Astazi va prezint o mancare de provenienta italiana, un fel de galusti, de data asta combinate cu spanac. Bucataria italiana se bazeaza pe retete simple, preparate manual, din ingrediente de calitate, proaspete. Un alt aspect al acestei bucatarii este faptul ca preparatele solicita multe maini pentru a fi facute: paste, fusilli, tortellini, ravioli sunt facute manual, din faina si ou, de maini migaloase. Asta nu poate fi decat un lucru bun pentru ca incurajeaza socializarea si lucrul in echipa. Joaca cu faina poate fi educativa pentru copii, care pot invata ca mancarea nu vine numai din pungi, e distractiva pentru cei mari pentru ca au ocazia contribuie la realizarea mesei si ii aduce pe toti impreuna pentru un scop destul de frumos.
Ghocchi, cum spuneam, sunt un fel de galusti, facute din faina, spanac, branza si ou. Este o mancare satioasa si interesanta ca textura si arome. Cel mai bine este sa folositi spanac proaspat pe care il opariti un minut sau doua si apoi il tocati cat mai marunt cu putinta. O solutie de compromis este spanacul congelat iar acesta trebuie scurs bine de apa inainte de a fi folosit (din curiozitate am cantarit o punga de 1 kg de spanac congelat dupa ce s-a dezghetat, si am constat ca avea putin sub 800 de grame).
Dupa ce spanacul a pierdut mare parte din apa, il amestecati cu cascaval ras si oua.
Amestecati bine si incepeti sa adaugati faina. Cel mai bine este daca puteti sa o cerneti inainte de o folosi: este mai aerata si sunteti siguri ca nu aveti si alte lucruri nedorite in aluat.
Adaugati si incorporati treptat faina pana obtineti un aluat putin mai moale decat cel de paine, care se poate modela si framanta destul de usor cu mana. Lasati-l sa se odihneasca 10 minute pana cand fierbeti o oala mare cu apa. Daca nu ati pus sare in aluat, puneti in apa.
Cand apa incepe sa fiarba, incepeti sa modelati „chiftelele”, cu mana unsa cu putin ulei. Incercati sa le faceti cat mai egale, pentru a se fierbe in acelas timp.
Le adaugati apoi in apa care fierbe. Nu trebuie sa le puneti pe toate odata, pentru ca este nevoie de loc intre ele. Nu se vor umfla foarte mult dar trebuie sa aiba loc sa „danseze” prin cratita.
Cand incep sa se ridice la suprafata e semn ca sunt fierte. La mine a durat cam 4 – 5 minute, dar trebuie sa verificati – scoateti una si verificati daca este facuta. Folositi apoi acelas timp si pentru restul seriilor. Ele au tendinta de a se lipi de fundul cratitei, deci daca nu danseaza nimic in strachina dupa 5 minute, incercati sa le desprindeti manual.
Alaturi pregatiti o tigaie cu ulei (sau unt) incins in care puneti ghocchi dupa ce ii scoateti de la fiert. Aveti grija ca va incepe sa sara ulei incins in jur. Pasul asta este optional, eu l-am facut pentru a da o crusta putin crocanta „chiftelelor”.
Cam gata treaba. Ca acompaniament, un sos de rosii cinstit este minunat. Rosii pasate sau cubulete, fierte cu putin ulei de masline, usturoi, piper proaspat rasnit si busuioc. Ca aici.
Cam gata. Acum puteti invita prietenii la o sezatoare.
Voie buna.
Un răspuns la “Gnocchi cu spanac”
[…] sunt un fel de gnocchi. Eu v-am povestit AICI despre gnocchi, asa ca dati un ochi pe articol si va edificati despre ce este vorba. In cazul de […]