Coroana din coaste de miel


Intors din vacanta m-am gandit sa incep „in forta”, cu un preparat clasic, gustos, si  cu o prezentare eleganta. Chiar daca denumirea este destul de pretentioasa, veti vedea ca nu aveti nevoie de ingrediente multe. Conditia ca aceasta mancare „sa iasa” este ca ingredientele sa fie proaspete si de foarte buna calitate. Nu folositi rozmarin uscat, ar fi o crima. Nici praf de usturoi pentru ca stricati totul. Uleiul de masline sa fie extravirgin si sarea grunjoasa. Alte arome sunt inutile, mielul are aromele lui, asa ca nu e cazul sa le umbriti si cu alte „miroase”.

Am gasit la un supermarket coaste de miel din Noua Zeelanda, taiate si fasonate in stil frantuzesc. Asta inseamna ca de pe oase s-a indepartat carnea, si osul a fost curatat. Daca nu gasiti coastele deja pregatite astfel, le puteti face si singuri. Este migalos, si cere putina rabdare si indemanare, dar rezultatul este cel care conteaza asa ca un mic efort in plus va duce la un rezultat deosebit. Puteti vedea un video in care se explica foarte clar cum puteti obtine coaste „frenched” aici.

Coaste de miel cu rozmarin si usturoi

Amestecati usturoiul pisat cu rozmarinul si sarea intr-un mojar. Turnati ulei de masline (fiti generosi) si apoi frecati totul cu pistilul pana obtineti o pasta aromata.

pasta de usturoi cu rozmarin

Faceti cateva taieturi in carnea de pe coaste si ungeti bine cu pasta de usturoi si rozmarin, avand grija ca aceasta sa acopere bucatile de carne pe ambele parti.

Coaste de miel

Coaste de miel aromate

Coaste de miel aromate

Puneti acum coastele la frigider pentru o ora si mai bine (le puteti tine si 4 -5 ore daca vreti, astfel vor fi patrunse mai bine de sare si de arome). Nu uitati ca inainte de a le introduce la cuptor sa le lasati sa ajunga la temperatura camerei, deci luati in considerare cel putin o jumatate de ora (chiar si o ora) de cand le scoateti din frigider. Dar pana atunci mai aveti un pas de facut: coroana.

In primul rand legati coastele intre ele cu sfoara. Orice metoda care da rezultate este buna. Eu am facut cate 2 gauri in fiecare coasta si am tras ata prin acele gauri, dupa care am legat strans.

Coaste de miel

Formati acum coroana, aducand laolalta marginile coastelor. Puteti folosi o sticla in jurul careia sa „rulati” coastele, dar cred ca merge si fara. Oricum, s-ar putea sa aveti nevoie de inca o pereche de maini care sa lege strans coroana, cu doua randuri de sfoara.

Coroana din coaste de miel

Coroana din coaste de miel

Preparatia fiind gata, incingeti cuptorul la 190 – 200 de grade, puneti coroana intr-o tava si introduceti in cuptor. Regula zice ca, pentru a obtine carne bine facuta, trebuie tinuta cam 30 de minute pentru fiecare 500 de grame. Pentru a obtine mediu cam 20 de minute pentru fiecare 500 de grame. Iar carnea in sange nu trebuie tinuta mai mult de 15 minute /500 de grame. (Atentie – nu toate carnurile se preteaza la „mediu” sau ” in sange”, ci doar vita, mielul si rata. Merge si tonul si somonul dar acolo e alta poveste).

In cazul meu, coastele au cantarit putin peste un kilogram asa ca au stat in cuptor fix o ora. Dupa 10 minute am acoperit coastele (doar oasele, nu si carnea) cu folie de staniol ca sa nu se inegreasca complet.

Dupa o ora, temperatura interioara arata 75 de grade, asa ca am considerat ca a ajuns la stadiul de „bine facut” si am scos carnea din cuptor. Nu am sarit imediat pe ea, desi a fost greu. Am asteptat vreo 10 minute pentru a se relaxa fibra carnii. Astfel ea devine si mai frageda.

In timp ce coroana se cocea in cuptor, am avut vreme sa curat cateva legume, sa oparesc niste conopida, si sa le pun pe toate in cuptor, cu putin ulei de masline si cu sare presarata pe deasupra.

Restul este poezie si magie. Coroana in mijloc, legumele pe margine si un pahar de roze bine racit reprezinta decorul perfect pentru orice fel de eveniment. Pentru ca, da, asta este o mancare eveniment.

Pe farfurie puneti cateva legume, si taiati cate doua coaste pentru fiecare portie pentru inceput. Sunt convins ca veti vrea mai mult.

Si pentru ca nu ne-am vazut de mult, Alin s-a jucat un pic cu mancarea si luminile. In galeria de mai jos vedeti ce a iesit. Spectacol.

Sa fie bine!

PS: daca nu aveti rabdare sa cititi reteta, gasiti in filmul urmator toti pasii ei, pe scurt.


5 răspunsuri la “Coroana din coaste de miel”

  1. Ar fi o problema oare daca ai spune la ce market ai gasit mielul, tot urmaresc de ceva timp dar nu am vazut nicaieri.
    mercii

    • Nu-i chiar o problema :). Am gasit mielul la Carrefour, congelat. Din nefericire cam greu pe la noi cu bucatile astea. Intreaba si pe la macelarii, poate ai noroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *