Prin vara, intre vizionari de apartamente, banci, notari si un foarte scurt dar frumos concediu departe de tot haosul din viata mea, am studiat un pic mai amanuntit despre fenomenul sous-vide. Vedeti AICI ideile principale si o masinare facuta din bucati, pentru a testa sistemul. Am avut noroc in cercetarea mea si cu prietenul Alex Cirtu, care m-a ajutat sa pun mana pe un aparat de vidat de top, de la Food Saver Romania, asa ca am putut sa ma joc un pic cu varful de gama al aparatelor de vidat.
De la inceput va spun ca gasiti de cumparat produsele pe site-ul Food Saver Romania, dar se gasesc si online, la marii distribuitori, cum ar fi , unde gasiti din cand in cand diverse oferte (de exempu la data la care scriu acest articol vad ca este o reducere de 20% la ). Aceleasi produse le gasiti la vanzare si pe culinar.ro deci nu puteti spune, ca pentru multe alte lucruri, ca „la noi nu se gaseste”.
Treaba cu aparatul acesta, modelulV3840-I, este ca poate sa faca foarte multe lucruri, folosind vidarea.

Astfel, V3840, in afara de functia de baza, aceea de a vida pungi si de a le sigila, poate sa videze pungi in care exista lichid. Daca va intrebati la ce poate fi buna aceasta functie, va spun ca am experimentat o varianta de Boeuf Bourguignon, in care am vidat carnea impreuna cu vinul (fiert in prealabil pentru a elimina alcoolul). Functia de vidare cu lichid este folositoare si in momentul in care vrei sa marinezi ceva. Marinarea in vid are un mare avantaj, prin faptul ca scurteaza timpul necesar pentru ca aromele sa intre in carne.
Dar, pe langa marinarea clasica, varful de gama de la Food Saver mai vine cu un accesoriu si o functie interesanta. Aceea de marinare intr-un recipient special.
Ce se intampla de fapt: recipentul este dotat cu o supapa si se leaga la aparatul de vidat printr-un furtun. In caserola pui carnea si lichidul de marinare, apoi pui capacul care se inchide ermetic, conectezi furtunul la aparat si apesi butonul de marinare. Aparatul videaza recipientul, deschide porii carnii, iar aromele patrund mult mai usor. Dupa cateva minute, presiunea este eliberata, apoi iar se videaza recipientul, acest proces repetandu-se de 3 ori. Astfel, poti obtine o marinare a carnii in doar cateva minute, fata de cateva ore.
Eu am testat aceasta functie pe o bucata de ceafa de porc, care s-a marinat foarte bine in doar 20 de minute. Am gatit-o apoi 12 ore la 75 de grade (puteam si la mai putin, dar cu porcul nu merge sa te risti, nici macar cand stii sigur provenienta si modul de manipulare pana ajunge la tine in farfurie).
Vidarea produselor se realizeaza foarte bine. Am incercat mai multe aparate de vidat, dar asta mi s-a parut de departe cel mai puternic. Nu ramane absolut deloc aer in punga, in plus, avand sistemul de detectie a lichidului, nu exista riscul ca lichidele ramase in punga sa ajunga in sistem si sa il strice. Iar pentru a testa cel mai bine vidarea, am folosit un produs care nu are o forma simetrica, respectiv un ciolan de porc.
Am facut asa: intai de toate am crestat pielea ciolanului si l-am frecat bine cu un amestec facut din sare, piper, rozmarin, usturoi si boia afumata. Boiaua am folosit-o atat pentru gust si aroma de fum cat si pentru a colora ciolanul.
Apoi am bagat ciolanul intr-o punga speciala pentru vid. Este indicat sa intoarcem putin marginile pungii, deoarece, pentru a se sigila corespunzator, acestea trebuie sa fie uscate si fara urme de grasime sau altceva in zona de contact.
Pentru ca aparatul face totul singur, este suficient sa introducem marginile pungii in fanta speciala, iar cand pozitia corecta a pungii este detectata, aparatul incepe automat procesul de vidare care se termina cu sigilarea pungii. O vidare si o sigilare perfecta din punctul meu de vedere.
75 de grade si 24 de ore mai tarziu am obtinut un ciolan super fraged, dar care nu s-a transformat in piftie si care se tinea bine pe os. O culoare frumoasa si carnea patrunsa de arome pana la mijloc. Am planuit sa il scot mai repede dar nu mi-au iesit toate cum vroiam. Asta-i frumusetea la modul acesta de gatire – o ora, doua, sau chiar mai multe in plus nu ard sau strica preparatul in nici un fel.
Mancare simpla si nepretentioasa, i-a trebuit doar o paine proaspata si niste mustar focos ca sa satisfaca pofta pentru carne.
Concluziile le trageti voi. Va zic doar ca o sa folosesc destul de des metoda asta de gatire de acum inainte, pentru ca, pentru mine ofera rezultatele dorite. Nu prea poti sa gresesti mare lucru, iar daca mai ai nevoie de inca o ora ca sa iti termini treburile inainte de a manca, nu risti sa strici nimic. Chiar daca sunt si alte metode prin care poti sa scoti aerul dintr-o punga, mai mult sau mai putin eficiente, va recomand totusi o masina de vidat. Varful de gama este o optiune buna pentru cei ce vor sa faca lucruri mai complicate si mai elaborate, dar si un isi face treaba exceptional.
Voie buna!
Un răspuns la “Food Saver si-un ciolan gatit perfect”
[…] Am scris reteta, mai mult sau mai putin originala, aici. Dar, daca tot m-am jucat o perioada cu un aparat de vidat high end, m-am gandit ca nu ar fi rau sa il folosesc pentru a face o vita in stilul Bourguignon folosind […]