Cremsnit fara foi

Razvan Anton - Cremsnit

Nu puteam sa plec in vacanta de Craciun inainte de a va recomanda un desert foarte gustos. La noi in familie de obicei aceasta prajitura este facuta de catre Teo, eu de multe ori neavand rabdarea necesara unui pas esential. Veti vedea despre ce este vorba.

In mod normal, veti afla din majoritatea retetelor de prin cartile de bucate, ca aceasta prajitura se face cu foi de aluat (facute in casa sau cumparate). Reteta Teodorei nu contine aceste foi, iar la final prajitura se va separa singura pe straturi.

Iata cum trebuie sa faceti:

Puneti untul (pachetul intreg, aveti grija ca sunt pachete si de 200 si de 250 de grame  – va trebuie de 250) intr-o oala. Adaugati zaharul si cateva linguri de lapte (4 -5 nu mai mult). Puneti apoi oala pe foc mic, si amestecati in continuu, pentru ca untul sa se topeasca si sa incorporeze zaharul.

LATER EDIT: am constatat in urma ultimelor incercari ca untul foarte gras nu este tocmai indicat. Incercati un unt cu 60 – 65 % grasime. Ultima oara am folosit unt de 82% si era cat pe ce sa se transforme intr-un esec.

Razvan Anton - Cremsnit unt

Razvan Anton - Cremsnit lapte

Razvan Anton - Cremsnit zahar

Razvan Anton - Cremsnit

Cand untul a devenit lichid si nu mai sunt cocoloase, dati oala deoparte pentru a se raci (pe balcon, in camara sau in orice alt loc rece).

Intre timp, luati cele 8 oua si separati albusul de galbenus.

Razvan Anton - Cremsnit oua

Razvan Anton - Cremsnit oua

Bateti albusurile spuma (fara zahar sau altceva).

Razvan Anton - Cremsnit oua albusuri spuma

Dupa ce s-a racit untul topit cu zaharul (trebuie sa fie in continuare lichid), puneti galbenusurile si amestecati bine. Continuati cu faina (puneti putin cate putin, cate o lingura) si apoi cu restul de lapte. Ideal ar fi, pentru o mai buna omogenizare, sa puneti o lingura de faina si putin lapte, amestecati, inca o lingura de faina si putin lapte, si tot asa.

Amestecati in continuu cu un tel pana obtineti un lichid fara cocoloase.

Tot acum ar trebui sa puneti si optionalele – mierea sau batonul de vanilie (doar bobitele din interior – teaca de vanile o puteti pune cu cateva linguri de zahar intr-un borcan, si in cateva zile veti obtine zahar vanilat natural).

Razvan Anton - Cremsnit galbenusuri oua

Razvan Anton - Cremsnit oua unt faina

Razvan Anton - Cremsnit oua unt faina lapte

Urmeaza acum ultima faza a pregatirii inainte de turnarea in tava, pas pentru care aveti nevoie de putina rabdare. Puneti spuma de albusuri peste galbenusurile cu unt si amestecati foarte incet, de jos in sus incercand sa omogenizati aceasta compozitie. Compozitie care de fapt nu se va omogeniza niciodata – ci doar albusul va imprumuta culoare si zahar din restul compozitiei. Insist asupra termenului foarte incet – miscarile trebuie sa fie foarte lente iar daca va grabiti, prajitura nu o sa separe pe straturi.

Razvan Anton - Cremsnit compozitie oua unt faina zahar lapte galbenus albus spuma

Razvan Anton - Cremsnit oua galbenus unt zahar faina lapte albus spuma

Dupa aproximativ 10 -15 minute de amestecat lent, este timpul sa puneti compozitia intr-o tava cu peretii inalti. In prealabil, pentru a fi siguri ca puteti scoate usor prajitura, puneti in tava hartie de copt si lasati marginile hartiei. Nu va speriati, compozitia va fi lichida cand o puneti in tava, va arata cam ca un lapte care s-a branzit la fiert. Fiti fara grija, se va intari si separa la copt.

Razvan Anton - Cremsnit compozitie

Asteptati ca lichidul sa se linisteasca in tava, nivelati un pic suprafata cu o lingura si puneti la cuptor la foc mic.

Razvan Anton - Cremsnit cuptor

In cazul nostru a fost gata cam in 45 de minute (am dat focul putin mai tare la un moment dat).

Razvan Anton - Cremsnit

Lasati sa se raceasca bine inainte de a taia prajitura. Va recomand (daca aveti rabdare) sa o serviti a doua zi, rece. Noi nu am avut rabdare  si am asteptat pret de un board game foarte complicat inainte de a o putea taia. Intre timp, Andreea, care ne-a asistat pe parcursul procesului de fabricatie, a adormit.

Razvan Anton - Andreea Popescu

Cam asta este prajitura pe care o recomand si pentru sarbatori. A fost apreciata sambata trecuta la UNA (chiar daca nu a aparut in poze). Are grasimi si calorii multe, dar cred ca este mult mai indicata decat prajiturile cu margarina, arome si innecate in ciocolata de calitate indoielnica din supermarket-uri.

Nu cred ca voi mai avea ragaz sa va scriu ceva pana la anul. Asadar va doresc un Craciun Fericit alaturi de cei dragi, petrecere frumoasa de Revelion si un an nou plin de fericire si bucurii.

La Multi Ani!

 UPDATE

Cam asa ar trebui sa arate straturile separate perfect!

Razvan Anton Cremsnit fara foi

Razvan Anton Cremsnit fara foi

 

 

 

 

 

 

 


11 răspunsuri la “Cremsnit fara foi”

    • 100 de grade ar trebui sa fie foarte bine. Depinde de la cuptor la cuptor. De exemplu al meu arde cam tare asa ca il tin la minim posibil.

  1. Asta nu e un fel de „prajitura desteapta” mai degraba?
    Sub denumirea asta se gaseste pe blogul lui Theo (gospodini)… nu stiu daca are exact aceleasi componente insa ma gandesc ca finalul e cam acelasi

    • Si eu o fac de ani de zile, dar o stiam tot sub denumirea de „prajitura desteapta”, iar reteta pe care o am de la mama este cu praf de budinca de vanilie. Aseara am facut-o dupa reteta voastra si a iesit super! E mult mai gustoasa – nu mai zic, sanatoasa – asa! 🙂

      • Multumesc Alina. Chiar daca este un pic calorica (are totusi un pachet de unt), cred ca este intr-adevar mai sanatoasa decat ceva cu praf chimizat. Ma bucur ca a fost pe gustul tau.

  2. Mi-am convcat si eu sotia pentru aceasta reteta, a iesit identica , straturile s-au separat perfect,ne-au ajutat foarte mult pozele, o remarca negativa sa zicem doar as avea….este prea dulce, eu cred ca e prea mult zahar+mierea…data viitoare le vom injumatati.

    Saptamana asta vreau sa incerc reteta ta de ciorba de peste,mi se pare simpla si interesanta revin si acolo cu un review 🙂

    • Alin, multumesc pentru mesaj. Feedback-ul este intotdeauna folositor. Intr-adevar, este putin cam prea dulce daca pui si zahar si miere. Daca observi, eu am scris mierea ca fiind optionala.
      Ma bucur ca v-a iesit cum trebuie.
      Voie buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *