• 1 ardei capia mare
  • 1 praz
  • 1,5 l supa de pui
  • 1 cutie lapte de cocos
  • praf curry
  • urechi de lemn
  • taitei de orez
  • coriandru proaspat
  • busuioc proaspat (1-2 frunze)
  • 1 lime
  • sos de soia
  • sos de peste (optional)
  • 1 lingura ulei
  • Chilli uscat

Din cand in cand, vorbind cu oamenii din jurul meul, am impresia ca sunt singurul ciudat care mai gateste acasa si altceva in afara de sandvisuri, omleta si cartofi prajiti. Mai vad bloguri si site-uri culinare cu oameni care gatesc preparate deosebite, complexe, iesite din comunul nostru traditionalist. Dar foarte rar aud colegi, prieteni, cunostinte care exploreaza bucatarii cu arome si parfurmuri exotice, cu ingrediente de pe la altii, cu metode de pregatire inovatoare.

Cu toate astea, cateodata, intalnesc oameni ca si mine, pasionati de arta si actul gatitului, care incearca retete noi si cauta sa inoveze in tot ceea ce fac. Karina si Gabi sunt doi tineri pasionati de calatorii si de viata traita frumos si relaxat. Mai spune Karina ca “ne place sa gatim (mai ales retete inventate pe moment) si sa ne bucuram de un vin bun, alaturi de prieteni si familie”.

O seara la ei acasa nu poate fi decat un festin culinar. Va vorbesc astazi despre o supa de inspiratie thailandeza, cu taitei de orez, busuioc si coriandru, curry si urechi de lemn.

Ingrediente

Se pun urechile de lemn la hidratat in apa calda (fierbinte chiar) si se face o supa de pui cu taitei. Karina a folosit un cub de pui bio/organic de la Plafar si taitei de orez.

Urechi de lemn rehidratate

Supa de pui cu taitei de orez

Taitei de orez

Se pregatesc legumele, prazul si ardeiul, taiate rondele.

Legume pregatite

Se incinge ulei intr-o cratita si se adauga intai prazul la calit, apoi, dupa aproximativ un minut, doua se pune si ardeiul kapia. Nu uitati, reteta este din Asia, asa ca focul trebuie sa fie mare tot timpul. Se adauga acum si o lingurita de praf de curry si se amesteca totul foarte bine.

Praz la calilt

Ardei kapia

Curry

Dupa un minut, timp in care datorita caldurii aromele incep sa se degaje, se adauga o cutie de lapte de cocos si supa de pui cu taitei. Taiteii de orez se fac foarte repede, asa ca nu trebuie sa ii tineti mult la fiert.

Lapte de cocos

Supa cu taitei de orez

Acum este momentul in care se adauga si restul ingredientelor: sos de soia, sos de peste, busuioc, coriandru si urechile de lemn taiate in bucatele mai mici.

Sos de peste

Sos de soia

Urechi de lemn

In functie de preferintele voastre si de rezistenta la iute, se adauga acum si cativa chilli uscati. Puteti pune mai multi daca va place extrem de picant dar atentie sa nu distrugeti aromele supei.

Chilli

Dupa inca doua, trei minute pe focul mic se stoarce sucul de la un lime si supa este gata.

Suc de lime

Iata o supa rapida, destul de usor de realizat, iar ingredientele petru ea nu mai sunt asa de exotice ca acum cativa ani – orice supermaket are “raionul de chinezesti” si gasiti acolo cam orice.

Supa thai cu lapte de cocos

Data viitoare va arat si felul doi, o dorada in crusta de sare cu sparanghel usturoi si migdale.

Atat pentru astazi.

Voie buna.