Tu ce ai mancat?

Razvan Anton - Tu ce mananci?

Desi am spus ca nu va mai spun nimic pana la anul, am fost placut surprins zilele trecute, cand am primit o fotografie facuta acum ceva vreme la conferinta TEDx Bucuresti.

Razvan Anton - Tu ce mananci?

Acolo, cei de la asociatia MyGRASP (detalii aici), lucrau la proiectul Dear Romania si au creeat un album de fotografii in care oamenii au putut sa isi exprime liber, si sa isi faca publice dorintele, aspiratiile, temerile si orice alt sentiment in legatura cu evolutia Romaniei. Puteti gasi la ei pe pagina de facebook toate fotografiile facute la acest eveniment.

Mesajul meu a fost, bineinteles, unul legat de modul in care ne hranim si modul in care intelegem sa ne alegem produsele din rafturile magazinelor. Am facut la un moment dat si un mic survey la care au raspuns un numar destul de mare de oameni. Rezultatul general a fost ca dorintele si asteptarile oamenilor relativ la mancarea pe care o consuma, nu este in concordanta cu meniul lor zilnic. Din punctul meu de vedere, este foarte grav ca o persoana care isi doreste sa manance musaca, coltunasi, gulas sau ostropel sa mananace zilnic fast food, pizza si sandvisuri. Sau altcineva care mananca cremvursti, supa la plic si conserve sa isi doreasca sa manance tocanita de bame si ciulama.

M-am intrebat adesea dupa ce am citit rezultatele acestui survey daca aceste persoane au idee cat de usor este sa faca mancarurile la care ei aspira. Si cat de satisfacator este ca, dupa o ora petrecuta in bucatarie, sa ai mancarea pe care o doreai, si de care sa te bucuri alaturi de cei dragi. Nu cred ca este imposibil pentru cineva sa renunte la ora de stiri, sau la serialul de seara, pentru a isi prepara o masa exact asa cum si-o doreste.

Din acest motiv cred ca a scazut ingrijorator in ultimul timp si calitatea si diversitatea preparatelor care pot fi gasite in resturantele din Romania – oamenii se indoapa zilnic cu mancare de proasta calitate, cumparata gata preparata de la fast food, home delivery sau supermarket si orice abatere de la aceasta norma apare ca ceva deosebit. Nu mai pun la socoteala faptul ca in majoritatea restaurantelor „romanesti” mancarea traditionala se rezuma la ciorba de burta, sarmale si MBS (mamaliga cu branza si smantana), fripturile variind inevitabil intre ceafa la gratar cu cartofi prajiti si cotletul cu piure.

Stiu ca, de obicei, in perioada aceasta, lumea are tendinta de a face o retrospectiva asupra anului ce a trecut. Va invit sa va ganditi si sa faceti o comparatie, intre ce ati mancat anul care tocmai a trecut si ce ati fi vrut sa mancati. Poate la anul puteti face o schimbare. In bine!

Un an nou mai „gustos” si mai sanatos va doresc!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *