Timp de pregatire: 45 minute
Ingrediente:
cartofi slanina / bacon branza de burduf sare, piper
Avem astazi o reteta care iese putin din tiparul ulimelor postari. Ciocolata, somon, midii, supa thai, ne-au indepartat de plaiurile „mioritice” atat de incarcate de arome tari si gusturi dure dar placute.
Vorbim asadar despre cartofi impanati, mancare de oameni multi si flamanzi, pe care nu-i intereseaza daca combinatia carne/cartof/branza este fatala si care stiu sa aprecieze un pahar de vin negru si gros, „de butuc”, si o gluma buna.
Asadar, fara prea multe introduceti, puneti laolata cartofi, slanina si branza de burduf. Ceapa-i pentru mai incolo, dar e bine sa o aveti aproape, sa nu uitati de ea.
Spalati bine cartofii bine dar nu ii curatati de coaja. Folositi un burete de sarma daca aveti puncte negre care nu se curata usor, apoi crestati cartofii, avand grija sa nu ii taiati de tot.
Ii puneti apoi intr-un vas si turnati peste ei apa fiarta. Acest pas are scopul de a incalzi cartofii si de a ii pregati pentru cuptor. Nu este obligatoriu acest pas, dar ajuta putin la scaderea timpului de coacere.
Lasati cartofii cateva minute in apa fierbinte, apoi ii scurgeti si ii scoateti pe un fund de lemn. Fiind fierbinti, apa se va evapora si se vor usca destul de repede.
Feliati bucatile de slanina si introduceti bucatele intre feliile de cartofi. Feliile din margine s-ar putea rupe, dar nu va faceti griji, nu este o tragedie.
Puneti cartofii impanati astfel intr-un vas, pe o hartie de copt. Presarati peste ei multa sare si boia iute (si piper daca va place). Apoi ii introduceti la cuptorul incalzit deja (200 si mai bine de grade spun cuptoarele destepte)
Dupa vreo 40 de minute verificati cartofii. Ar trebui sa fie facuti si sa inoate intr-o mica baie de grasime provenita din slanina care s-a topit. Unii ar zice ca asta e fatal, dar eu va zic ca e lucru bun. Grasimea a trecut prin cartof, i-a imprumutat din arome si apoi s-a scurs in vas.
Presarati deaspra cartofilor putina branza de burduf si bagati din nou in cuptor.
Inca 2 – 3 minute si sunt gata.
Pe farfurie puneti si cateva fire de ceapa verde si presarati (mult) marar deasupra. Iar daca paharul de tuica de la inceput este optional, un vin rosu, puternic si taninos este acompaniamentul ideal si obligatoriu pentru a desavarsi lucrarea.
Va doresc cumpatare!