Iute


Sa va povestesc ceva. De ceva vreme (a se citi cam de prin liceu) am inceput sa mananc iute. Intai ma multumeam cu ardeii din gradina la care rodeam si semintele, apoi au venit ardeii de la Braila de la prietenul Adrian, ciusti mici si ascutite care ardeau cerul gurii ca lamele incinse in foc. Apoi am cautat sosuri si concentrate care mai de care. La un moment dat mi-am dat seama ca iuteala nu e totul, asa ca am cautat ardei iuti care sa aiba si gust. Prietenul Dragos (e bine sa ai prieteni) mi-a adus odata un rasad de ceva exotic pe care l-am plantat pe balcon, apoi in curte. Cand s-a copt a fost o revelatie – iute, iute rau, dar cu aroma de gogosar proaspat copt, foarte putin mentolat, parca si un pic acrisor.

Si de atunci a inceput povestea. Am gasit niste seminte de Habanero din care am facut rasaduri pe care le-am aclimatizat, din vorba-n vorba am ajuns la un coleg care mi-a dat seminte de Bhut Jolokia, am cumparat de undeva cativa Jalapeno la care am extras semintele si brusc, gradina de la Campina s-a transformat intr-o crescatorie de ardei iuti exotici.

DSC_0140

Cate putin despre ardeii astia. Spre deosebire de ardeii iuti clasici, bulgaresti, romanesti, aia de ii gasiti prin piata, astia sunt mult mai iuti si au inca o calitate, aceea de a avea gust intens, diferit de la un soi la altul.

Iuteala ardeilor vine de la substanta numita capsaicina, si se masoara in unitati Scoville. Masuratoarea asta nu este o stiinta exacta, deoarece foloseste o metoda prin care cativa oameni gusta un extras din ardeiul respectiv pana cand cel putin trei dintre ei nu mai simt iuteala. Ii putem spune o metoda empirica de masurare, dar daca alta mai buna nu avem, ne bazam pe asta.

Soiurile de ardei crescuti de mine au valori destul de diferite pe scara Scoville. Respectiv, in ordinea iutelii, avem asa:

Jalapeno poate avea pana la 20 000 de unitati (aproximativ cam cat are cel mai iute ardei de prin gospodariile romanesti)rsz_dsc_0134

 

Red Savina poate avea pana la 250 000 de unitatiDSC_0164

 

Habanero poate avea pana la 350 000 de unitatiDSC_0137

 

Bhut Jolokia, atentie, poate avea pana la 1 000 000 de unitati (da, zero-urile sunt bine scrise, un milion)DSC_0144.

 

Asa ca un sos facut dintr-o astfel de combinatie nu poate sa iasa decat foarte iute dar si foarte parfumat. Am scris mai sus „pana la”, deoarece ardeii pot ajunge la aceasta iuteala in conditii specifice – temperatura, umiditate, soare, etc, conditii care nu au fost indeplinite in totalitate in gradina de la Campina.

Pentru a lucra cu acesti ardei, este necesar avem manusi de cauciuc. Capsaicina intra in piele si provoaca usturime, iar tranferul de pe mana pe, sa zicem o pleoapa, poate fi devastator. Va spun din propria experienta – am atins cateva seminte, m-am spalat de multe ori pe mani, si dupa 2 ore m-am scarpinat la ambii ochi in timp ce conduceam. A trebuit sa opresc de urgenta si sa sufar vreo 15 minute pana cand am reusit printre lacrimi sa deschid ochii si sa vad ceva. Capsaicina penetreaza si latex-ul (din care sunt facute manusile chirurgicale de exemplu), asa ca obligatoriu manusi din cauciuc daca vreti sa lucrati cu cantitati mari din aceste fructe.

DSC_0160

DSC_0163

Dar sa revin la sosuri: am studiat zeci de retete, care mai de care mai complexe si cu ingrediente si arome diferite. M-am oprit la doua retete: o reteta simpla, care foloseste toti ardeii enumerati mai sus, putin zahar si ceva lamaie, si una mai „exotica” la care am adaugat mango. Am folosit si cateva rosii tot din gradina iar pentru a fi sigur ca nu am surprize, putina aspirina drept conservant.

Ma opresc aici cu povestea, si va zic ca puteti avea si voi un borcan de sos daca imi trimiteti un mesaj sau un comment. Le puteti folosi la fripturi, la retete de mancare asiatica, sau pentru a iuti alte sosuri si mancaruri.

DSC_0204

14463006_10202148099860713_4237212978341367799_n

Am construit doua editii de sosuri, diferenta intre ele fiind ca la editia a doua am folsit Bhut Jolokia, deci, teoretic, este mai iute decat primul. Am mai dat din ele, deci cantitatile sunt limitate, asa ca primul venit primul servit.

Voie buna sa fie!


4 răspunsuri la “Iute”

  1. M-aș băga și eu la un borcănel dacă mai există. 🙂 Is mare fan ardei iuți gustoși, dar rar găsesc în RO. Mulțumesc fain.

  2. Buna ziua!

    Mai aveti vreun borcan cu aceste sosuri minunate? As vrea sa incep si eu cultivarea unor ardei mai putin întâlniți la noi și sunt tare curioasă de rezultat!

    Numai bine!

    Ana-Maria N.

    • Buna ziua. Mai am din editia de anul acesta – l-am facut acum cu ananas. Contactati-ma va rog pe mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *