Duminica a fost ziua Oanei. Pentru colegii si colegele de la spital, Oana a facut un super tort folosind mere si zahar ars. Sunt cativa pasi de facut pentru realizarea acestui tort, dar intr-o ora este gata cu siguranta. In orice caz, trebuie sa asteptati sa se raceasca inainte de a il orna si servi.
Am sa incerc sa va prezint odata si o alta varianta a acestui tort, facuta de mama mea, fara zahar ars, dar cu un blat cu multa cacao si insiropat bine. Era si este in continuare prajitura mea preferata.
Dar pana atunci haideti sa vedem ingredientele si sa ne apucam de treaba. Ca la orice preparatie, este bine sa aveti toate ingredientele asezate in ordine inainte de a incepe lucrul. Astfel va asigurati ca nu ati uitat nimic, si ca aveti toate lucrurile la indemana cand veti avea nevoie de ele.
Curatati merele de coaja, taiati-le in doua si scoateti mijlocul.
Topiti zahar intr-o cratita care poate fi bagata in cuptor. Invartind si inclinand cratita, aveti grija sa tapetati peretii acesteia cu zaharul topit. Dupa ce se raceste, puneti merele cu partea scobita in sus.
In scobiturile merelor puteti pune fructe din dulceata, fructe uscate, nuci sau stafide. Apoi puneti cratita in cuptor, pe foc mediu, pentru 10 minute.
In timpul acesta, bateti 5 oua cu 7 linguri de zahar si un praf de sare.
Adaugati apoi laptele (750 ml) progresiv, amestecand in continuu cu un tel.
Adaugati aceasta compozitie peste merele din cratita si puneti in cuptor, la foc mic, pana cand crema incepe sa se intareasca. Puteti pune si miezul de la la o pastaie de vanilie inainte de a adauga compozitia peste mere. Sau puteti folosi zahar vanilat dar nu e acelas lucru.
In timpul in care cratita sta la cuptor, faceti inca o compozite (cunoscuta sub denumirea de blat de pandispan): bateti cu telul 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina. Puteti adauga optional si putina coaja rasa de portocala.
Cand compozitia din cuptor incepe sa se desprinda usor de margini, punem aceast blat deasupra si continuam coacerea.
In vreo 20 de minute ar trebui sa fie gata (verificati cu o scobitoare – daca iese uscata, este facut). Acum scoateti din cuptor si lasati cratita sa se raceasca. Doar cand este foarte bine racit, puteti trece la pasul urmator. Daca tortul nu este rece complet, se va rupe cand il veti scoate din cratita pentru ornare.
Pasul urmator depinde de fantezia fiecaruia. Tortul trebuie rasturnat pe un blat, platou rotund sau pe o farfurie.
Noi am ales sa ornam acest tort cu frisca si cu nuci caramelizate in zahar.
Cam asta a fost.
Ii doresc Oanei multi multi ani fericiti, multa sanatate si bucurii. Si sa ne mai faca prajituri.
Voie buna!
11 răspunsuri la “Tort de mere cu crema de zahar ars”
Un tort delicios care se face foarte repede. Il voi recomanda cu placere. Felicitari pentru blog!
Multumesc!
super tare!si eu vreau o bucatica! pupici
Salut,
Am gasit aceasta reteta la cautari pe internet. Pare foarte delicios. O intrebare:
La cuptorul electric stii la ce temperatura este nevoie cand se baga cratita cu mere? Daca este o temperatura anume..
Mersi,
Dan
Salutare. 150 – 160 de grade si mai verifica din cand in cand. Caldura de jos si de sus, fara ventilator.
arata foarte bine si cred ca este delicios,de sarbatori am sa-l fac
Multumesc Steluta!
Sarbatori fericite!
Buna.
Si pe acesta l-am incercat. Tot adaptat la regulile Montignac: fructoza din fructe in loc de zahar.
Apoi am pus fructe uscate goji, merisoare si in loc de nuci am pus migdale tocate cat de cat.
Nu am acut rabdare sa il las sa se raceasta inainte sa il pun pe platou. S-a cam spart.
Insa oricum nu aveam in plan sa il ornez. 🙂
A iesit foarte foarte bun!!
Mersi de inspiratie inca o data!
Ah, si in loc de 3 lg de faina am pus 1.5 lg faina integrala de grau si 1.5 lg tarate de grau.
Buna Razvan,
Uite ca in 24 de ore de cand ti-am descoperit site-ul, fac a doua reteta.
Razvan, tortul a iesit absolut delicios, cu o singura exceptie: stratul de pandispan s-a incruzit. Nu-mi dau seama unde am gresit. Ma poti ajuta cu o solutie? Vreau sa-l mai fac.
Multumesc mult.
Jo
Posibil ca focul din cuptor sa bu fi fost potrivit si pandispanul nu s-a copt suficient.