Salata de naut si naut crocant


Despre naut stim ca ca este una din cele mai vechi leguminoase, care reprezinta o sursa importanta de proteine, alaturi de cantitati de importante de mangan, cupru, fosfor, vitamina A, fier si altele. De asemenea, este bogat in fibre si antioxidanti. Scade colesterolul si trigliceridele, deci inca un plus pentru micile boabe rotunde. Despre naut v-am mai povestit eu si alte dati. Spuneam ca putem face din el Hummus sau Falafel. O reteta de Hummus gasiti AICI (sincer, nu am mancat in alta parte mai bun), iar o idee pentru un Falafel decent gasiti AICI. Ambele sunt relativ simplu de facut si le puteti face pe parcursul anului.

Astazi vorbim despre alte doua feluri de mancare pe care le puteti face foarte usor din naut. Primul este o salata, al doilea poate fi un fel principal, o garnitura sau un snack de servit alaturi de o bere rece. Hai sa vedem cum facem sa avem toate astea relativ repede si cu efort putin.

In primul rand eu folosesc naut din conserva. Daca conserva contine naut, apa si sare, eu sunt multumit. Altii mai puristi prefera sa il fiarba ei – lucru bun daca ai o oala sub presiune dar relativ costisitor (ca timp) daca nu ai.

Scot nautul din cutie, il clatesc putin cu apa rece si il las la scurs cateva minute.

Pana se scurge nautul, am timp sa toc niste patrunjel. Eu obisnuiesc sa toc si cozile, mai marunt, iar frunzele un pic mai mare.

Intr-un castron pun nautul si patrunjelul deasupra, apoi adaug o lingurita sau doua (dupa preferinte si gusturi) de praf de usturoi.

Mai pun acolo sare, piper, fulgi de chilli si ulei de masline din belsug.

Amestecand bine in castron, am obtinut primul fel de mancare, si anume o salata de naut. Poate fi mancata ca atare, sau se poate adauga in ea zeama de lamaie si seminte de susan. Daca vreti, daca aveti.

Ca sa ajungem la cel de-al doilea fel, putem aseza salata de mai sus intr-o tava in care am pus hartie de copt.

Mai adaugam putin ulei de masline si dupa 30 de minute la cuptor pe foc mediu, obtinem un snacks usturoiat, putin iute (sau mai mult daca va place), perfect alaturi de o bere sau de un vin alb bine racit.

Va recomand sa mancati al doilea fel imediat ce iese din cuptor. Daca se raceste, are tendinta de a se intari. Daca il tineti pana a doua zi, se face si mai tare, iar reincalzirea nu ajuta. Si va mai spun ca, la cuptor, scade foarte mult.

In rest, va doresc voie buna!


3 răspunsuri la “Salata de naut si naut crocant”

    • Merci Andreea. De obicei folosesc usturoi proaspat. Cateodata n-am, iar usturoiul granule poate fi o solutie, doar in anumite preparate, si doar daca pe „eticheta” scrie ca are doar usturoi.

    • Usturoiul granulat nu e (intotdeauna) artificial. E doar uscat si rasnit. Asa tine mai mult si mai bine. Iar daca este uscat la temperatura optima isi mai pastreaza si din calitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *