• 500 g galbiori proaspeti
  • 250 g paste prefierte
  • 2 -3 catei de usturoi
  • sare, piper
  • unt
  • lavanda
  • praf de chilli

Cum ma intorceam intr-o zi din munti, undeva dupa localitatea Fagaras am vazut pe marginea drumului doua fetite alaturi de o gramajoara de bureti galbiori. M-am oprit si am dat “buna ziua”. Vroiam sa iau cativa, pentru a-i pune intr-o tigaie cu putin usturoi, dar povestea fetitelor m-a emotionat. Nu aveau mai mult de 6-7 ani, si mi-au spus ca erau in padure de la ora 5 dimineata ca sa adune buretii. Dupa cateva ore in padure au venit “la drum” dar nu a oprit nimeni ore bune. Deja se facea cald si nu mai puteau sta cu buretii in soare, asa ca, dezamagite, se pregateau sa plece acasa. Le-am cumparat toata gramada de galbiori, o parte pentru a-mi satisface pofta, restul pentru congelator si o viitoare pofta.

Galbiorii sunt niste ciuperci mici, comestibile, de culoare galbena, care se gasesc in general vara, din iulie pana in septembrie, dar perioada se poate extinde si pana in noiembrie. Au un gust putin dulceag care se aseamana cu fructele, trebuiesc gatiti putin si se combina excelent cu paste, smantana sau pot fi serviti chiar si la desert. Date mai tehnice despre galbiori gasiti aici. Desi galbiorii sunt destul de usor de recunoscut in padure, va recomand grija maxima daca va decideti sa ii culegeti.

Despre gatit, astazi va arat o metoda simpla si rapida prin care puteti obtine aproape trei feluri de mancare. Veti vedea mai incolo de ce spun “aproape trei”.

In primul rand, galbiorii spalati bine se lasa la scurs si, eventual, la uscat.

Intr-o tigaie cu unt incins, se caleste cateva secunde un catel de usturoi feliat subtire.

Apoi se adauga o mana de galbiori si se amesteca totul, lasand focul tare. Acum adaugam si sare in tigaie.

Dupa cateva secunde veti vedea ca ciupercile vor incepe sa lase lichid. Este momentul sa le punem intr-o strecuratoare, iar strecuratoarea sa o plasam intr-un bol sau farfurie adanca. E pacat mare daca aruncam sucul acesta.

Avem acum de repetat operatiunea pana cand terminam toti galbiorii. Sunt buni de mancat asa cum sunt. Nu le mai trebuie dacat un pahar de roze alaturi sau poate putina smantana proaspata si dulce (folositi smantana de la tarani, din piata).

Asta ar fi primul fel. Dar se termina repede, asa ca trebuie sa gandim putin economic. La ultima intalnire a bloggerilor culinari am primit cadou un pachet cu produse “chinezesti”. Era in pachet si o punga de paste prefierte care se fac extrem de repede si de usor.

Le-am pus in aceiasi tigaie in care am prajit galbiorii si am adaugat apa fiarta si sare peste ele (la 100 de grame de paste, 200 de grame de apa, iar proportia se pastreaza pentru cantitati mai mari). Dupa 3 minute de amestecat erau gata.

Nu a trebuit sa adaug decat galbiori, piper proaspat macinat, putin ulei de masline si frunze de busuioc si gata masa.

Praful cel galben pe care il vedeti acolo este curcuma, un condiment interesant pentru legume si paste, pe care l-am primit de la Mehrzad Moghazehi de la Retete De Top.

Si ajungem acum si la partea cu “aproape trei” feluri. Respectiv sucul lasat de ciuperci l-am pus intr-un pahar si am adaugat cateva flori de lavanda si putin praf de chilli. Aceste cateva linguri de supa pot fi un bun deschizator de masa (un amouse bouche cum ar zice francezul), si vor pregati mesenii pentru restul felurilor ce urmeaza, deschizand apetitul cu gustul puternic.

Grija mare caci lavanda are un gust puternic, amarui si mentolat in acelas timp, iar aroma se desfasoara treptat, in timp ce este mestecata. Nu puneti mai mult de cateva “petale” pentru ca fiind foarte aromata va acoperi toate celelate gusturi.

Si cam gata. O saptama frumoasa si voie buna va doresc.