Daca tot m-am jucat in ultimul timp cu gatitul in vid, mi-am dat seama ca pot adapta multe retete, modificand desigur putin tehnica si timpul de gatire. Pulled pork (sau porc franjuri, pe romaneste) se face de obicei in cuptor sau pe un gratar cu capac, gatirea realizandu-se lent, la foc mic, pentru multe ore. De obicei se foloseste ceafa, care, dupa multe ore de gatire se poate rupe usor cu mana, in bucati mici, sau se poate sfasia cu o furculita. De obicei se foloseste in sandvisuri dar se mai pot inventa si alte utilizari ale carnii gatite in acest fel.

Dupa ce mi-am luat masina de gatit sous-vide (v-am povestit despre ea aici) am tot vrut sa fac o comparatie cu celebra Sous Vide Supreme. Asa ca i-am rugat pe prietenii de la Skin, cei care au adus aceste produse in Romania, sa ma lase sa ma joc putin cu Sous Vide Supreme Demi. Demi inseamna ca este mai mica decat cea normala (8,7 litri), adica cu dimensiuni comparabile cu masinaria mea. La prima vedere pare mult mai solida iar materialele un pic mai de calitate decat versiunea de la Giles & Posner.

Am vazut si ca incalzeste apa mult mai repede, lucru foarte bun, desi pe mine nu ma ajuta deoarece eu oricum pun apa direct calda in cuva aparatului. Si, un mic detaliu, temperatura apei poate fi reglata din 0.5 in 0.5 grade, iar aparent temperatura este pastrata. Stiu asta deoarece, spre deosebire de masinaria mea, Sous Vide Supreme iti arata intotdeauna care este temperatura curenta a apei, lucru folositor daca pe parcurs se adauga sau se elimina alimente din masina.

Pentru ca gatitul la sous vide este simplu daca poti sa prevezi programul si sa iti organizezi timpul, am calculat cam ce am de facut a doua zi, si am zis ca 12 ore sunt suficiente pentru ca mancarea sa fie gata a doua zi la pranz. Inainte de toate am marinat carnea intr-un amestec de mustar, ketch-up, sos barbeque, sos de soia si coriandru.

Am folosit pentru marinare functia speciala de marinare in vid a masinii de vidat de la Food Saver (despre care v-am povestit pe larg aici), apoi am vidat bucata de carne.

Temperatura fiind setata la 75 de grade, am introdus carnea vidata in apa si mi-am vazut de treaba (adica de somn, de trezit, de mers la piata si de intors acasa la timp pentru pranz). Un fapt deranjant al Sous Vide Supreme este ca timer-ul pe care il setezi dupa ce alegi temperatura porneste imediat ce ai apasat butorul start, chiar daca apa inca nu a ajuns la temperatura dorita. Pentru mine nu-i mare lucru, pentru ca, asa cum va spuneam, eu pun apa calda iar pana se stabilizeaza temperatura dureaza destul de putin. Dar poate fi o problema cand pui apa rece si ai de gatit un peste sau un piept de pui: ai nevoie de doar doua ore pentru gatire, dar 20 – 30 de minute sunt folosite pentru incalzirea apei.

Cum ziceam, am ajuns acasa la timp pentru pranz. Asa ca am prajit o portie de cartofi, iar carnea am scos-o din punga si am sfasiat-o cu o furculita. Carnea era suculenta, moale si nu intampina nici o rezistenta la rupere semn ca este foarte bine gatita.

Asa ca, fara prea multe discutii, am uns doua felii de paine, una cu mustar alta cu un sos de rosii picant, si am mancat aceasta combinatie fatala: ceafa de porc cu cartofi prajiti si castraveti murati. Fatal de buna, vreau sa zic.

Cred ca in ultima perioada am citit si am vazut cam tot ce se putea despre Sous Vide Supreme. Este un aparat foarte bun, construit solid si cu materiale bune. Poti seta temperatura destul de exact, iar masina o pastreaza si iti indica constant cate grade ai in apa. Am fost foarte multumit de aparat, cu doua exceptii. Una v-am spus-o mai sus – timer-ul porneste inainte ca apa sa ajunga la temperatura tinta, iar asta poate fi o problema pentru timpi scurti de gatire (timp scurt la sous vide poate insemna 2 chiar 3 ore). A doua este faptul ca, spre deosebire masina mea, nu are o cuva in care sta apa lucru care face golirea masinii de apa un fapt destul de complicat, deoarece trebuie sa te deplasezi cu intreaga “instalatie” pana la ghiuveta pentru a varsa continutul. Asta m-a deranjat foarte tare, desi pare, la prima vedere, un moft.

Una peste alta, daca vrei precizie si un aparat robust, modern, alege un Sous Vide Supreme Demi. Are aproape 9 litri si este absolut suficient pentru uz casnic. Totusi, daca vorbim despre pret, 1900 ron (direct de pe site, la data articolului) parerile sunt impartite. Inclusiv ale mele.

Data viitoare vorbim despre cum am adaptat reteta clasica de Boeuf Bourguignon si am facut-o folosind functia de vidare cu lichid a Food Saver-ului.

Pana atunci … sa fie bine!