- creveti
- ceapa verde
- usturoi
- ghimbir
- patrunjel
- unt
- sare, piper
Saptamana trecuta, la Alin acasa s-au dezbatut probleme importante. Pentru ca nu poti sa dezbati pe burta goala, a fost necesar ca in piesaj sa apara si ceva arome venite dinspre bucatarie. Tudor a mai fost prezent pe la noi pe blog si cu alta ocazie, cand a gaitit un pui in stil chinezesc sau midii in sos de vin, asa ca l-am rugat si de data aceasta sa ne faca o reteta in stilul lui. Asa a luat nastere o mancare gustoasa, cu arome asiatice, parfumata placut cu ghimbir si lamaie.
Crevetii sunt din ce in ce mai usor de gasit prin magazinele noastre. Eu personal, contrar asteptarilor, ii prefer pe cei congelati. Intr-adevar, cei proaspeti sunt putin mai buni, dar munca la ei este mai mare si avem destul de multe pierderi in procesul de curatare. Iata de ce: crevetele proaspat se vinde intreg, cu cap, coada, mustati, carapace si toate partile din care este format.
Pentru a il aduce intr-o forma optima pentru gatit, in primul rand trebuie spalat bine, in cateva ape, apoi trebuie indepartat capul, operatie care se face cu mana.
Dupa aceasta operatiune, intervine decorticarea, adica indepartarea carapacei. Desigur, tot cu mana, trageti de ea si se va desprinde destul de usor.
Ultima operatiune este cea a indepartarii intestinului care da un gust amar de cele mai multe ori: se cresteaza pe spate si cu varful unui cutit se scoate partea inchisa la culoare.
Bun, se repeta operatiunile de mai sus pentru toti crevetii. Cozile pot ramane, atat pentru aspect cat si din nevoia de a apuca de ceva cand ii vom manca.
In continuare (sau in paralel daca sunt mai multe maini in bucatarie), se maruntesc celelate ingrediente, respectiv ceapa verde, ghimbirul, usturoiul si patrunjelul.
Intr-o tigaie sau wok se incinge untul (putin ulei ajuta untul sa nu se arda prea repede) si se caleste usturoiul si ghimbirul.
Se adauga apoi crevetii, atatia cat sa incapa in tigaie dar sa nu stea inghesuiti. Daca aveti multi, faceti mai multe transe, este important ca ei sa se prajeasca, nu sa se inabuse.
Amestecati din cand in cand si spre final, cand sunt aproape prajiti, adaugati sare si piper proaspat macinat.
Stiti ca sunt gata cand s-au inrosit cu totii. Atunci este randul patrunjelului sa vina in tigaie odata cu suc proaspat de lamaie. Amestecam putin si scoatem intr-un bol cald.
Dupa ce crevetii sunt gata, mai avem putin. Sper ca pana acum ati pus orezul la fiert, asa ca el este numai bun pentru a fi folosit, adica al dente. In aceiasi tigaie in care ati prajit crevetii caliti ceapa verde, iar cand aceasta s-a inmuat adaugati orezul fiert.
Dupa ce ati amestecat si ati lasat cateva minute pe foc, adaugati si crevetii prajiti si imprastiati-i prin orez, acoperiti cu un capac si lasati-i 5 minute la foc foarte mic, sa se contopeasca aromele.
Gata, se opreste focul se inarmeaza mesenii cu sos de soia, sos de chilli, ulei iute sau alte chinezisme si se purcede la masa.
Nu-mi ramane decat sa ii multumesc lui Tudor pentru inspiratie si sa va urez, ca de obicei, voie buna!
Woooow ce bine arata! Oare mai gasesc ceapa verde in perioada asta? Ghombir trebuie sa mai cumpar siiiiiii creveti!
Da, pe la piete sunt toate felurile de verzituri tot timpul anului