Dupa cum ati observat, nu prea v-am recomandat prajituri. Sunt doua motive la mijloc. In primul rand, nu prea ma pot abtine de la dulciuri, asa ca am tendinta de a manca o tava de prajituri dintr-o data. Lucru total neindicat. Alt motiv este si acela ca de cele mai multe ori sunt lenes: oricat de mult mi-ar placea dulcurile, nu prea am rabdare sa le fac. Prajiturile implica procese destul de complicate, ingrediente masurate strict, iar greselile de cele mai multe ori nu pot fi reparate. Trebuie sa arunci tot si sa o iei de la capat. De obicei, la noi in famile Teo face prajiturile, iar eu doar imi bag nasul si degetele prin aluaturi si creme.
Astazi va prezit totusi o prajitura, facuta de aceasta data de Oana (ajutata bineinteles de Andreea) si fotografiata ca de obicei de Alin. Dupa cum v-am obisnuit, ingredientele sunt la indemana oricui: oua, zahar, faina si nuci pentru blat. Pere, zahar, frisca si nuci pentru „umplutura”.
Inainte de toate, scoateti ouale din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei. Apoi separati albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le puneti peste 300 grame de zahar si amestecati bine cu un mixer.
V-am spus ca a ajutat si Andreea.
Adaugati apoi apa, incet, lingura cu lingura, si amestecati in continuu pentru incorporare.
Cand compozitia este omogena, adaugati praful de copt si faina, putin cate putin, nu toata odata. Nu uitati sa amestecati in continuu cu un tel.
Cand nu mai sunt cocoloase in compozitie, adaugati si nucile macinate. Amestecati totul bine. Gasiti nuca deja macinata la supermarket, sau puteti sa o macinati voi folosind o rasnita de cafea.
In continuare, bateti albusurile pana se fac spuma, cu un praf de sare. Nu uitat sa spalati si sa uscati bine telul inainte. Adaugati apoi spuma de albusuri peste compozitie si amestecati usor, de jos in sus, pentru ca aceasta compozitie sa se mentina aerata si sa nu se lase.
In acest moment, blatul poate fi copt. Puneti hartie de copt intr-o forma rotunda sau intr-o tava normala, si turnati compozita.
Tava se introduce acum in cuptor preincalzit, unde va sta cam 40 de minute la 180 de grade celsius (sa zicem un foc mediu, dar aici dupa cum bine stiti depinde de la cuptor la cuptor). In orice caz, pentru siguranta e bine sa verficati cu scobitoarea. Daca iese curata din aluat, inseamna ca este gata.
Cat timp blatul sta la cuptor, avem timp pentru urmatorii pasi.
In primul rand, faceti o cafea foarte dulce si lasati-o sa se raceasca. O vom folosi pentru insiropat putin mai tarziu. Apoi, puneti restul de zahar (cam 100 de grame) cu untul (50 de grame) intr-o tigaie sa se inmoaie.
Taiati perele felii, si le caramelizati in tigaie, dupa ce zaharul s-a topit bine.
Puteti sa mai adaugati unt daca zaharul se intareste foarte tare.
Cand perele sunt gata, le scoateti pe o hartie de copt sau direct pe un fund. In zaharul ramas in tigaie, puneti nucile intregi, pentru a primi si ele acelas tratament de caramelizare.
In acest moment avem toate ingredientele pentru a asambla prajitura.
Blatul (care trebuie sa se fi racit putin), se taie pe jumatate cu un cutit foarte ascutit si se insiropeaza partea de jos.
Puneti apoi feliile de pere, si adaugati frisca. Daca nu aveti rabdare, chef sau indemanare sa faceti singuri frisca, puteti folosi frisca de la tub. Pana la urma, trebuie sa folosim si scurtaturi, nu?
Puneti apoi „capacul” si insiropati din nou.
Nu va ramane acum decat sa ornati cu frisca si nuci glazurate. Ar fi de preferat sa stea putin la rece pana o serviti, pentru ca siropul sa aiba timp sa isi faca treaba.
Ce ziceti? Vi se pare dificil?
O saptamana dulce va doresc!
4 răspunsuri la “Prajitura cu nuci si pere”
Poza cu perele la caramelizat… singura… a fost deajuns sa ma convinga sa fac si eu prajitura asta.
O sa trebuiasca sa gasesc un inlocuitor la cafea pentru ca cu toate ca-mi place cafeaua si beau mai multa decit trebuie, nu-mi place prea mult in prajituri.
Felicitari Andreei pentru rezultat 🙂
Cred ca poti sa folosesti si cacao in loc de cafea dar nu cred ca este acelas rezultat 🙂
Buna!
Am facut prajitiura si a iesit excelent. Acum as vrea sa o fac dar cu o crema in loc de pere caramelizate. Ce crezi ca ar merge? Vreo crema rapida si buna?
Multumesc!
O crema rapida-> doua cutii de crema de branza (Philadelphia sau ceva similar) si o cutie de Finetti. Amestecate bine dau o crema foarte gustoasa.