Daca treci granita pe la Vama Veche spre statiunile Bulgaresti, ai de mers pe coasta Marii Negre cativa kilometri pana ajungi la statiunile „de lux” de pe litoralul Bulgaresc. Dupa ce treci de Burgas, faci dreapta si ajungi la granita cu Turcia. Dai o tura pe la Istambul, faci o baie in Marmara sau, daca vrei, in 4 ore ai ajuns la Alexandroupoli de unde poti sa iei un feribot spre insulele Greciei. In toata calatoria asta, poti gasi cateva variante ale unei supe/sos/fel principal care are la baza iaurtul.
Mai modesta si lungita cu apa in Bulgaria (Tarator), supa este imbogatita cu orez, ou si unt in Turcia (Yayla Corbasi) si este transformata in sos pentru aproape orice in Grecia (Tzatziki).
Ramanem astazi in Bulgaria, pe malul marii, la o terasa modesta, unde primesti toate felurile de mancare comandate deodata, de nu stii daca sa te apuci de desert, de salata sau de midii. O supa din asta de iaurt racoreste cea mai calduroasa dupa-amiaza si stinge orice paharel de mastika.
Important este sa ai iaurt, castraveti proaspeti, sare si apa. Usturoiul e optional si poate fi inlocuit cu menta proaspata. La fel si semintele (dar putin prajite inainte de a le adauga in supa dau o textura interesanta si un gust aparte).
Asadar, la treaba:
- curatam castravetele de coaja si il dam prin razatoare (nu il scurgem, vrem sa facem supa iar sucurile castravetelui ajuta la gust)
- radem usturoiul pe razatoarea mica
- prajim semintele pana incep sa se coloreze
- amestecam iaurtul cu castravetii si usturoiul
- adaugam apa rece pana la consistenta dorita
- reglam de sare
- adaugam deasupra semintele prajite.
As zice ca e prea simpla reteta asta ca sa nu fie folosita de fiecare data cand avem de-a face cu lipsa de ingrediente sau inspiratie.
Sa fie bine!