Aseara imi era grozav de pofta de un pui la cuptor cu multe ierburi aromate. Am vrut sa iau un pui proaspat si am intrat in primul supermarket in drumul spre casa. Mi-am dat seama imediat ca ar fi trebuit sa stau cel putin o ora la coada. Traind in epoca unui consumerism exacerbat, ziua de 5 decembrie i-a luat prin suprindere pe toti posesorii de copii, nepoti, soti si sotii. In isteria creeata de dorinta de a indesa cat mai multe dulciuri in bocancii persoanelor dragi, oamenii abia scapati de la birouri au dat buzna si au format cozi in toate locurile care promiteau dulciuri in abalaje dragute, tipul de cadouri pe care Mosul Nicolae le-ar aduce celor cuminti.
Aaaaa, era sa uit, La Multi Ani Nicu, Nicolae, Nicoleta, Nicola, Nicusor, Niculina si tuturor celor care si-au sarbatorit ieri ziua onomastica.
Mi-am adus astfel aminte ca am in congelator 4 inimi de porc pe care le-am achizitionat mai de mult cu un scop nu foarte precis. Am improvizat pe loc o mancare din ele adaugand ce mai aveam pe acasa, caci de magazine nu vroiam sa mai aud. Va spun si voua cum sa faceti in cazul in care gasiti astfel de bucati.
Spalati bine inimile si eliminati atat cartilajele si partile mai tari, cat si grasimea in exces. Taiati-le cubulete nu foarte mari si dati un praf de sare si unul de fulgi de ardei iute sau boia peste ele (atentie, nu trebuie foarte multa sare in acest moment deoarece sosul de soia este sarat).
Incingeti bine, la foc mare, 4 linguri de ulei de floarea soarelui intr-o tigaie antiaderenta si puneti cuburile de carne. Nu le puneti toate odata pentru a pastra constanta temperatura uleiului. Pastrati focul tare, si amestecati des.
Intre timp, faceti un sos amestecand 2 linguri de ketchup iute cu 5 – 6 linguri de sos de soia.
Cand carnea si-a schimbat culoarea (nu mai este rosie), turnati sosul in tigaie, amestecati bine si puneti capacul.
Lasati sa fiarba 10 minute la foc mediu, timp in care taiati nu foarte marunt o legatura de patrunjel.
Puneti patrunjelul in tigaie, amestecati bine si gustati o bucata de carne si putin sos. Daca mai este necesar, completati cu sare, iar daca simtiti ca mai este nevoie de iuteala, puteti pune piper sau ardei iute.In cazul in care mai adaugati ceva, mai lasati un minut focul aprins.
Dupa ce ati oprit focul, puneti peste carne o lingura de unt si amestecati astfel incat sa se topeasca si sa se incorporeze in sos.
Lasati cu capacul pus si focul oprit inca 5 minute si gata. Eu am servit alaturi de un orez simplu si o salata de sfecla rosie cu hrean.
Pofta buna!
4 răspunsuri la “Inima de porc cu sos de soia”
Hello Razvane 🙂
De unde iei tu inima de porc? eu nu prea am vazut asa ceva… si ia zi-mi ce e mai buna, ceafa sau inima domnului porc? 🙂
Hello,
Ultima oara am luat inima de porc de la un supermarket (daca nu ma insel Carrefour, dar sunt convins ca se gaseste si la alte supermarket-uri. Trebuie doar sa cauti in raftul cu organe). De obicei imi place sa iau carnea din halele vechi de la Obor deoarece este intotdeauna proaspata, am o oferta foarte mare si variata, iar preturile sunt decente (mai mici decat la supermarket). Daca ai drum intr-o sambata dimineata merita sa faci un drum pana acolo.
Cat despre comparatia dintre ceafa si inima, sunt retinut la a comenta. In primul rand sunt bucati care se prepara si se servesc diferit. O inima pusa pe un gratar din carbuni de lemn tare nu va avea niciodata acelas gust si textura ca celebra ceafa. Pe cand bucatelele de ceafa prajite in tigaie, vor deveni prea uleioase si nu vor pierde din grasimea in excess.
Dar ca sa iti raspund, ambele sunt bune, depinde doar de preferintele tale si de modul de preparare.
Multumesc frumos, sunt tare curioasa cum e, deci o sa caut. Astept sa povestesti cum faci tu „pomana porcului” 🙂
Pai in weekend ma duc la tara unde o sa taiem porcul. Sper sa am ragazul sa fac cateva poze. Si va povestesc apoi si despre pomana porcului 🙂