Camembert este o branza frantuzeasca, din lapte de vaca, originara din zona Normandia care este inobilata cu mucegai, de fapt o forma de ciuperca numita Penicillium camemberti, ce ajuta la crearea unei cruste albe la suprafata produsului. In mod traditional branza este facuta cu lapte nepasteurizat, dar ma indoiesc ca reglementarile legale mai permit lucrul acesta pe undeva, si imbatranita timp de minim 3 saptamani.
Gasiti informatii despre branza asta pe net, nu va mai bat si eu la cap. Despre ciocolata, ar fi multe de spus dar le pastrez pentru un episod viitor. Deocamdata va recomand pentru aceasta reteta o ciocolata neagra, cu continut cat mai mare de cacao, iar daca printre ingrediente vedeti si untul de cacao, atunci sunteti convinsi ca aveti in fata alegerea cea buna. Daca vreti sa mergeti si mai departe, aici gasiti si sfaturi despre cum sa va faceti ciocolata singuri.
Am vazut de mult aceasta reteta pe un blog romanesc pe care il urmaresc frecvent. De la inceput mi-a parut o super combinatie, chiar daca ciudatenia aparenta a preparatului poate speria mancaciosii mai conservatori. De fapt, cred ca cele doua gusturi, de branza si de ciocolata, se potrivesc atat de bine, incat a devenit brusc felul meu preferat de mancare (somonul cu mango se afla foarte aproape, trebuie sa fac o comparatie intre ele in curand).
Dupa cum puteti vedea, avem nevoie doar de cateva ingrediente, de aceea va recomand sa alegeti calitatea maxima, mai ales pentru cele doua ingrediente principale – branza si ciocolata.
Inainte de toate, porniti cuptorul la foc mare (vreo 200 de grade) si lasati-l sa se incinga. Apoi tocati marunt cateva bucatele de ciocolata. Puteti folosi razatoarea sau cutitul pentru aceasta. Eu le-am folosit pe ambele.
Folosind un cutit foarte ascutit, faceti cateva crestaturi la suprafata branzei, astfel incat sa decupati un capac. Nu desprindeti complet capacul, deoarece va trebui sa il puneti la loc.
Sub acest capac, puneti cateva bucati de ciocolata si asezati la loc capacul, apasand cat mai bine si avand grija sa nu ramana foarte multa ciocolata pe afara. Faceti de vreo 3 ori operatiunea asta, decupand 3 capace la suprafata branzei si punand ciocolata inauntru.
Dupa ce ati inchis bine capacele peste ciocolata, presarati deasupra cativa fulgi de chilli (dupa gustul fiecaruia dar aveti grija ca nu trebuie sa fie o mancare iute). Adaugati acum si cativa stropi de ulei de masline.
Intr-o tigaie mica cu peretii putin inalti, puneti bucata de branza pe o foaie de copt. Peretii trebuie sa fie inalti deoarece exista posibilitatea ca branza, in momentul in care va deveni lichida, se se scurga prin vreo crapatura a invelisului de mucegai alb. Introduceti in cuptor si dati focul mai mic (pe la 180 de grade).
Dupa vreo 7 -8 minute ar trebui sa fie gata iar daca a inceput sa se scurga branza topita in tigaie, sigur este gata.
Puneti branza intr-o farfurie direct cu foaia de copt si serviti simplu: cu paine foarte bine prajita, pentru a da un contrast de textura.
Eu zic ca puteti face senzatie cu reteta asta, atat datorita gustului deosebit, cat si ineditului acestul preparat. Aveti grija totusi la cantitate, deoarece 200 de grame de branza de acest tip poate contine pana la 700 de calorii.
Voie buna!
Un răspuns la “Camembert copt cu ciocolata”
[…] folosi ciocolata asta si la tot felul de retete: fie ca faceti cu ea o tarta sau o folositi langa branza coapta, este […]