Imaginati-va o persoana de 30 de ani, casatorita, cu o profesie de succes care devine peste noapte incapabil sa duca la bun sfarsit toate activitatile de zi cu zi. Spalatul, imbracatul, mersul pana la magazin – toate aceste activitati simple in aparenta pot deveni imposibil de realizat de un om orb.

Gabriel este personajul din povestea noastra de astazi. Si-a pierdut vederea din cauza diabetului la varsta de 30 de ani. Sotia lui a fost nevoita sa renunte la servici pentru a-i fi alaturi, dar resursele financiare au scazut atat de mult incat a fost nevoita sa-si reia munca, pe un job foarte prost platit, dar care ii oferea flexibilitate.

Atunci Gabriel a intalnit-o pe Chole iar viata lui a luat o alta turnura. A iesit din izolarea provocata de deficientele de vedere, a putut sa isi faca plimbarile zilnice prescrise de doctori, sa fie un membru activ al societatii si chiar sa devina un model in societatea de astazi.

Razvan Anton - Light into Europe, guide dogs

Chloe este un catel dresat special pentru a ajuta persoane cu deficiente de vedere sa se poata deplasa, devenind un sprijin real pentru orice activitate de zi cu zi. A fost dresata de fundatia Light into Europe, care in prezent are spre dresaj opt pui de catel. Acesti catei urmeaza un program bine definit, care se va sfarsi cu un training special.

Razvan Anton - Light into Europe, guide dogs

Dresajul cuprinde 4 etape – prima, de la nastere pana la 12 luni, catelul este plasat in cadrul “familiilor gazduitoare”, voluntari care se angajeaza sa aiba grija de catel. Aceasta este perioada cea mai importanta in socializarea cainelui, si este esential sa intre in contact cu cat mai multi oameni, locuri, si sa aiba cat mai multe experiente senzoriale (mirosuri, zgomote etc). De asemenea, tot in aceasta perioada, invata comenzi de baza in obedienta (sezi, mers la pas), se deprinde cu igiena (unde si cand isi face nevoile) si i se stabiliste o rutina in ceea ce priveste hrana. In jurul varstei de 12 luni, cainele este evaluat daca va merge sau nu in etapa urmatoare, cea a dresajului formal, (dresajul propriu-zis, cu harnasament, in care cainele invata comenzile specifice de ghidare a persoanei cu deficienta de vedere). Daca va trece si de aceasta etapa, urmatoarea este stabilirea parteneriatului, matching- ul dintre caine si posibilul beneficiar.

Razvan Anton - Light into Europe guide

Cu totii putem ajuta. Si putem ajuta si altfel, nu numai prin donatii de bani.

Opt catei au nevoie de oameni cu care sa intre in contact, oameni care sa ii plimbe si sa ii invete lucrurile de baza. Nu este nevoie de experienta pentru asta, iar fundatia Light into Europe ii va ajuta pe toti voluntarii la fiecare pas al acestui proces. In perioada in care veti avea un catel in grija, nu numai ca veti descoperi un prieten cu patru picioare si nasul umed, dar veti avea satisfactia de a face parte dintr-o comunitate de oameni care pun umar langa umar pentru a imbunatati viata unor persoane nu atat de norocoase.

Razvan Anton - Light into Europe

Razvan Anton - Light into Europe

Razvan Anton - Light into Europe

Razvan Anton - Light into Europe

Daca sunteti interesati de un astfel de angajament, puteti obtine mai multe informatii de la Adela Sandu – adelasandu [@] lightintoeurope [.] org

Eu voi reveni zilele urmatoare cu mai multe informatii despre actiunea noastra de strangere de fonduri pentru aceasta fundatie. Am definitivat cu succes meniurile si asteptam un mic training despre cum ar trebui sa ne organizam in bucataria de la cantina Dusmann din Ubisoft.

Razvan Anton - Light into Europe

Fotografii oferite de fundatia Light into Europe.