Rata intreaga la cuptor


Pentru unii prea devreme, pentru altii mult-asteptata, iarna isi gaseste usor usor drum catre noi. A venit cu zile mohorate, a venit cu zapada pe platoul Bucegilor, si pare ca bate la usa, sta dupa colt si asteapta momentul sa ne surprinda. Pe noi si pe autoritati.

Deja intrebarile clasice s-au pus: unde petrecem Craciunul, unde ne imbatam de revelion si cum sa facem sa evitam Valea Prahovei. Unii vor merge in vizita, altii vor primi musafiri. Si, cum ospitalitatea romaneasca e data (si) de ce pui pe masa, ne gandim inevitabil si la meniu. Sarmale, carnati, toba, leber, are toata lumea. Ori, gospodari fiind, s-au ingrijit sa aiba un ramator prin gradina, ori s-au ingrijit supermarket-urile sa aiba in rafturi atata racitura facuta cu gelatina, cat pot sa bage in ei 10 taximetristi grasi bautori de bere la coltul blocului.

Nu poti sa o mai tratezi pe matusa venita de la tara cu sarmale facute de tine, ca zice ca n-ai pus nu stiu ce, sau ca are prea mult condiment. Carnatii de la socri-tu parca ai vrea sa ii tii pentru tine, ca sunt prea gustosi si prea putini sa ii imparti cu musafirii imbuibati deja de zile intregi de baut si mancat, si ti-e mila sa-i vezi ramasi in farfurie.

O alternativa ar fi o gaina la cuptor. Prea banal te gandesti. Vine omu’ tocmai de la Suceava la capitala,si tu sa ii dai pui de gostat. Nu se face.

Si tot supermarketul te salveaza. Daca n-ai o curte unde sa cresti ceva rate, afla ca gasesti la supermarket rata la acelas pret cu un pui mai de soi. Poti gasi si pe la un taran dispus sa se tocmeasca cu tine, si mai bine iei de la el, ca-i mai grasa si mai fatoasa, dar nu te pun pe drumuri de sarbatori.

Asa ca ia mai bine rata din mol, mergi cu ea acasa si pune-o cateva ore (chiar si 24) intr-o saramura cu ceva catei de usturoi in ea (saramura in toata regula, 2 linguri pline de sare la litrul de apa).DSC_0141

Cand o scoti de acolo, o usuci bine si o crestezi foarte atent pe toate partile. Doar pielea, sa ne-ntelegem. Nu intri cu lama-n carne ca e necaz. Daca crezi ca nu poti, sau nu-ti taie cutitul, nu e musai. Las-o asa, dar nu uita sa o ungi cu un amestec de condimente – pentru ca e iarna si Craciun, cauta ceva cu scortisoara si anason. Le macini tu daca nu gasesti deja facute, pui si sare grunjoasa (putina, si-a luat deja din saramura) si freci bine animala cu amestecul asta.DSC_0144

DSC_0145

DSC_0147

In timpul asta, fierbi o portocala sau o lamaie si cand ai terminat masajul, i-o bagi direct in fund. Lamaia. Sau portocala.DSC_0148

Rata intra direct pe gratarul cuptorului. Reglezi la 160 – 180 de grade (foc mediu daca ai cuptor cu gaz) si, foarte important, pui o tava cu o cana de apa sub rata, ca sa aiba unde sa se scurga grasimea.  Astepti o ora.DSC_0153

Cat astepti, ca sa nu te plictisesti si sa nu bei pe uscat sticla aia de tulburel ramasa de la ajun, cureti cartofi. Cu 15 minute inainte sa treaca ora, ii pui in apa rece la fiert si, cand incepe apa sa clocoteasca, calculezi 10 minute de fiert.

Ii scoti intr-o strecuratoare, si ii agiti putin sa se crape. Asta ajuta la pasul urmator, cand, dupa ce ai scos mare parte din untura stransa in tava de sub pasare, ii torni in tava si bagi iarasi la cuptor.DSC_0157

DSC_0161

DSC_0165

DSC_0171

Astepti inca o ora, timp in care pui masa, stergi paharele, vin musafirii, se desfac visinate pastrate din vara la rece si sticle de vin ce tocmai au terminat de bolborosit prin beciuri.

E sarbatoare, e vacanta, se rade, se glumeste, se canta. Trece ora, dai focul la maxim sa faci pielea crocanta, scoti rata si o pui pe un platou, cu cartofii langa. Chiar daca e greu, nu va grabiti. Mai puneti o visinata si admirati lucrarea pret de inca vre-un sfert de ora. Sucurile se aseaza la locul lor, carnea musteste de fragezime sub pielea crocanta  si nici nu te frigi la limba sa nu mai intelgi nimic din Feteasca aia de o tineai pentru evenimentul asta.DSC_0185

DSC_0187

Si daca zice vre-un unchi ca e cam arsa, da-l afara pe usa si sa se-ntoarca cand or fi mieii buni de taiat. Trage rata de un copan si, abia atunci ai sa realizezi cat de suculenta este carnea, cat de aromata pielea si cum merge vinul pahar dupa pahar si vorba dupa vorba. DSC_0192

Hai ca m-a luat spiritul Craciunului prea din timp, asa ca de data asta va urez doar clasicul …DSC_0197

Voie buna!


10 răspunsuri la “Rata intreaga la cuptor”

  1. Cred ca se fierbe pentru a curata ceara cu care sunt „imbracate” citricele de catre producatori pentru a-si pastra prospetimea in timpul transportului

    • Si acesta este un rezultat al fiertului. Ideea principala este sa ajutam coacerea si din interior catre exterior.

  2. Citricele sunt imbracate nu cu ceara, caci bine ar fi ci cu o solutie chimica criminala, etrem de toxica IMAZALIL sau E233 asa ca nu va grabiti…La fel nu da pe razatoare lamaile pt. prajituri…Cineva ne iubeste asa de mult ca ne otraveste constant prin alimentatie. Ce fac politicienii? Se bat pe ciolan in loc sa reglementeze interzicerea importului citricelor si alimentelor care contin sau sunt tratate cu orice produs cat de putin periculos ar fi pentru om. Asta trebuie sa fie de importanta capitala, demna de C.S.A.T. fiind o chestiune de siguranta nationala, deoarece NATIUNEA SUNTEM NOI, consumatorii…Da???

  3. Numai comentariul si te face sa salivezi…am cumparat o rata chiar ieri si cautand o alta reteta decat cea pe care o am, am dat peste aceasta…si bine am facut ca am cautat…multumesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *