• fasole verde
  • jumari
  • sare

Am mancat multe mancaruri anul trecut. Intr-un an poti face o calatorie culinara lunga. Cumva, dintre toate mancarurile mai de fite sau mai de oameni normali, mie mi-a ramas in minte o mancare simpla, incropita pe fuga, mancata intr-o dimineata calduroasa din august, intr-un sat de la poalele muntilor Fagaras. Poate ca aerul curat si linistea deplina a contribuit la amintirea asta. Poate oamenii buni si dragi alturi de care am impartit mancarea au facut sa imi ramana intiparita in minte. Sau poate, pur si simplu, mancarea asta este exceptional de buna.

Sandica, de la care am invatat reteta asta, daca poate fi numita reteta, este o femeie magician: ea poate sa rada si sa glumeasca in timp ce face cat ai bate din palme doua feluri de mancare exceptionale, coace prajituri si prajeste gogosi in timp ce face aluatul pentru o placinta cu rubarba, iti povesteste lucruri de la gradinita, locul ei de munca, si totusi are ragazul sa se opreasca si sa iti arate ce frumosi sunt puii de pisica si cat de frumos se joaca Stefan, nepotul ei, cu gainile. Dupa care te conduce in gradina cu flori care arata ca un colt de rai.

Pentru toate astea, pentru faptul ca intanirea cu ea este terapeutica pentru mine, si, pentru ca de zeci de ori ne-a primit si ne-a gatit mancaruri epocale cu sincera bucurie, ii multumesc.

Cand vreau sa imi amintesc de bucuria acelei dimineti de augst, scot din congelator o punga de fasole congelata. N-am gradina cum are Sandica, sa iau fasolea proaspata de pe vrej, asa ca ma multumesc cu cea congelata, pe care o oparesc cu apa deja clocotita – sa se dezghete si sa se inmoaie putin.

Scot apoi niste jumari din untura si le arunc intr-o tigaie de fonta.

Cand s-au incalzit jumarile si au inceput sa sfaraie, s-au inmuiat si pastaile de vasole. E timpul sa se cunoasca unele cu celelalte si sa mai sfaraie putin impreuna.

La sfarsit, neaparat trebuie sare grunjoasa. Asta-i marele secret – grunjoasa, cat mai mare, si adaugata la sfarsit de tot.

Daca tineti musai, merge si un pic de usturoi. Nu-i obligatoriu.

Mi-e dor sa merg la Sambata, sa dormim in casuta din gradina. Baietii cu baietii, fetele cu fetele.

Sa fie bine!