• Pentru peste:
  • 4 pesti Dorada
  • 1,5 kg sare grunjoasa
  • Pentru garnitura:
  • 4-5 cartofi
  • ulei de masline
  • 16 bete de sparanghel
  • jumatate de lamaie
  • usturoi
  • vin alb
  • migdale

Data trecuta v-am aratat o supa facuta de Gabi si de Karina. Astazi vorbim despre felul doi, dorada cu sparanghel. Reteta asta este la mare moda de ceva vreme. Gasim dorada sub diverse forme prin mai toate restaurantele care au peste in meniu. O prezentare deosebita este ca pestele sa fie facut in crusta de sare, iar la servirea la masa, datoria ospatarului este sa scoata pestele din acea crusta si sa il aseze in farfuria clientului eliminand sira si capul.

Mie personal mi se pare ca dorada are un gust bun si o textura delicata. Nu mi se pare insa ca este ceva extraordinar, iesit din comun, nemaivazut. As manca oricand cu aceeasi placere si stiuca, si salau, si pastrav si dorada. Cat despre crap, somn, lin, platica, biban sau avat, nici ca mai vorbesc.

Dar sa revenim la pestele nostru. Ne trebuie pentru fiecare mesean cate o bucata de dorada si sare grunjoasa. Multa sare grunjoasa, cam un kilogram si mai bine pentru 4 pesti. Mai avem nevoie de o lamaie si 2 oua.

Amestecam pana la omogenizare sarea cu ouale crude. Cu mana merge cel mai bine.

Sare omogenizata cu ou

In burta pestelui (dupa ce s-a scos ce nu trebuie de pe acolo, desigur), punem o felie de lamaie si putin rozmarin uscat.

Dorada cu lamaie si rozmarin

Intr-o tava punem o treime din sarea amestecata cu ou si o presam bine cu mana, iar deasupra punem pestii. Am uitat sa va spun: nu va luptati sa dati solzii jos de pe peste. Ei vor disparea odata cu pielea care va ramane, mai mult sau mai putin, lipita de crusta de sare.

Gabi si Karina

Dorada pe pat de sare

Adaugam apoi sarea ramasa, avand grija sa acoperim complet pestele.

Dorada in crusta de sare

Tava merge acum la cuptor pentru 40 de minute la foc destul de tare. Reglati focul cam la trei sferturi, in functie de cuptor, iar daca aveti un cuptor modern, 200 de grade e temperatura.

Dorada la cuptor

Acum avem timp pentru garnitura. Fierbem cativa cartofi la aburi (sau in apa) si oparim sparanghelul 2 – 3 minute in apa cu sare. Sparanghelul congelat nu mai are nevoie de aceata operatiune (de obicei se congeleaza fiert).

Sparanghel si cartofi

Intr-o tigaie se pune ulei de masline, se incalzeste putin si se adauga sparanghelul. Dupa un minut intra peste sparanghel un catel de usturoi pisat, o bucatica unt si se amesteca.

Sparanghel cu unt si usturoi.

Cateva migdale se taie marunt si se amesteca peste sparanghel. Asteptati cateva secunde, apoi adaugati suc de la jumatate de lamaie, 3 – 4 linguri de vin alb si sare.

Migdale

Migdale cu sparanghel

Sparanghel cu migdale si vin alb

Revenind la peste, dupa 40 de minute Gabi l-a scos din cuptor, l-a acoperit cu un prosop si apoi a crapat crusta un un ciocan de snitele.

Dorada in crusta de sare

Dorada in sare

Pe farfurie, cate putin din fiecare: peste (fara piele, fara oase), sparanghel, cartofi si cateva migdale.

Dorada in crusta de sare cu sparanghel si cartofi

Pofta buna!