Despre miere s-au scris foarte multe lucruri. Nu am calitatea, si nici nu vreau, sa vorbesc despre beneficiile aduse de miere. De-a lungul timpul mierea, probabil primul „dulce” descoprit de om, a avut, inainte de importanta alimentara, si o mare importanta spirituala.
Grecii considerau mierea ca fiind „hrana lui Zeus” iar in Hinduism, mierea este considerata unul din elixirele imortalitatii.
Pentru evrei, mierea este simbolul anului nou (se mananca in noaptea dintre ani pentru a avea un an nou cat mai „dulce”).
Budistii spun ca in momentul in care Budha s-a retras in salbaticie, o maimuta i-a adus miere sa manance. Festivalul Madhu Purnima este dedicat acestui eveniment.
Atat in biblia crestin ortodoxa cat si in cartile islamului, mierea este specificata ca fiind ori vindecatoare, ori datatoare de speranta, si este folosita si in medicina, si la gatit, si in diverse ritualuri.
Cum stim prea bine, mierea este produsa de albine, prin prelucrarea polenului si a nectarului colectat din flori. De fapt, mierea este hrana albinelor, ele preluand polenul de pe flori si transformandu-l in miere pentru a putea hranii puii si pentru a se putea extinde.
Mierea este in primul rand energie – 99% din continutul mierii este apa si zahar. Sau hai sa le numim „substante zaharoase” pentru a nu fi intelesi gresit, pentru ca „dulcele” din miere este format din glucoza, fructoza si sucroza, fiecare fiind metabolizat diferit de organism si fiecare avand un rol specific. Fiind in majoritate fructoza si glucoza, aceste zaharuri se asimileaza complet de catre organism si produc energie.
In plus, in miere mai avem saruri minerale ( sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu) si vitamine (Vitamina B1, B2 , B6, Vitamina PP, Vitamina H, Vitamina B12 , Vitamina C, acid pantotenic, acid folic, rutina, Provitaminele A, Vitamina K).
Cam gata cu teoria, gasiti informatii in multe locuri despre miere, asa ca nu va mai bat eu la cap. Wikipedia e o sursa buna de informatii, dar va las sa studiati si alte documente. Si apropos de studii, mitul cu „mierea incalzita este toxica” a fost demontat de multe studii facute in laborator. Incercati sa nu plecati mereu urechea la povestile urbane – mierea incalzita (chiar si peste 140 de grade) nu devine toxica in nici un fel. Da, mierea incalzita poate deveni amara (prin arderea zaharurilor), i se modifica Ph-ul si continutul de apa si se modifica structura vitaminelor si a antioxidantilor. Dar asta nu inseamna ca este toxica.
Si din nou, gata cu teoria.
Pentru ca anul asta am avut stupii intr-un loc bun, productia de miere a depasit asteptarile. Loc bun inseamna flori multe, industrie putina, apa curata pentru albine si liniste. Locul gasit a fost satul Paunesti, din Vrancea, unde albinele au lucrat bine si au produs o miere groasa si foarte gustoasa si parfumata.
Mai avem cateva borcane de miere de salcam iar daca va tenteaza, imi puteti lasa un mesaj. Este deja ambalata in borcane de un kilogram, si o pot livra in Bucuresti si Campina.
Va intrebati oare de ce o laud asa. Pai e simplu, eu folosesc miere in foarte multe preparate, asa ca aveti mai jos cateva idei.
Puneti miere in loc de zahar in prajituri si veti avea alt gust. Un cremsnit fara foi puteti face ca AICI.
Nu puteti face o ciocolata de casa adevarata fara miere. Uitati de reteta aia comunista cu mult lapte praf. Gasiti AICI o reteta de ciocolata dementiala.
Si daca va plac dulciurile cu adevarat decadente, trufe din ciocolata puteti face si acasa. Iata o reteta.
Dar sa lasam dulciurile deoparte. Puteti folosi miere la sosuri, glazuri, si pentru carne. Vedeti mai jos cateva idei.
Dati aroma legumelor de langa somonul glazurat cu cateva linguri de miere. Ca AICI.
Un sos demential pentru pieptul de rata puteti face numai cu miere. AICI ideea.
Si o caramelizare perfecta pentru soriciul porcului, doar cu miere puteti obtine.
Gata. Sper ca v-am convins ca un borcan de miere nu poate sa lipseasca din bucatarie, fie ca il folositi la ceai, la gatit sau intins pe o bucata de paine cu unt dimineata.
Sa fie bine!
2 răspunsuri la “Despre miere”
Nu Se Pune Miere La Carne.
De Ce?