• 3 oua
  • 300 grame de faina

De ceva vreme, la mine pe frigider este o lista cu “utilaje” pe care vreau sa le am in bucatarie. Steamer, cantar, oala sub presiune, slow cooker, si altele care deocamdata asteapta cuminti in rafturile magazinelor momentul in care le va veni randul sa fie transportate la mine acasa si utilizate cu pasiune.

Incepand cu seara trecuta, pe lista a mai aparut un alt echipament pentru bucatarie. Este vorba de un aparat de facut paste, pe care l-am vazut mai de mult in bucatarie la Alin. Folosesc acest cuvant generic, deoarece aparatul in cauza, testat de mine aseara, face taitei, tagliatele, paste, foi de lasagna toate, in diferite grosimi, in functie de preferinte.

Razvan Anton Tagliatele de casa facute cu masina de facut paste

Pentru a vedeea cum se descurca masinaria, am facut niste tagliatele (adica un fel de taitei mai lungi si mai lati). Daca puneti mana pe o masina din aceasta, iata de ce aveti nevoie pentru 4 portii de paste:

300 de grame de faina pe care o puneti intr-un castron

Razvan Anton faina cantar

In mijloc spargeti 3 oua mari (cate un ou pentru fiecare suta de grame). In mod normal nu trebuie sa puneti sare, deoarece se considera ca puneti sare in apa in care le veti fierbe. Eu am pus si o lingurita de sare si tot a fost nevoie sa adaug sare in apa cand le-am fiert. Deci aici procedati dupa cum considerati – puneti sau nu puneti, e totuna.

Razvan Anton aluat pentru paste: faina oua

Fiti siguri apoi ca aveti o persoana care sa va ajute in operatiunile urmatoare.

Razvan Anton ajutor in bucatarie Andreea Popescu

Aceste operatiuni pregatitoare fiind indeplinite, incepeti sa bateti ouale, incorporand treptat faina de pe margini.

Razvan Anton tagliatele de casa din faina si oua

Razvan Anton tagliatele de casa din faina si oua

Dupa ce aluatul incepe sa se intareasca, incepeti sa il framanati cu mana pe un fund de lemn sau un blat. Trebuie sa il framantati bine pentru a obtine un aluat omogen.

Va avertizez ca nu este un lucru chiar usor de facut, deoarece aluatul nu este foarte flexibil (contine doar faina si oua, nu trebuie sa puneti apa sau alte lichide).

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Dupa ce aluatul poate fi prelucrat fara sa lase firimituri, lasati-l 10 minute sa se odihneasca, timp in care pregatiti si instalati masina. Impratiti apoi aluatul in mai multe bucati si le introduceti intre rolele masinii. Masina vine cu setari diferite de grosime a foilor rezultate. Incepeti de la cea mai groasa, si micsorati apoi distanta dinre role pana ajungeti la dimensiunea dorita.

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Razvan Anton tagliatelle de casa

Procedati la fel cu toate bucatile de aluat. Aveti grija ca dupa ce le scoateti din masina sa le intindeti pe blatul de lucru. In acest moment aveti niste foi potrivite pentru o lasagna. Trebuie doar sa aveti grija si sa le taiati in forme potrivite (rotunde, patrate sau ovale), in functie de forma in care veti face lasagna.

Montati apoi sistemul pentru taiat pastele. Majoritatea modelelor vin cu 2 setari – pentru paste mai late sau pentru taitei. Procedati la fel ca la pasul precedent, doar ca de aceasta data trebuie sa introduceti intre role foile facute in pasul anterior. Eu am fost ajutat de Andreea, fascinata de acest proces.

Razvan Anton - Andreea face tagliatelle de casa

Razvan Anton - Andreea face tagliatelle de casa

Pentru a vedea cum functioneaza, am facut si cativa taitei.

Razvan Anton - Andreea face taitei de casa

Cam astea au fost tagliatelele iesite din mainile noastre.

Razvan Anton Tagliatelle de casa din ou si faina

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Razvan Anton Tagliatelle de casa

In acest moment aveti doua optiuni: puteti pune rezultatul la uscat, pe foi de ziar, pentru o noapte si mai bine. Apoi le puteti pastra pentru un timp indelungat in pungi de hartie, pentru a le folosi cand aveti nevoie de ele.

Noi nu am avut rabdare, asa ca le-am lasat doar vreo jumatate de ora sa se usuce. Am pus o oala cu apa la fiert, si cand a inceput sa fiarba apa am pus tagliatellele. Patru minute au fost suficiente pentru ca ele sa se fiarba.

Le puteti servi cu ton, cu diverse sosuri, de care doriti, cu pomodoro, cu parmezan sau cascaval ras, chiar si simple, doar cu ulei extravirgin de masline si piper proaspat macinat pe deasupra. Noi am facut un mix.

Razvan Anton Tagliatele de casa cu parmezan ras

Razvan Anton Tagliatelle de casa

Razvan Anton Tagliatelle de casa cu sos pomodoro

Au fost foarte bune. As putea spune ca si sanatoase.

In concluzie, daca aveti ocazia sa puneti mana pe o astfel de masina, nu ezitati. Mai ales daca sunteti pasionati de paste, taitei de casa sau lasagna. Unde mai puneti ca este o metoda de a ii atrage pe copii spre bucatarie. Se gaseste online pe diverse site-uri la noi iar pretul nu mi s-a parut foarte ridicat.

Sa fiti buni!

Razvan Anton Tagliatelle de casa