Pentru ca au fost cartofi noi prin piete, si pentru ca imi plac verdeturile, am compus aceasta reteta. Am pornit inital de la salata pe care o fac arabii – tabouleh. Tabouleh-ul arabesc are ca ingredient principal, pe langa patrunjel, bulgur-ul, adica un fel de spartura de grau fiarta si adaugata in salata. Tot arabii mai pun in tabouleh menta, ceapa, usturoi chiar si castraveti. Eu am simplificat salata asta la maxim, pentru a scoate in fata gustul patrunjelului, atat de aromat in perioada asta.
Reteta de mai jos nu are carne, dar este suficient de hranitoare si satioasa. Nimic nu este prajit sau calit deci se face fara fum in bucatarie si fara mirosuri care sa inunde vecinii. Se poate face cam tot timpul anului, desi rosiile si patrunjelul nu prea au gust iarna dar se poate improviza pe tema asta.
Acum, trageti la un loc ingredientele si haideti la treaba.
Curatati cartofii sau, daca sunt noi, ii frecati bine cu un burete sub jet de apa. Apoi ii puneti la fiert in apa cu sare.
Pana se fierb cartofii, aveti vreme de salata. Taiati patrunjelul marunt, si rosiile cubulete.
Amestecati rosiile cu patrunjelul intr-un vas.
Adaugati apoi ulei de masline, sare si piper. Doi stropi de otet de mere nu strica, dar nu mai mult.
Cam asta este salata, dupa ce o amestecati bine.
Daca aveti prin casa, puteti pune si o lingura de susan. Eu am avut susan negru care a mers perfect aici.
Pana acum ar trebui sa fie gata fierti si cartofii. Ii scurgeti de apa si ii scoateti intr-un bol, peste care adaugati mararul tocat marunt din cutit.
Cat sunt inca fierbinti, adaugati unt. Dupa pofta inimii, mai ales daca aveti un unt bun, de casa, dar aveti grija ca mancarea trebuie sa ramana usoara. Nu am reunutat la prajeala ca sa o inundam cu unt.
Dupa ce amestecati bine, pana se topeste tot untul, reglati de sare si treaba-i cam gata.
Salata in mijloc, cartofii pe margine, niste paine prajita frecata cu usturoi si doua felii de branza langa. Si bolul cu salata de patrunjel sa fie prin zona, ca poate (sigur) o sa mai vreti.
Sa fie bine!