Va spuneam ieri ca participam la un concurs cu un proiect. Romania in Bucate s-a nascut din pasiune. Pasiunea mea pentru bucatarie si mai ales pentru retetele stravechi, traditionale, romanesti. Pasiune pornita de mult, de pe vremea cand eram un pusti si imi placea sa mananc terci cu zahar, turtele, mancarica de bob, mancare de marar si multe altele.
Tot pasiunea l-a indrumat si pe Alin, de la noutatifoto.ro sa strabata cu mine drumuri si poteci de munte in cautarea de peisaje, oameni si locuri care trebuiesc fotografiate pentru a ramane imortalizate si a fi aratate lumii intregi.
Fara ajutorul Asociatiei Devision nu am fi reusit sa redactam proiectul. Vedeti pe pagina lor de Facebook (si in curand pe website) proiectele in care sunt implicati. Sunt oameni daruiti si pasionati si le multumesc pentru ca, dupa o singura discutie, au crezut in proiectul nostru si au pus umarul alaturi de noi.
In cazul in care veti vota, si Romania in Bucate va castiga finantarea, va promit ca voi aduce mai aproape retete uitate de mult. In afara de documentarea lor scrisa, proiectul tinteste sa faca faca si educatie culinara. Vom organiza workshop-uri, sesiuni de live cooking si seminarii de educatie culinara la care veti avea ocazia sa gustati aceste retete si chiar sa le preparati voi.
Iata mai jos un exemplu de reteta, care cel mai probabil, va face parte din acest ghid culinar al Romaniei pe care vrem sa il realizam. Daca va place si daca vreti sa gustati vreodata asa ceva, va recomand sa votati aici.
Reteta de balmos a fost realizata chiar la o stana de catre „starostele” ciobanilor, si foloseste doar 2 ingrediente. Primul ingredient este jantul (sau jintita), adica ce ramane dupa ce branza este framantata si presata de vreo 3 ori. Jantul este un fel de lapte gros, deosebit de gras si de gustos, care in mod normal ingrasa urda. Lasat sa se acreasca, se va transforma in cel mai gustos iaurt pe care l-am incercat eu vreodata.
Al doilea ingredient folosit este unul care de obicei se arunca. Cojile ramase de la branza lasata la dospit pentru burduf, sunt ideale pentru balmos.
Prepararea este la fel de rapida. Deh, mancare de ciobani care nu au vreme de farafastacuri culinare. Jantul se toarna in ceaun si se fierbe.
Cand a dat in clocot se pun cojile de branza, si se completeaza si cu putina branza de burduf.
Se amesteca totul vartos cu o lingura sau un facalet de lemn, pana cand toata branza s-a topit.
Se pune apoi pe masa si musai se adauga ceva mamaliga langa (rece sau proaspata nu prea mai conteaza, important e ca avem in fata un adevarat fondue romanesc care nu trebuie lasat sa astepte sau sa se raceasca).
Unii fac balmosul cu unt si cu smantana. Dar este mult prea gras, de aceea este foarte imporant ca aceste doua ingrediente sa fie prezente pentru o reteta desavarsita.
Unii mai „avuti” pun si marar in ceaun cand e gata. Iar cei carora nu le place sa se intinda, pun un ou in ceaun cand acesta fierbe si il amesteca bine.
La stana insa, lucrurile sunt pastrate simple, dar sincere.
Nu uitati sa votati proiectul Romania in Bucate pentru ca TREBUIE sa aducem mai aproape de oameni aceste retete.
Voie buna!
2 răspunsuri la “Romania in Bucate”
Cautand pe internetul din Romania iata ca am aflat pe
pagina dvs.. Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult
succes!
Multumesc pentru aprecieri.