Din datele Ministerului Sanatatii, in Romania sunt inregistati 85.000 de persoane cu deficiente de vedere si 31.000 de persoane cu deficiente de auz. 85% din acestia sunt dependenti numai de serviciile sociale. Si asta deriva din faptul ca sunt doar 22 de scoli speciale in tara.

In tari Europene, cei care sufera de astfel de deficiente au mult ajutor din partea statului. In Romania, aceasta parte a societatii este neglijata si primeste foarte putin suport si asistenta, iar locul lasat in urma de catre toti este sistemul educational care nu raspunde nevoilor acestor oameni.

Din 1990, fundatia Light into Europe ajuta aceste categorii sociale prin diverse programe realizate la nivel national. Aceasta fundatie a produs primul manual din Romania destinat persoanelor cu deficiente de auz. I-a invatat pe profesori si pe parinti sa citeasca alfabetul Braile si organizeaza diferite training-uri si activitati educationale pentru astfel de persoane.

Razvan Anton light into europe

Aproximativ 85% din informatiile pe care le primim in fiecare zi vin pe cale vizuala. V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa traiti in intuneric intr-o lume a culorilor, cand tehnologia evolueaza pentru a realiza imagini cat mai perfecte si sunete cat mai reale? Sa nu vezi muntii, marea, zapada, copacii infloriti si toate lucrurile despre care ii auzi vorbind pe cei din jurul tau?

Am invatat de la Adela Sandu, coordonator in cadrul fundatiei, ca un caine insotitor nu este doar o unealta care ajuta o persoana cu deficiente de vedere sa se deplaseze. Cainele insotitor este un partner de viata, care ajuta la detasarea de izolare, dependenta si limitari. Cei de la Light into Europe au fost primii care au creeat si in Romania un program de dresaj pentru acesti caini.

In acest moment, programul doreste sa dezvolte cat mai multi caini insotitori pentru persoanele cu deficiente de vedere. Sunt 6 voluntari care il ajuta pe trainer-ul fundatiei pentru a dresa 8 pui de labrador.

Razvan Anton - light into europe

Impreuna cu 10 colegi de la Ubisoft, ne-am decis sa ne implicam intr-o actiune prin care speram sa ajutam aceasta fundatie sa isi continue programul de dresaj. Mai multe despre aceasta actiune in zilele urmatoare. Pot sa va spun doar ca 10 oameni vor gati in cantina Dussmann 8 feluri de mancare si 2 deserturi. Banii obtinuti din vanzarea meniurilor vor fi donati fundatiei si vor ajuta la cresterea si dresajul cainilor.

Va voi tine la curent cu desfasurarea actiunii. Momentan suntem in faza in care batem in cuie meniurile, ingredientele, costurile. O sa fie frumos si greu, dar speram ca gestul nostru va fi de ajutor. Iar reactiile pozitive ne vor indemna sa repetam aceaasta actiune.

Va doresc un sfarsit de saptamana luminos.

Sa fiti mai buni!