• 1 kg carne de vita
  • 2 linguri de pesmet (sau un ou)
  • 2 linguri de ketch-up
  • o ceapa alba
  • 2 lingurite praf de chilli
  • sare, piper
  • sos de soia (optional)
  • -------Pentru servit--------
  • ceapa rosie
  • castraveti la otet
  • rosie
  • ketch-up
  • maioneza

Dragii mei, dupa cum ati observat am avut o perioada in care nu am mai venit cu noutati. Nu intotdeauna planurile ies cum vrem noi si de multe ori ajung la ideea unui bun prieten: cea mai buna afacere in ziua de azi ar fi un magazin care sa vanda … timp. Timpul este prea scurt pentru tot ce vrem sa facem si din pacate suntem nevoiti sa lasam lucrurile dragi mai la urma, in favoarea celor pragmatice. Sunt convins ca situatia se va mai intampla, deci sper sa fiti ingaduitori cu mine.

Am promis de mult unor prieteni dragi ca ii tratez cu un hamburger. Un hamburger care nu intra in cateogoria fast food, ci unul facut acasa, cu ingrediente modelate de mainile noastre. Desi puteam sa merg pe home-made pana la capat, am folosit totusi ketch-up si sos de soia. De dragul modernismului cred.

In aceasta compozitie, locul principal il ocupa carnea, neaparat de vita. Asa ca alegeti o carne foarte buna calitativ cu un continut de maxim 20 – 30% grasime.

Am intins carnea de vita pe un blat de lucru (eu am tocator din lemn, mai mare, pe care il folosesc in multe scopuri).

Razvan Anton - carne de vita pentru hamburger

Am pus cat mai uniform peste carne condimentele: sare, piper, praf de chilli, o ceapa tocata, o lingura de ketch-up si putin sos de soia (sosul de soia este optional – daca nu va place sau nu aveti prin casa nu e nici o problema daca nu puneti).

Razvan Anton - carne pentru hamburger cu condimente

Razvan Anton - carne pentru ketch-up cu ceapa

Razvan Anton - carne pentru hamburger cu condimente ketch-up si sos de soia

La sfarsit am adaugat aproximativ o lingura de pesmet peste carne (aici depinde foarte mult de textura carnii – pesmetul are atat rolul liant, cat si acela de a pastra sucurile in interiorul carnii). Puteti pune in loc de pesmet un ou, dar mie imi pare ca ii schimba un pic gustul si incepe sa se transforme intr-un fel de chiftea.

Razvan Anton - carne pentru hamburgeri cu pesmet

Am impaturit apoi carnea si am framantat-o cu mainile.

Razvan Anton - carne pentru hamburgeri

Razvan Anton - carne pentru hamburgeri

Apoi am pus carnea acoperita cu o folie de plastic in frigider pentru 20 de minute, timp in care m-am ocupat de restul ingredientelor. Am taiat ceapa rosie rondele, la fel si castravetii si rosiile, am facut maioneza si am amestecat cu chilli o parte din ketch-up.

Am scos din frigider carnea, am modelat bile pe care apoi le-am presat intre palme sau pe blatul de lucru.

Razvan Anton - hamburger formarea carnii

Razvan Anton - hamburger

Cu un cutit foarte ascutit am crestat carnea. Acest pas este necesar pentru a se mentine la prajit forma rotunda. Altfel se bombeaza.

Razvan Anton - hamburgeri

Am pus la incins un grill metalic. L-am lasat minute bune cu focul tare deoarece este foarte important sa fie incins bine. In momentul in care carnea ajunge pe grill, trebuie sa se formeze cat mai repede o crusta care sa sigileze sucurile in interiorul carnii. Cand a fost foarte fierbinte am pus carnea la prajit.

Gasiti multe modele de grill pentru aragaz. Tineti minte ca important este sa fie greu, din fonta, pentru a se putea incinge bine dar si pentru a pastra caldura o perioada lunga de timp. Gasiti ceva decent si online, aici. Un grill suficient de gros, din fonta, si cu maner pliabil pentru a ocupa spatiu putin si, de ce nu, pentru a putea fi transportat cu usurinta.

Razvan Anton - hambirgeri pe grill

Razvan Anton - hamburgeri pe grill

Dupa 3 – 4 minute am intors carnea pe cealalta parte.

Razvan Anton - hamburgeri carne de vita

Dupa inca 2 minute, carnea este gata. Acum aveti doua optiuni: daca va place carnea un pic mai cruda, mai „in sange”, luati hamburgerii si ii serviti. Daca vreti sa fiti siguri ca aveti hamburgeri foarte bine facuti, ii puteti baga inca 5 – 7 minute la foc mic in cuptorul in prealabil incins. Daca decideti sa mergeti pe a doua varianta, verficati frecvent deoarece carnea va avea tendinta sa se usuce daca nu are suficienta grasime.

Nu va ramane acum decat sa puneti toate „componentele” pe masa, si fiecare isi poate compune un hamburger dupa pofta inimii.

Razvan Anton - ingrediente hamburger

Dupa mine, hamburger-ul perfect arata asa:

Jumatate de chifla peste care pun o rondea mare de ceapa.

Razvan Anton - Hamburger

O bucata de carne cat mai groasa si cat mai suculenta.

Razvan Anton - hamburger

Cativa castraveti de la otet.

Razvan Anton - hamburger

Felii de rosii

Razvan Anton - hamburger

Ketch-up iute si foarte, foarte putina maioneza.

Razvan Anton - Hamburger

Et … voilà:

Razvan Anton - hamburger

In opinia mea, cartofii prajiti ar strica un hamburger perfect. Dar o bere rece sau un vin rosu sec ar ajuta foarte mult.

Nu va mai doresc decat o zi minunata si puterea de a fi cumpatati.