Pulpa de miel la rotisor


Cred ca prea putin ne mai gandim in ziua de azi sa mai descoperim gusturi si abordari noi, sau sa redescoperim aromele si mancarurile vechi, simple, cu bun gust si cu gust bun pe care le faceau oamenii mai de mult. Ne e greu sa gasim o linie de mijloc, a decentei, si ori cadem in penibil, amestecand ghimbir in orice mancare doar pentru ca e un ingredient „a la mode”, ori ajungem in banal si nu mai iesim din pieptul de pui la gratar (meca lipsei de inspiratie) cu cartofi prajiti prost, in ulei prea rece sau prea vechi sau prea de palmier.

Refuzam parca cu indarjire sa iesim din supermarket, din zona de confort a ingredientelor mediocre, si ducem prin asta macelariile si bacaniile in pragul falimentului. Luam miere de la mol, carnati de la Auchan si mici de la Kaufland (din aia domnesti, d-aia buni, cu putin mai mult usturoi). Noua ne facem aparent bine – cu doua bonuri de masa iei si pranzul iei si berea. Dar facem toate astea fara sa ne gandim la macelarii, aia putini care mai sunt, care incearca sa aduca o urma de calitate in produele pe care le vand (da, stiu, o gramada au renuntat de mult si au pui de gostat la macelarie si purcel de oriunde).

Si ce ne facem cand vrem altceva, orice altceva in afara de puiul culturist si porcul drogat? Optiuni sunt putine, dar ma bucur totusi ca inca mai sunt. Si inca mai sunt cativa oameni care cauta produse altfel.

Cum faci, de exemplu, daca vrei sa mananci intr-o zi, sa zicem, o gasca indopata la cuptor? Ai de unde sa iei? N-ai! Sau un iepure dolofan pe care il visezi inecat in vin si prajit pe pat de legume, ai de unde sa iei?

Zilele trecute am visat ca eram undeva la munte si faceam la rotisor ceva, o bucata de carne. Nu o vedeam in vis, nu o miroseam, dar stiam ca este un miel gras de toamna. Si cand m-am trezit cam asta am vrut sa mananc. Am exclus direct drumul, inutil de altfel, la supermarket. Stiam o macelarie care nu-i romaneasca la Piata Crangasi (pentru ca da, chiar daca mai sunt macelarii, majoritatea celor cu carne buna sunt ale arabilor).

Si de acolo am luat o pulpa de miel. Proaspata, curata, pe care mi-a aratat-o pe toate partile fara sa cer eu asta (ca sa vad ca nu e jumate carne jumate seu). Am luat-o acasa si m-am bucurat. DSC_0207 (2)

In drumul spre casa, pe straduta mea (un fel de parcare infinita unde pe trotuar nu poti sa mergi decat in sir indian stergand toate masinile cu geaca), am dat peste un magazin de produse lactate. Nu-i Mega Image, nici alt hiper/super/mini market. Este un magazin dedicat produselor din lapte, al unui producator din Braila. Joli Ju ii cheama, si le fac reclama gratuita si felicit pentru gestul de a isi deschide propriile magazine de distributie. Au acolo o branza maturata (un fel de parmezan dar fara origine controlata) absolut decenta, lapte cu gust, iaurt gras si altele. Dar gata cu reclama – am luat de la ei de toate, inclusiv iaurt pe care m-am gandit sa il imprietenesc cu pulpa mea de miel.

Inainte sa il imprietenesc cu mielul, i-am facut cunostinta cu niste tahini (pasta de susan), luata tot de la prietenul arab, si niste menta proaspata, tocata marunt.DSC_0211 (2)

Cu sare si piper se intelege ca am dat pe carne, dupa care l-am imbalsamat in iaurt. DSC_0213 (2)

DSC_0215 (2)

Dupa vreo doua ore la frigider, timp in care iaurtul, enzimele din el de fapt, si-au facut treaba, am rulat pulpa si am legat-o cum m-am priceput. Daca avea os, nu mai faceam treaba asta, destul de consumatoare de timp. DSC_0234 (2)

Invelit in hartie de copt, apoi invelit in folie de staniol (zice ca nu-i bine sa stea staniolul direct pe carne, ca-i da gust) a stat 3 ore la cuptor la foc micut (160 de grade). DSC_0258 (2)

Dupa timpul asta, l-am despachetat si l-am dus la mine in vis. Neavand norocul de a avea o curte in jur unde sa beau vin fiert si sa invart la ciolan, l-am pus rotisorul cuptorului pentru rumeneala finala. Si am stat si ne-am uitat la el cum se invarte.

Si cam asta a fost. L-am scos de pe rotisor, l-am lasat cateva minute sa se linisteasca si, pur si simplu, fara prea multe farafastacuri, l-am mancat. DSC_0267 (2)

DSC_0276 (2)

Si ma opresc aici, indemnandu-va sa cautati si sa sustineti macelariile de cartier, produsele locale, oamenii care incearca sa va puna in farfurie altceva. Hai sa iesim din dictatura cefii.

Sa fie bine!DSC_0285 (2)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *