretch and fold si tot de la Codruta am invatat-o. Asadar, am intins coca pe blatul de lucru, am intins-o (stretch) si am impaturit-o de cateva ori (fold). Vedeti mai jos pasii.
Am intins coca.
Am impaturit prima margine.
Am impaturit a doua margine peste prima.
Apoi celelalte doua parti, impaturite una peste alta.
Am pus-o intr-un castron si apoi la crescut intr-un loc caldut, fara curenti de aer acoperita cu un prosop curat.
Dupa jumatate de ora am repetat operatiunea. De data asta aluatul era elastic si l-am putut modela mult mai usor.
Am pus din nou aluatul la crescut pentru 40 de minute. L-am scos apoi pe acelas blat de lucru, l-am rulat si taiat in bucati egale.
Bucatile le-am presat putin, apoi le-am modelat, ajutandu-ma atat de sucitor cat si de maini, in forme rotunde de 2 centimetri grosime.
Le-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le-am uns cu putin ulei si am presarat mac.
Apoi au stat in cuptorul inchis, la foc mic, cam 30 de minute.
Prima serie nu a iesit foarte bine, in sensul ca nu a crescut chiar cum ma asteptam.
A doua serie in schimb a iesit perfecta, deoarece dupa ce le-am format, chiflele au mai stat 20 de minute la cald inainte de a intra in cuptor.
Pare complicat ? Sa recapitulam:
– framantat toate ingredientele
– stretch and fold
– crescut 30 de minute
– stretch and fold din nou
– crescut 40 de minute (poate sta si mai mult la crescut acum, in functie de cat timp aveti)
– format chifle
– copt la cuptor 30 de minute
Sunt foarte gustoase, pufoase, nu fac firimituri si merg de minune in orice combinatie.
Un weekend placut va doresc.
12 răspunsuri la “Chifle”
Poate asta este secretul, treaba cu impaturitul…
Eu cand fac paine e buna calda, cand se raceste iti spargi capul cu ea. Si dintii..
Voi incerca metoda asta pentru hamburgherii de casa.
Razvan stii sa faci lipii? Ca cele libaneze, sau ca painea indiana, subtire, moale, elastica? Mie imi ies niste scoarte, si desi am incercat mult retete: cu drojdie, fara drojdie, cu iaurt, fara, cu praf de copt, fara, cu ou, fara ou, cu lapte, fara lapte…..nu ii gasesc secretul.
Multam
Gabriela, eu fac un fel de lipie dar nu este moale si elastica. Am facut-o de fiecare data pe gratar, faina + apa + sare + praf de copt. Iese gustoasa si un pic crocanta, de mancat imediat. Am sa fac odata si o lipie „tip shaorma”. Gasesti o idee aici: http://codrudepaine.ro/2011/06/o-lipie-doua-lipii-pita-bread/
Am facut. Nu prea au crescut. Of………Ingredientele cum trebuie, procedura cum trebuie. E clar, e vorba de un talent anume la facut paine. Serios. Only for the chosen ones!
Nu renunta 🙂 . La paini, faini si prajituri trebuie un pic de exercitiu. Mie nici la masina nu imi iesea painea la inceput 🙂
Vai, ce chifle apetisante!!! Nu sunt incepatoare in ale painii dar chifle nu prea am facut, sper sa mi iasa la fel de bune ca ale tale:) Eu folosesc drojdie uscata de la dr. Oetker care se pune in faina direct. Tu ce fel de drojdie uscata ai folosit? Multumesc mult pentru retete, minunate:))
La drojdie uscata nu am observat nici o diferenta. Deci Dr. Oetker e la fel de buna ca oricare alta :). Succes.
am incerca reteta ta de paine si de chifle dar pot sa incerc cat vreau painea nu imi iese… fac prajituri torturi pana si cozonacul imi iesea inalt dar painea nimic… are dreptate cine spune ca trebuie sa ai talent pentru paine altfel nu iese…ceva gresesc dar nu stiu ce doar urmez reteta si pasii cum scris 🙁
Nici mie nu mi-a iesit de fiecare data cand am facut chifle, si nu pot sa imi dau exact seama ce gresesc. Incearca si reteta de aici: http://codrudepaine.ro/2011/06/chifle-de-hamburger-hamburger-buns/
Codruta e experta in paine 🙂
Partea cu impaturitul este un pic irelevanta la inceput, plus ca nu e facuta exact cum trebuie. Coca trebuie concentrata intr-un punct sau intr-o linie pentru ca are obiceiul sa se dezvolte radial fata de punctele de rezistenta. Daca faci piine/bagheta o pliezi pe o linie, daca faci chifla o faci sfera, si va creste perfect in toate directiile. Chestia asta se face oricum la ultima dospire, inainte de bagat in cuptor. Acest gentleman desavirsit arata cum trebuie facut https://www.youtube.com/watch?v=caiEXKK_xGY
Merci pentru sugestii. FAcutul painii este un domeniu special care trebuie studiat.
Am facut de doua ori chifle conform retetei la care ai facut referire, urmand cu sfințenie „indicatiile pretioase” si a iesit de fiecare data super bine. Chiar le-am pus la congelator si le-am folosit dupa cateva zile. Au fost asa cum a prezis „ghicitoare in miez de paine” Codruta. Ia ceva timp dar merita. Mananci hamburgeri ca pe seminte din cauza chiflelor. Spor la treaba!
E bine 🙂