Hamburger

Razvan Anton - Hamburger

Timp de pregatire: 1 ora

Ingrediente:
1 kg carne de vita 2 linguri de pesmet (sau un ou) 2 linguri de ketch-up o ceapa alba 2 lingurite praf de chilli sare, piper sos de soia (optional) ––-Pentru servit––– ceapa rosie castraveti la otet rosie ketch-up maioneza

Portii: 10

Dragii mei, dupa cum ati observat am avut o perioada in care nu am mai venit cu noutati. Nu intotdeauna planurile ies cum vrem noi si de multe ori ajung la ideea unui bun prieten: cea mai buna afacere in ziua de azi ar fi un magazin care sa vanda … timp. Timpul este prea scurt pentru tot ce vrem sa facem si din pacate suntem nevoiti sa lasam lucrurile dragi mai la urma, in favoarea celor pragmatice. Sunt convins ca situatia se va mai intampla, deci sper sa fiti ingaduitori cu mine.

Am promis de mult unor prieteni dragi ca ii tratez cu un hamburger. Un hamburger care nu intra in cateogoria fast food, ci unul facut acasa, cu ingrediente modelate de mainile noastre. Desi puteam sa merg pe home-made pana la capat, am folosit totusi ketch-up si sos de soia. De dragul modernismului cred.

In aceasta compozitie, locul principal il ocupa carnea, neaparat de vita. Asa ca alegeti o carne foarte buna calitativ cu un continut de maxim 20 – 30% grasime.

Am intins carnea de vita pe un blat de lucru (eu am tocator din lemn, mai mare, pe care il folosesc in multe scopuri).

Razvan Anton - carne de vita pentru hamburger

Am pus cat mai uniform peste carne condimentele: sare, piper, praf de chilli, o ceapa tocata, o lingura de ketch-up si putin sos de soia (sosul de soia este optional – daca nu va place sau nu aveti prin casa nu e nici o problema daca nu puneti).

Razvan Anton - carne pentru hamburger cu condimente

Razvan Anton - carne pentru ketch-up cu ceapa

Razvan Anton - carne pentru hamburger cu condimente ketch-up si sos de soia

La sfarsit am adaugat aproximativ o lingura de pesmet peste carne (aici depinde foarte mult de textura carnii – pesmetul are atat rolul liant, cat si acela de a pastra sucurile in interiorul carnii). Puteti pune in loc de pesmet un ou, dar mie imi pare ca ii schimba un pic gustul si incepe sa se transforme intr-un fel de chiftea.

Razvan Anton - carne pentru hamburgeri cu pesmet

Am impaturit apoi carnea si am framantat-o cu mainile.

Razvan Anton - carne pentru hamburgeri

Razvan Anton - carne pentru hamburgeri

Apoi am pus carnea acoperita cu o folie de plastic in frigider pentru 20 de minute, timp in care m-am ocupat de restul ingredientelor. Am taiat ceapa rosie rondele, la fel si castravetii si rosiile, am facut maioneza si am amestecat cu chilli o parte din ketch-up.

Am scos din frigider carnea, am modelat bile pe care apoi le-am presat intre palme sau pe blatul de lucru.

Razvan Anton - hamburger formarea carnii

Razvan Anton - hamburger

Cu un cutit foarte ascutit am crestat carnea. Acest pas este necesar pentru a se mentine la prajit forma rotunda. Altfel se bombeaza.

Razvan Anton - hamburgeri

Am pus la incins un grill metalic. L-am lasat minute bune cu focul tare deoarece este foarte important sa fie incins bine. In momentul in care carnea ajunge pe grill, trebuie sa se formeze cat mai repede o crusta care sa sigileze sucurile in interiorul carnii. Cand a fost foarte fierbinte am pus carnea la prajit.

Gasiti multe modele de grill pentru aragaz. Tineti minte ca important este sa fie greu, din fonta, pentru a se putea incinge bine dar si pentru a pastra caldura o perioada lunga de timp. Gasiti ceva decent si online, . Un grill suficient de gros, din fonta, si cu maner pliabil pentru a ocupa spatiu putin si, de ce nu, pentru a putea fi transportat cu usurinta.

Razvan Anton - hambirgeri pe grill

Razvan Anton - hamburgeri pe grill

Dupa 3 – 4 minute am intors carnea pe cealalta parte.

Razvan Anton - hamburgeri carne de vita

Dupa inca 2 minute, carnea este gata. Acum aveti doua optiuni: daca va place carnea un pic mai cruda, mai „in sange”, luati hamburgerii si ii serviti. Daca vreti sa fiti siguri ca aveti hamburgeri foarte bine facuti, ii puteti baga inca 5 – 7 minute la foc mic in cuptorul in prealabil incins. Daca decideti sa mergeti pe a doua varianta, verficati frecvent deoarece carnea va avea tendinta sa se usuce daca nu are suficienta grasime.

Nu va ramane acum decat sa puneti toate „componentele” pe masa, si fiecare isi poate compune un hamburger dupa pofta inimii.

Razvan Anton - ingrediente hamburger

Dupa mine, hamburger-ul perfect arata asa:

Jumatate de chifla peste care pun o rondea mare de ceapa.

Razvan Anton - Hamburger

O bucata de carne cat mai groasa si cat mai suculenta.

Razvan Anton - hamburger

Cativa castraveti de la otet.

Razvan Anton - hamburger

Felii de rosii

Razvan Anton - hamburger

Ketch-up iute si foarte, foarte putina maioneza.

Razvan Anton - Hamburger

Et … voilà:

Razvan Anton - hamburger

In opinia mea, cartofii prajiti ar strica un hamburger perfect. Dar o bere rece sau un vin rosu sec ar ajuta foarte mult.

Nu va mai doresc decat o zi minunata si puterea de a fi cumpatati.

 

 


22 de răspunsuri la “Hamburger”

  1. tot cautam o reteta de hamburger ca mi se facuse pofta sa mananc unul facut in casa de mine si am gasit pagina ta ,am sa ma pun in seara asta sa vad ce imi iese si dupa aia iti spun sper sa am bafta ca pofta e mare :))

  2. minunat, incantator…Multam fain pt. reteta, acum alerg la bucatarie…Norocul meu ca am toate ingredientele necesare

  3. E bun si fara ceapa.Eu am incercat reteta fara ceapa si e f buna!Evindent mie nu imi place ceapa de asta.

  4. Am facut si eu reteta ta Razvan, si mi-a iesit perfect! Avea un gust de hamburger a la mcdonalds ( doar acolo am mancat + o bodega care nu merita mentionata), dar numai ca gustul si textura au fost mult mai bune si mai ..solide fata de mc. Thanks a lot!

  5. Buna Razvan, am gasit intamplator reteta, acum vreo doua ore, si am si facut-o. Au iesit fenomenal de buni! Multumesc….acum navigez printre retetele tale.

  6. Reteta e ok, si imi permit sa vin cu cateva sfaturi:

    a) Pentru o suculenta optima, alegeti carne de vita cu 20-25 % grasime. Mai putina grasime inseamna o chiftea seaca, iar daca e mai multa hamburgerul va fi gretos si greu de inghitit.

    b) Evitati sa adaugati in compozitie ou si/sau pesment.

    c) Adaugati sarea NUMAI la final (iniante de prajire) si doar pe exteriorul chiftelei, Astfel chifteaua isi va pastra sucul (umezeala interna) si nu va fi uscata. Se stie ca sarea absoarbe umezeala.

    d) Chifteaua modelata trebuie sa aiba cca 100 – 130 grame si cca 2 – 2.5 cm grosime. Dupa modelare o punem pe farfurie si apoi APASAM cu degetul pe mijlocul ei. Se va forma o vale adanca de cca 0.5-1 cm care ajuta la pastrarea formei chiftelei atunci cand va fi pusa pe plita/gratar.

    e) Lasati chifteaua sa se odihneasca in frigider pentru mimim 10-15 minute si abia atunci sa o puneti pe gratar.

    f) Gatiti chifteaua 4-5 minute pe o parte si apoi inca 3-5 minute pe cealalta parte. Este important sa NU miscati chifteaua in tot timpul gatirii deoarece isi pierde suculenta (se evapora lichidul) si este probabil sa se sfarame !!

    g) Capacul de sus al chiflei trebuie scobit putin, ca sa incapa si legumele sau ce punem deasupra chiftelei. De asemenea, cele 2 bucati de chifla se pun putin pe gratar ca sa ajunga la temperatura chiftelei si sa capete aroma grasimii. Va fi mai usor de mancat….

    • Multumesc foarte mult pentru sfaturi si pentru vizita.
      Intr-adevar, grasime mai multa inseamna suculent, dar prea multa inseamna o zeama grasa care se scurge din chiftea. 25 – 30 % grasime cred ca ar fi un maxim accepat, cel putin pentru mine. Daca carnea este foarte slaba, obisnuiesc sa o mai „dreg” cu ceva branza (camembert de obicei) in compozitie.
      Depinde foarte mult de carne (prospetime, calitate, ce parte a vitei a fost folosita) pentru a decide daca trebuie un liant in compozitie. De obicei cam trebuie, altfel carnea are tendinta de a se imprastia.
      Cu sarea este discutabil – sincer sa fiu eu nu am observat diferenta cu sare de la bun inceput sau chiar inainte de prajire. Nici la hamburger nici la alte preparate. Unde mai pui ca daca tii o bucata de carne uscata in saramaura vreo doua zile, va deveni mult mai frageda si suculenta, in afara de faptul ca sigur va fi patrunsa de sare pana la mijlocul bucatii.
      Da, este foarte buna metoda de a apasa cu degetul in mijloc, ba chiar, daca nu tinem foarte mult la „aspect” putem face direct o gaura la mijlocul chiftelei.
      Odihnitul in frigider dupa ce am modelat chifteaua nu isi are sens decat daca in aluat exista pesmet.
      Cu timpul de gatit depinde de felul in care vrem sa avem chifteaua – in sange, mediu sau bine facut. Unele „scoli” intorc chifteaua odata la 30 de secunde, altele o singura data. Sunt studii si cercetari pe tema asta, cu filmari in infrarosu despre cum circula lichidele odata cu caldura prin chiftea. Eu zic ca se exagereaza putin. Si nu se sfarama daca are pesmet 🙂
      Sarbatori fericite!

      • Salut,

        „Odihnirea” carnii are mai multe scopuri, printre care:
        – uniformizarea temperaturii, lucru esential in vederea gatirii uniforme
        – uniformizarea savorii in acel produs, ingedientele imprumutandu-si gustul si mirosul
        Se face la temperaturi scazute deoarece apar pericole HACCP (se pot dezvolta micro-organisme). Este si cazul carnii marinate.

        Acum legat de sarea adaugata in produs, trebuie sa stim ca ea atrage umezeala si astfel produsul va deveni uscat. In Maramures carnea de porc se conserva in sare, insa devine uscata si trebuie rehidratata inainte de gatire. Deci in cazul hamburgerilor doriti a fi suculenti trebuie sa folosim sare doar la final cu scopul de a da gust.

        Piperul si alte mirodenii se comporta la fel ca sarea (vezi produsele uscate de genul ghiudem, babic etc – in acest caz se adauga inca de la inceput, nu la final).

  7. Hamburgher crestat cu cutitul pentru ‘salvarea’ sucurilor din interior si apoi bagat la cuptor… Ce glumetz esti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *