- 2 kg scoici proaspete
- 3 legaturi cepa verde
- o legatura usturoi
- ghimbir
- o sticla de vin alb demisec
- ulei de masline
- sare
De multe ori ma gandesc ca cele mai simple feluri de mancare sunt cam cele mai scumpe in restaurante. Asta nu poate decat sa insemne ca ingredientul folosit este de o valoare deosebita sau are un gust iesit din comun. In categoria asta intra de cele mai multe ori mancarurile exotice. Dar cam ce inseamna o mancare exotica? In Europa este exotic sa mancam picioare de broasca cu sos din lapte de cocos de exemplu. Sau in America poate fi considerat exotic un restaurant cu meniu care include sarmale si bulz. Iata ca un prieten de-al meu imi povestea ca in India, cel putin in orasul in care a locuit el o perioada, cel mai interesant si exotic fel de mancare se putea servi la o pizzerie. Nici mai mult nici mai putin decat celebra pizza.
Deseori in meniuri intalnim scoici. Mai precis midii. Cu denumiri sofisticate, cu sosuri care mai de care mai pierdute printre cochilii, scoicile au cateva secrete dar cel mai important dintre ele este ca trebuie sa fie proaspete, vii. Iata de ce multe restaurante rateaza grav aceasta nisa: nu au scoici proaspete, clientii simt asta asa ca nu mai comanda. De simtit o scoica inghetata si decongelata la microunde e foarte simplu: are un gust destul de pierdut si o textura nisipoasa. Cu cat mai veche scoica, cu atat mai nisipoasa textura.
Tudor ne-a demonstrat, ca si data trecuta, o mancare foarte simplu de realizat la care ingredientul principial este scoica. Poate pare complicat, dar va spun: gasiti scoici proaspete la Metro (nu, nu e reclama, e doar unul dintre putinele locuri unde gasiti scoici cu adevarat proaspete).
Dupa ce luati scoicile, cel mai important pas este sa le curatati. Asta dureaza cel mai mult si va genera mai mult ca sigur bataturi in buricele degetelor, mai ales daca aveti multi invitati la masa. Curatati scoicile cu un burete de sarma, pana eliminati orice alga, bucata de calcar sau excrescenta de pe ele. Trebuie sa faceti asta sub jet (sau in baie) de apa foarte rece, chiar apa cu gheata. Altfel se deschid si nu e bine.
Dupa ce terminati aceasta procedura (nu uitati de apa rece), incingeti intr-o tigaie mai adanca sau un wok, putin ulei. Adaugati ceapa verde taiata mic, ghimbir dat pe razatoare si usturoiul maruntit. Condimentati cu sare.
Caliti un minut si stingeti totul cu vin alb demisec (ca de obicei va spun ca vinul pe care il puneti in macare trebuie sa fie la fel de bun ca si cel pe care il beti).
Adaugati scoicile si mai completati cu putin vin alb. Daca nu aveti o tigaie destul de mare, puneti scoicile pe rand. Scoicile trebuie sa se faca mai mult in aburi, deci nu incercati sa faceti supa. Lasati sa fiarba cu capac cam 5 – 8 minute.
Cand scoicile incep sa se deschida, este semn ca trebuie sa le scoateti din tigaie. Scoicile intr-o parte (in cratita acoperita care sa stea la cald), zeama ramasa intr-o oala separat (veti vedea de ce).
Repetati pasii de mai sus pana terminati toate scoicile. In lichidul ramas, adaugati un sfert de pachet de unt si puneti la fiert pana da intr-un clocot, dupa care turnati sosul peste scoici. Parfumati toata lucrarea cu patrunjel proaspat si cam gata treaba.
Sunt sigur ca daca veti pune un pahar de vin alb (din cel folosit la sos) si putina paine prajita alaturi, veti manca regeste si la un pret mult mai mic decat in orice restaurant.
Despre noi nu pot sa spun decat ca am mancat pana ne-am tinut de burta.
Voie buna!
Trebuie sa mai trag o tura neaparat. Mi se face iar pofta. :))
Poate rezolvam in curand 🙂
Trebuie neaparat sa facem o sesiune bahica. :))