• 700 g faina
  • 250 g lapte
  • 150 g apa
  • 50 g unt
  • 1 ou
  • 1,5 lingurite de drojdie uscata

Va spuneam ieri ca am facut hamburgeri. Era pacat ca la asa o bunatate de carne sa folosesc chifle din comert, mai ales ca un specialist in coacerea painii mi-a dat ponturi pe care trebuie neaparat sa le testez. Codruta are o pasiune uriasa pentru a face paine, si foloseste si experimenteaza retete variate. Pentru mine este o sursa de inspiratie de fiecare data cand vreau sa construiesc ceva din apa, faina si sare. Nu uitati sa ii vizitati site-ul: http://www.codrudepaine.ro

Inainte de toate a trebuit sa imi cumpar un cantar, si am constatat ca a fost o investitie buna. Masurarea cu cana gradata dadea erori de cele mai multe ori, si ce credeam eu ca sunt 700 de grame de faina erau de fapt mult mai putin. De aici si diverse probleme de fiecare data cand imi trebuiau cantitati exacte.

Va recomand deci sa va cumparati un cantar daca experimentati diverse lucruri in bucatarie. Numai asa veti fi siguri ca aveti cantitatile exacte de ingrediente. Mai ales pentru prajituri, cantitatile exacte sunt ideale.

Tehnica adoptata de mine pentru chifle este destul de simpla. Initial am vrut sa folosesc un aluat prefermentat dar nu am avut suficient timp la dispozitie, asa ca am facut o varianta simplificata.

In primul rand am pus drojdia uscata sa se hidrateze, adica am amestecat-o cu 4 linguri de apa calduta si un praf de zahar. Cand observati cateva bule aparute la suprafata lichidului, puteti incepe treaba.

Razvan Anton - drojdie

Am amestecat faina cu sare si am pus peste ea drojdia, un ou, putin unt si laptele.

Razvan Anton - ingrediente chifle

Laptele l-am turnat treptat, amestecand cu o furculita pentru a incorpora treptat faina.

Razvan Anton - Ingrediente hamburger

Am adaugat treptat si apa pentru ca mai ramasese faina neincorporata, si am framantat cateva minute cu mana, pana cand coca a devenit elastica.

Razvan Anton - coca pentru paine

Am rasturnat apoi coca pe un blat de lucru acoperit cu un praf de faina. Tehnica ce urmeaza se numeste stretch and fold si tot de la Codruta am invatat-o. Asadar, am intins coca pe blatul de lucru, am intins-o (stretch) si am impaturit-o de cateva ori (fold). Vedeti mai jos pasii.

Am intins coca.

Razvan Anton - strech & fold

Am impaturit prima margine.

Razvan Anton - strech & fold

Am impaturit a doua margine peste prima.

Razvan Anton - strech and fold

Apoi celelalte doua parti, impaturite una peste alta.

Razvan Anton - strech and fold

Razvan Anton - strech and fold

Am pus-o intr-un castron si apoi la crescut intr-un loc caldut, fara curenti de aer acoperita cu un prosop curat.

Dupa jumatate de ora am repetat operatiunea. De data asta aluatul era elastic si l-am putut modela mult mai usor.

Ravan Anton - aluat de paine

Am pus din nou aluatul la crescut pentru 40 de minute. L-am scos apoi pe acelas blat de lucru, l-am rulat si taiat in bucati egale.

Razvan Anton - chifle

Razvan Anton - chifle

Razvan Anton - chifle

Bucatile le-am presat putin, apoi le-am modelat, ajutandu-ma atat de sucitor cat si de maini, in forme rotunde de 2 centimetri grosime.

Razvan Anton - chifle

Le-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le-am uns cu putin ulei si am presarat mac.

Razvan Anton chifle

Apoi au stat in cuptorul inchis, la foc mic, cam 30 de minute.

Prima serie nu a iesit foarte bine, in sensul ca nu a crescut chiar cum ma asteptam.

Razvan Anton - chifle

A doua serie in schimb a iesit perfecta, deoarece dupa ce le-am format, chiflele au mai stat 20 de minute la cald inainte de a intra in cuptor.

Razvan Anton - chifle

Pare complicat ? Sa recapitulam:

– framantat toate ingredientele

– stretch and fold

– crescut 30 de minute

– stretch and fold din nou

– crescut 40 de minute (poate sta si mai mult la crescut acum, in functie de cat timp aveti)

– format chifle

– copt la cuptor 30 de minute

Sunt foarte gustoase, pufoase, nu fac firimituri si merg de minune in orice combinatie.

Razvan Anton - chifle hamburger

Un weekend placut va doresc.