- 1 ardei capia mare
- 1 praz
- 1,5 l supa de pui
- 1 cutie lapte de cocos
- praf curry
- urechi de lemn
- taitei de orez
- coriandru proaspat
- busuioc proaspat (1-2 frunze)
- 1 lime
- sos de soia
- sos de peste (optional)
- 1 lingura ulei
- Chilli uscat
Din cand in cand, vorbind cu oamenii din jurul meul, am impresia ca sunt singurul ciudat care mai gateste acasa si altceva in afara de sandvisuri, omleta si cartofi prajiti. Mai vad bloguri si site-uri culinare cu oameni care gatesc preparate deosebite, complexe, iesite din comunul nostru traditionalist. Dar foarte rar aud colegi, prieteni, cunostinte care exploreaza bucatarii cu arome si parfurmuri exotice, cu ingrediente de pe la altii, cu metode de pregatire inovatoare.
Cu toate astea, cateodata, intalnesc oameni ca si mine, pasionati de arta si actul gatitului, care incearca retete noi si cauta sa inoveze in tot ceea ce fac. Karina si Gabi sunt doi tineri pasionati de calatorii si de viata traita frumos si relaxat. Mai spune Karina ca „ne place sa gatim (mai ales retete inventate pe moment) si sa ne bucuram de un vin bun, alaturi de prieteni si familie”.
O seara la ei acasa nu poate fi decat un festin culinar. Va vorbesc astazi despre o supa de inspiratie thailandeza, cu taitei de orez, busuioc si coriandru, curry si urechi de lemn.
Se pun urechile de lemn la hidratat in apa calda (fierbinte chiar) si se face o supa de pui cu taitei. Karina a folosit un cub de pui bio/organic de la Plafar si taitei de orez.
Se pregatesc legumele, prazul si ardeiul, taiate rondele.
Se incinge ulei intr-o cratita si se adauga intai prazul la calit, apoi, dupa aproximativ un minut, doua se pune si ardeiul kapia. Nu uitati, reteta este din Asia, asa ca focul trebuie sa fie mare tot timpul. Se adauga acum si o lingurita de praf de curry si se amesteca totul foarte bine.
Dupa un minut, timp in care datorita caldurii aromele incep sa se degaje, se adauga o cutie de lapte de cocos si supa de pui cu taitei. Taiteii de orez se fac foarte repede, asa ca nu trebuie sa ii tineti mult la fiert.
Acum este momentul in care se adauga si restul ingredientelor: sos de soia, sos de peste, busuioc, coriandru si urechile de lemn taiate in bucatele mai mici.
In functie de preferintele voastre si de rezistenta la iute, se adauga acum si cativa chilli uscati. Puteti pune mai multi daca va place extrem de picant dar atentie sa nu distrugeti aromele supei.
Dupa inca doua, trei minute pe focul mic se stoarce sucul de la un lime si supa este gata.
Iata o supa rapida, destul de usor de realizat, iar ingredientele petru ea nu mai sunt asa de exotice ca acum cativa ani – orice supermaket are „raionul de chinezesti” si gasiti acolo cam orice.
Data viitoare va arat si felul doi, o dorada in crusta de sare cu sparanghel usturoi si migdale.
Atat pentru astazi.
Voie buna.
am incercat aceasta minunatie de supa.este spectaculara.de obicei mananc la restaurante chinezesti si indiene pt aromele si diversitatea pe care o au.aceasta reteta a fost o reusita pt mine si m-am surprins.f gustoasa si usor de facut,iar pozele sunt f bune.i-ti dezvolta interesul in gatit.multumesc pt aceasta minunata reteta! astept altele noi….
Am sa incerc in permanenta sa aduc lucruri noi la mine pe site.
Buna,
Am.incercat și noi rețetă și a ieșit un dezastru..mai ales că știm ce gust ar fi trebuit să aibă pentru că am mâncat de multe ori în Thailanda și ne plăcuse enorm.
Am schimbat cate ceva din rețetă dvs: coriandrul a fost boabe întrucât nu ne place cel verde. In loc de ciuperci de lemn că nu am găsit, am pus hribi și în loc de praz am pus ceapă. Dar nu cred că asta e motivul. Ne puteți spune ce cantitate de soia se pune, ce firma de lapte de cocos ați folosit.
Mulțumim
Buna
Imi pare rau ca nu a iesit reteta. Laptele de cocos era dintr-o cutie care se gaseste la MegaImage – probabil marca Delhaize. In orice caz, nimic „exotic”, toate ingredintele din aceasta reteta sunt din supermarket-ul romanesc. Sos de soia se pune o lingura, doua. Daca considerati ca mai trebuie, mai puneti, dar incepeti cu o lingura, gustati si vedeti dupa.
Acum … din moment ce ati inlocuit 3 ingrediente din reteta cu altceva, e posibil ca gustul sa nu mai fie cel corect. Coriandrul boabe este diferit la aroma de cel verde. Hribii au gust mult mai puternic decat ciupercile de lemn. La fel si ceapa – are cu totul alt gust si proprietati decat prazul.
Sper sa va iasa data viitoare.
Multumesc de răspuns. Nu mă dau bătută. Mai încerc!
O zi frumoasa! 🙂