• un sfert de dovleac
  • 100 g orez
  • 250 ml lapte de cocos
  • o ceapa
  • trei catei de usturoi
  • ardei iute
  • coaja de lamaie
  • coriandru
  • condiment 5 spices
  • (anason, cuisoare, scortisoara, piper sichuan, seminte de fenicul)
  • sare, piper,
  • suc de lamaie

Cand pleci toamna din casa cu sau fara treaba, trebuie negresit sa dai o tura si pe la piata. Culorile si aromele toamnei invaluie tarabele in culori calde. Spre deosebire de primavara, cand avem verde intens si rosu (oh, ridichiile alea proaspete de primavara), acum culorile se mai estompeaza. Dovleac, ardei, vinete, telina, albitura. Din cand in cand cate un gogosar sau un capia indraznet mai ridica stacheta cromatica.

Fara nici un gand am trecut pe langa piata si o taranca (stiti voi tipul asta nou de taranca de la piata – cu unghiile facute, haine din IDM si coafata ca la nunta) desfacea un mare dovleac. Asa ca mi-am zis ca n-ar fi rau sa fac o supa.

Pentru supa asta am cautat condimente aromate, puternice, care sa dea savoare mancarii. Laptele de cocos ii confera delicatete si chiar daca am scapat putin mai mult ardei iute, supa a ramas in continuare delicata.

DSC_0220

Asadar, usturoi, ardei iute, coaja de lamaie, coriandru. Am pus si o lingurita de “5 spices”, un condiment care contine de obicei anason, cuisoare, scortisoara, piper sichuan (un piper iute-mentolat) si seminte de fenicul.

Toate condimentele le-am facut pasta intr-un mojar si apoi le-am calit in putin ulei impreuna cu ceapa.DSC_0224

DSC_0226

Intre timp am feliat dovleacul cubulete. Daca ati luat un dovleac intreg prea mare pentru o supa, ce va ramane puteti coace la cuptor. Il puteti manca asa sau puteti sa il congelati si sa il folositi la o placinta cand aveti pofta.DSC_0227

Si de aici mare lucru nu aveti de facut. Cand ceapa este calita adaugati cuburile de dovleac, adaugati lichid (poate fi apa, poate fi supa de carne sau de legume) si fierbeti la foc mic cam 15 minute. Daca mancati toata supa odata, adaugati apoi o mana de orez si mai fierbeti inca 10 minute, pana cand orezul este gata. Daca faceti supa sa o aveti mai multe zile, renuntati la pasul asta – orezul se va umfla si veti avea dupa cateva ore un fel de pilaf iute cu dovleac. Nu zic ca-i rau, dar nu e supa.

La sfarsit adaugati laptele de cocos si reglati de sare si piper. DSC_0242

Pentru o aroma fresh, adaugati si putina zeama de lamaie la final poate si cateva frunze de menta proaspata si sunteti gata pentru un festin.DSC_0244

DSC_0254

Zic ca nu-i greu, e de sezon, e aromata, parfumata si te incalzeste dupa o plimbare plin ploaie.

Sa fie bine!