Desi pare o lucratura complicata, trufele din ciocolata sunt chiar simplu de facut. Nu m-am gandit niciodata ca as putea sa fac trufe acasa, mi se parea ca efortul ar fi prea mare. M-am decis sa incerc in momentul in care am observat pe cutiile din magazin o cantitate prea mare de unt adaugata. Am observat asta si in gust iar la unele marci, devenea chiar deranjant gustul de unt. Asa ca m-am documentat putin si am observat ca este chiar simplu.
Asadar, va trebuie o ciocolata buna si smantana dulce si grasa (heavy cream zice in retele straine, adica pe intelesul nostru smantana cu mai mult de 35% grasime). Ciocolata buna puteti face voi ca aici. Smantana grasa gasiti daca cautati bine prin supermarket-urile mai mari (dar intrebati si pe la tarani in piata cam cat de grasa este smantana, s-ar putea sa fiti satisfacuti). Mai aveti nevoie si de cacao, de oricare aveti.
Topiti ciocolata la aburi, intr-un vas de sticla, adica la baine-marie. Amestecati pana cand toata ciocolata se lichefiaza si nu mai raman bucati solide.
Separat, fierbeti smantana pana da intr-un clocot. Smantana buna ar trebui sa tina la fiert. Daca nu tine, ati luat teapa.
Cand ambele ingrediente s-au lichefiat, turnati smantana peste ciocolata topita, amestecand in continuu cu un tel. Este necesar ca vasul cu ciocolata sa isi pastreze temperatura, asa ca opriti focul dar tineti in continuare castronul peste apa calda.
Cu cat veti pune mai multa smantana, cu atat trufele voastre vor fi mai pufoase. Eu am pus smantana cam 50% din cantitatea de ciocolata. Puteti pune mai mult dar aveti grija sa ramana totusi gustul de ciocolata.
Foarte important este sa amestecati in continuu si sa nu va opriti. Veti observa ca la un moment dat, toata compozitia se „branzeste”. Nu va panicati si amestecati cu sarguinta in continuare. La un moment dat veti observa ca amestecul incepe usor usor sa se lichefieze si continuand cu amestecatul veti ajunge la o textura fina si pufoasa. Trebuie doar sa aveti rabdare si sa nu va opriti. Am incercat sa surprind in pozele de mai jos fazele prin care trece acest amestec.
Daca in acest moment vi se pare ca amestecul nu este suficient de dulce (smantana s-ar putea sa dea o tenta putin acrisoara), puteti adauga miere in compozitie, avand grija sa o incorporati bine.
Introduceti acest amestec in frigider pentru cateva ore, sau in congelator daca va grabiti. Aveti grija totusi sa nu inghete. Dupa ce compozitia s-a intarit, cu o lingurita, sau cu o cupa pentru inghetata, formati bile pe care le asezati intr-o farfurie in care ati presarat cacao.
Nu va ingrijorati daca nu va ies perfect rotunde. Din punctul meu de vedere arata chiar mai bine asa, cu forme si dimensiuni diferite. Presarati si deasupra lor cacao.
Le scoateti apoi pe o farfurie si le serviti (incercati sa mai lasati si pentru a doua zi). Eu prefer sa mananc trufele la temperatura camerei. Altii de la frigider. Cum va place voua, asa e cel mai bine.
Voie buna!
6 răspunsuri la “Trufe de ciocolata”
O smantana cu 30% grasime este buna?mai grasa de atat nu am gasit in nici unul dintre magazinele prin care am intrat…
Este OK! Din pacate e greu sa gasesti in magazin mai grasa de atat (produsele Muller parca aveau asa ceva).
[…] puneti galbenusurile. Intr-un cuvant: Baine Marie. Am mai folosit metoda asta la ciocolata, la trufe si la alte cateva […]
Buna! Ce fel de ciocolata trebuie sa folosesc? Neagra amara sau dulce?
In principiu ce ciocolata iti place tie cel mai mult. Ca doar trufele le faci pentru tine :). Important este sa nu fie cu umplutura. Eu am facut doar cu ciocolata „mea” pana acum :).
[…] Si daca va plac dulciurile cu adevarat decadente, trufe din ciocolata puteti face si acasa. Iata o reteta. […]