Supa crema de cartofi cu bacon chips


De o perioada incoance aud tot mai des in diferite medii despre aceasta supa miraculoasa. Zice-se ca este extraordinara si nemaintalnit de buna. Acest zvon a inceput sa umble de pe la primele editii Masterchef, cand un concurent a pregatit o astfel de supa iar unul din jurati a spus ca o va introduce in meniul restaurantului sau de buna ce este.

Cei care ati fost in perioada comunismului la gradinite de stat (ca altfel nu erau pe vremea aceea) isi aduc aminte desigur de mesele de pranz unde ciorba consta dintr-o zeama tulbure, cu aroma de chimen si crutoane de paine. Ei bine, cam asta este versiunea „economica” a supei de cartofi. Ea nu era adusa la stadiul de crema din doua motive: unul este evident – mai multa zeama inseamna mai multe portii, iar al doilea, destul de pertinent, este ca fiind mai „lunga” era mai usor de digerat de catre cei mici.

Una peste alta am facut si eu zilele trecute o astfel de supa, si m-am gandit sa folosesc ca si condiment principal rozmarinul. Toti stim ca rozmarinul se potriveste de minune pe niste cartofi la cuptor, asa ce de ce nu ar merge si in supa.

Tot cu cartofi la cuptor, lumea mai mananca diverse feluri de carne (nu-i o practica prea sanatoasa, dar daca este cumpatare nu o sa moara nimeni). Asa ca si supa mea trebuia sa aiba putina carne, si asta a venit sub forma unor chipsuri din bacon. Dar sa le luam pe rand.

Incingeti putin ulei de masline si ceva unt intr-o tigaie.  Uleiul are rolul de a nu lasa untul sa se arda. Daca nu il puneti, in cateva secunde untul va incepe sa fumege, si asta nu-i bine.

Unt pentru cartofi

Cand untul s-a topit, adaugati cartofii taiati cubulete si ceapa, taiata si ea in cubulete mai mici. Tot aici mai puneti sare si cateva crengute de rozmarin. Pe cele din urma va trebui sa le scoateti la un moment dat, asa ca lasati-le intregi pentru ca va fi mai usor.

Cartofi cu ceapa si rozmarin

Cartofi cu ceapa unt si rozmarin

Amestecati in continuu – cartofii nu trebuie sa se coloreze ci doar sa preia arome de la unt si rozmarin. Deci nu prajiti cartofii deoarece nu asta este scopul nostru.

Cartofi caliti cu rozmarin

Cartofi caliti cu rozmarin

Dupa cateva minute, puneti cartofii intr-o cratita, si adaugati apa clocotita si sare. Fierbeti apoi pana cand cartofii s-au inmuiat.

Supa crema de cartofi

Crengutele de rozmarin le puteti scoate inainte de a fierbe cartofii, pentru o aroma mai discreta, sau le puteti lasa la fiert pentru o aroma mai puternica.

Scoateti o cana de lichid din oala (facem crema nu zeama lunga) si apoi puneti blender-ul in functiune. Adaugati apoi treptat lapte covasit. Daca nu gasiti, puteti pune si putin iaurt de baut, sau chefir, sau ce va place. Nu am vrut sa pun smantana deoarece consider ca ar fi ingrosat mult prea mult si simteam ca e nevoie de un gust care sa vireze foarte putin spre acrisor.

Supa crema de cartofi

Supa crema de cartofi

Chipsuri de bacon se gasesc si de cumparat. Nu stiu din ce sunt facute asa ca am preferat sa le fac eu. E destul de simplu – intr-o tigaie sau grill asezati felii subtiri de bacon si le tineti acolo pana se usuca. Apoi, cu un cutit, le taiati in bucati mai mici sau mai mari. Merg de minune in loc de crutoane si daca faceti mai multe le puteti consuma pe post de chips-uri alaturi de o bere rece.

Bacon chips

Bacon chips

Sa revenim la supa. Adica, sa o asezam in farfurie, sa o decoram cu cateva ace de rozmarin, adaugam o lingura de chipsuri si putin ulei de masline si cam gata.

Supa crema de cartofi

Voie buna!


6 răspunsuri la “Supa crema de cartofi cu bacon chips”

  1. pe-asta o fac si eu diseara 🙂
    daaar am nevoie de reteta de prajitura fara foc, te rog 🙂 si daca se poate, sa aiba fructe de sezon

  2. Daca focul este suficient de mic, nu se va arde untul. Sincer, e prima oara cand aud de unt peste ulei in tigaie.. Sau a doua, ca am mai vazut tot pe un blog.

    Explicatia mi se pare ridicola si, avand in vedere bacon-ul, uleiul si untul, as spune PASS cu „P” mare. Si cred ca si inima ta ar zice la fel 😉 If only one would ask

    • Alexandra, nu-i poveste asta cu untul – au temperatri diferite de fumegare, iar uleiul, prin temperatura mai ridicata la care fumega, protejeaza untul. Sunt de acord ca daca lasi focul mic nu se mai arde doar in situatia in care folosesti o bucata mica de unt (sau una mare impartita in mai multe). Daca e una mare, pana se topeste toata bucata de unt o parte se va arde.

      Despre pass sau nu, asta tine de alegeri personale. Eu personal 🙂 consider ca nu e mare bai o lungura de unt si putin ulei la o cratita de supa. Cat despre o lingurita de bacon la farfurie, ala-i mai mult de gust. N-ajunge la inima 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *