• 6 oua
  • 6 pere mici
  • 400 g zahar
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g nuci pentru ornat
  • 200 g faina
  • 10 linguri de apa rece
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g unt
  • frisca

Dupa cum ati observat, nu prea v-am recomandat prajituri. Sunt doua motive la mijloc. In primul rand, nu prea ma pot abtine de la dulciuri, asa ca am tendinta de a manca o tava de prajituri dintr-o data. Lucru total neindicat. Alt motiv este si acela ca de cele mai multe ori sunt lenes: oricat de mult mi-ar placea dulcurile, nu prea am rabdare sa le fac. Prajiturile implica procese destul de complicate, ingrediente masurate strict, iar greselile de cele mai multe ori nu pot fi reparate. Trebuie sa arunci tot si sa o iei de la capat. De obicei, la noi in famile Teo face prajiturile, iar eu doar imi bag nasul si degetele prin aluaturi si creme.

Astazi va prezit totusi o prajitura, facuta de aceasta data de Oana (ajutata bineinteles de Andreea) si fotografiata ca de obicei de Alin. Dupa cum v-am obisnuit, ingredientele sunt la indemana oricui: oua, zahar, faina si nuci pentru blat. Pere, zahar, frisca si nuci pentru “umplutura”.

Razvan Anton - Prajitura cu pere si nuci ingrediente

Inainte de toate, scoateti ouale din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei. Apoi separati albusurile de galbenusuri.

Razvan Anton - albusuri separate de galbenusuri

Galbenusurile le puneti peste 300 grame de zahar si amestecati bine cu un mixer.

Razvan Anton - galbenusuri mixate cu zahar

Razvan Anton - galbenusuri mixate cu zahar

V-am spus ca a ajutat si Andreea.

Razvan Anton - prajitura cu nuci si pere caramelizate

Adaugati apoi apa, incet, lingura cu lingura, si amestecati in continuu pentru incorporare.

Razvan Anton - galbenusuri mixate cu zahar si apa adaugata

Cand compozitia este omogena, adaugati praful de copt si faina, putin cate putin, nu toata odata. Nu uitati sa amestecati in continuu cu un tel.

Razvan Anton - galbenusuri mixate cu zahar si faina

Cand nu mai sunt cocoloase in compozitie, adaugati si nucile macinate. Amestecati totul bine. Gasiti nuca deja macinata la supermarket, sau puteti sa o macinati voi folosind o rasnita de cafea.

Razvan Anton - compozitie cu nuci macinate

Razvan Anton - compozitie cu nuci macinate

In continuare, bateti albusurile pana se fac spuma, cu un praf de sare. Nu uitat sa spalati si sa uscati bine telul inainte. Adaugati apoi spuma de albusuri peste compozitie si amestecati usor, de jos in sus, pentru ca aceasta compozitie sa se mentina aerata si sa nu se lase.

Razvan Anton - albusuri batute spuma

Razvan Anton - compozitie cu galbenusuri frecate cu zahar, nuca si albus batut

In acest moment, blatul poate fi copt. Puneti hartie de copt intr-o forma rotunda sau intr-o tava normala, si turnati compozita.

Razvan Anton - blat de prajitura

Razvan Anton - blat de prajitura

Tava se introduce acum in cuptor preincalzit, unde va sta cam 40 de minute la 180 de grade celsius (sa zicem un foc mediu, dar aici dupa cum bine stiti depinde de la cuptor la cuptor). In orice caz, pentru siguranta e bine sa verficati cu scobitoarea. Daca iese curata din aluat, inseamna ca este gata.

Cat timp blatul sta la cuptor, avem timp pentru urmatorii pasi.

In primul rand, faceti o cafea foarte dulce si lasati-o sa se raceasca. O vom folosi pentru insiropat putin mai tarziu. Apoi, puneti restul de zahar (cam 100 de grame) cu untul (50 de grame) intr-o tigaie sa se inmoaie.

Razvan Anton - unt si zahar caramelizat

Taiati perele felii, si le caramelizati in tigaie, dupa ce zaharul s-a topit bine.

Razvan Anton - pere feliate

Razvan Anton - pere caramelizate

Puteti sa mai adaugati unt daca zaharul se intareste foarte tare.

Razvan Anton - pere caramelizate

Cand perele sunt gata, le scoateti pe o hartie de copt sau direct pe un fund. In zaharul ramas in tigaie, puneti nucile intregi, pentru a primi si ele acelas tratament de caramelizare.

Razvan Anton - nuci caramelizate

In acest moment avem toate ingredientele pentru a asambla prajitura.

Blatul (care trebuie sa se fi racit putin), se taie pe jumatate cu un cutit foarte ascutit si se insiropeaza partea de jos.

Razvan Anton - blat de prajitura cu nuci

Razvan Anton - blat de tort insiropat

Puneti apoi feliile de pere, si adaugati frisca. Daca nu aveti rabdare, chef sau indemanare sa faceti singuri frisca, puteti folosi frisca de la tub. Pana la urma, trebuie sa folosim si scurtaturi, nu?

Razvan Anton - prajitura cu nuci si pere

Razvan Anton  - prajitura cu nuci si pere

Puneti apoi “capacul” si insiropati din nou.

Razvan Anton - prajitura cu pere si nuci

Nu va ramane acum decat sa ornati cu frisca si nuci glazurate. Ar fi de preferat sa stea putin la rece pana o serviti, pentru ca siropul sa aiba timp sa isi faca treaba.

Razvan Anton - prajitura cu nuci si pere

Ce ziceti? Vi se pare dificil?

Razvan Anton - prajitura cu nuci si pere

Razvan Anton - prajitura cu nuci si mere

O saptamana dulce va doresc!