Cum a fost la BurgerFest 2015


Asa cum va spuneam zilele trecute, in week-end s-a desfasurat Burger Fest, primul festival/campionat din Romania dedicat hamburger-ului. Majoritatea restaurantelor participante au fost din Bucuresti, iar din Brasov s-a prezentat la festival si la concurs localul meu preferat din Brasov (poate chiar localul meu preferat over all), Bistro de l’Artecare a si castigat competita pentru profesionisti.

Despre atmosfera, pot sa va spun ca a fost destul de fun, chiar relaxant. Ce am observat (si am fost placut impresionat) a fost faptul ca oamenii au venit pentru burgeri si pentru distractie, nu pentru bere asa cum se intampla la majoritatea festivalurilor de pe la noi. Astfel, cozile mari erau la burgeri nu la bere, lucru bun as zice eu.

Despre festival si calitatea burgerilor, a scris o parere prietenul meu Dragos, asa ca imi permit (cu acordul lui) sa preiau ce spus despre festival si despre mancare:

Am fost la BurgerFest, prima editie. Mai e o zi, deci pt cine doreste sa se duca voi scrie un mic review. 

In primul rind, locul in sine se afla pe Barbu Vacarescu intre Billa si Club Pescariu unde mai demult era doar un teren viran. Acum o parte este amenajata cu parcari, un adapost de animale si o mica pajiste pe care e amenajat evenimentul.
Intrarea este 15 lei, iar cumpararea produselor se face pe baza unor jetoane de 7 lei pe care le puteti cumpara (si returna) in interior. O portie de burger oscileaza intre 2 si 4 jetoane (14/28) iar bautura intre 0.5 si 2. Organizarea in sine e civilizata, cu tot ce ai nevoie ca sa stai si nu mai iesi, deci nu voi insista pe aceasta parte. Daca totusi iesi ti se va da o banderola pe care o poti folosi ca sa re-intri in cursul aceleiasi zile.

Bun, si acum sa trecem la „expozanti”. Avem Burger Van (Bucuresti), Burger Bar (Dorobanti) Bistro Del Arte (Brasov), Big Combo (Baneasa Mall), Modelier (Bucuresti), Sky Bar (Dorobanti), Old Brick Pub (Tei), Burger Box (Mall), Ludic (Bucuresti). Marii absenti de pe „scena” sunt Vacamuuu, Switch.Eat si Circus Pub (desi am remarcat agentul in recunoastere de la ei).

Pt ca eram deja familiar cu o mare parte din ei am zis sa incerc niste variante fie exotice, fie pe care nu le cunosc.

Big Combo a fost exceptia (si primul testat) pentru ca pe ei ii cunosteam si am vrut sa verific consitenta. Ei vin cu 5 burgeri in meniu, care sunt prezenti si la ei in local. Ce-i drept la restaurant primesti varianta mai mare. Carnea a fost bine facuta, bacon-ul extra crispy, absolut delicios. Chifla standard, nimic deosebit. Per total un burger corect (cum ziceCristian Radu) care e la limita de a stirni pasiuni, dar nu o face.

Sky Bar ofera mini-burgeri care vin in pereche. Chifla e buna, dar un pic prea multa pentru cit continut este in ea. Dar daca vreti sa vedeti cum se face un burger cu atentie treceti pe la ei pe la stand. Ca si gust este ceva care nu da pe spate pe nimeni, dar ca prezentare si atentie cistiga detasat.

Bistro Del Arte au fost ultimii pe care i-am incercat in prima zi, si cu un motiv f bun. Ne-am luat 2 burgeri de la ei, cel standard si unul exotic „Mi Saigon” (sau un nume de genul acesta). Chiflele au fost cele mai bune de departe, INSA ce se afla intre ele a fost un dezastru. Un dezastru obtinut din carne fada, insuficient tinuta pe gratar, combinat cu un exces de sosuri si (in cazul lui Saigon) burta ca si componenta „exotica”. Acum.. daca aveti stomac tare si vreti sa traiti periculos, incercati.Pe noi ne-au tinut de vorba pina seara. Daca totusi doriti ceva decent (practic oricare dintre celelalte variante) continuati sa cititi si ocoliti Bistro Del Arte.

La sfirsitul primei zile am mai ochit doua standuri care nu isi terminasera amenajarea in timp util: Ludic si Modelier pe care le-am salvat in memorie.
Ziua a doua am ajuns un pic cam tirziu, si nu am mai avut absolut nici o sansa sa stau la umbra. Dar m-am intilnit cu Razvan Anton care isi terminase runda la Burger Battle si in trecere cu Alin Popescu.
Sa continuam…

La Ludic, au un singur burger (de fapt au doi, dar unul e vegetarian). Cel care ii prepara era plin de voie buna asa cum zicea si numele locului, ceea ce a facut trecerea timpului un pic mai placuta. Burgerii in sine erau de dimensiuni relativ medii spre mici, carnea facuta bine (dar nimic special). Ce sare din tipar este sosul citric pe care il folosesc, care merita retinut. Poate nu pentru burgeri, dar pt altceva sigur.

Dupa experienta decenta de la Ludic am ochit si ultimul obiectiv, Modelier. Acesti hipsteri au potential. Ei ofera 3 burgeri si un falafel (intitulat sugestiv Mossad). Un burger este clasic, unul este cvasi-picant cu chorizo si jalapenos, si unul este de miel cu feta si pesto. Am incercat Catalunya (picant) si Lamburger (miel), pt ca nu se putea sa ratam experienta. Sa incepem cu burgerul picant. Carnea facuta bine, foarte mult potential la gust, insa ceva s-a pierdut pe drum. Jalapenos erau un pic prea murati sau insuficient prezenti iar chorizo acoperea gustul carnii. Dar totusi, pt cine vrea un burger un mai picant este o varianta buna.
Las la urma Lamburger-ul, pentru ca el este (dupa parerea mea) steaua burgerilor pe care i-am incercat. Carnea a fost facuta f bine, gustul de oaie nu este exagerat de puternic dar este acolo. Insa combinatia cu feta si pesto, care echilibreaza dulceata carnii de oaie.. este o idee absolut fantastica. Nu este un burger per se, decat ca aspect. Insa este ceva ce trebuie incercat.

Ca si concluzie, pentru prima editie eu zic ca BurgerFest este un succes. Aduce in acelasi loc aproape toti jucatorii importanti de pe la noi, te lasa sa incerci multe variante si sa vezi cam care este media de productie si organizare. Partea cea mai buna e ca vezi oamenii cum muncesc si iti dai seama relativ cum muncesc si in bucatariile localurilor.
Nu am scris nimic despre Burger Van, Burger Box, Old Brick si Burger Bar pentru ca nu i-am incercat. Din experienta proprie nu pot recomanda serios decit Burger Bar (care au preturi mari pt ce ofera, insa au calitate buna in local). Old Brick au preturi decente si servesc burgeri ok. Burger Box si Burger Van .. nu.
Dintre absenti, nu pot decit sa ma bucur ca Vacamuuu nu a venit. De ce? Pentru ca ar fi fost concurenta neloiala si chiar si-asa e prea inghesuit la ei in local.

Despre concursul amatorilor la care am fost si eu inscris, nu va pot spune decat ca a fost distractiv, chiar daca in a inceput cu doua ore intarziere. A trebuit sa facem pe loc 4 burgeri, care au fost jurizati pentru aspect, gust si tehnica de gatire. Castigatorul acestei editii a fost Cezar Stanislau. A castigat concursul cu un burger clasic, dar cu parere de rau nu am fost acolo cand l-a preparat pentru a vedea cum arata si, eventual, sa gust din el. Il felicit pentru marele premiu si sper sa ne vedem si la concursuri viitoare.

Cam atat despre festival. Un festival frumos, relaxant, un festival despre mancare buna si bucuria de gusta lucruri delicioase.

Gasiti mai jos o mica galerie de fotografii, facute de prietenul Alin.

Voie  buna!


2 răspunsuri la “Cum a fost la BurgerFest 2015”

  1. Deci dulceata de ceapa era ingredientul-surpriza ! Miam…cred ca au fost foarte gustosi burgerii pregatiti de voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *