Brownie


Timp de pregatire: 1 ora

Ingrediente:
2 cani zahar 2 cani faina 2 cani lapte 1 pachet unt 4 oua 4 linguri cacao 1 lingurita praf de copt jumatate de ciocolata nuci, coacaze, stafide, alune (optional)

Titlul corect pentru aceasta postare ar trebui sa fie brownie cu ciocolata, nuci si coacaze dezhidratate, glazura din crema de ciocolata si sos de vanilie. Dar m-am gandit sa nu va sperii. Persoane mai tehnice or sa spuna ca de fapt brownie se face putin altfel. Asa o fi, dar nu vad ce alt nume as putea sa ii dau acestei prajituri. Dupa cum v-am obisnuit, la mine mai rar cu preparatul prajiturilor. Cu mancatul mai merge dar intotdeauna nu m-am bagat in fata cand a fost de facut vreo prajitura. Asa ca tot cu Teo am mare noroc.

Ca de obicei, recomandarea mea este ca inainte de a va apuca de treaba sa trageti aproape toate ingredientele. Asta va ajuta sa va organizati si sa va miscati mai bine.  Va mai ajuta si sa va dati seama daca ati uitat sa luati un ingredient si in acest stadiu inca puteti da o fuga pana la magazinul din colt. Daca aveti ingredientele scoase din frigider cu ceva timp inainte, acestea au ocazia de a ajunge la temperatura camerei, si astfel se va lucra mai usor cu ele.

Ingrediente brownie

Dupa ce aveti totul la indemana, luati o cratita cu fundul gros si amestecati in ea zaharul, cacao si galbenusurile.

Zahar cacao si galbenusuri

Adaugati laptele (la temperatura camerei) amestecand in continuu.

Amestecati astfel incat sa nu mai ramana cocoloase, pana cand se topeste zaharul. Adaugati apoi pachetul de  unt in compozitie. Daca untul a stat la temperatura camerei, va fi mai usor de „manevrat”.

Puneti oala pe foc mic, adaugati ciocolata si amestecati din nou pana se topeste complet.

Dupa cateva minute, compozitia trebuie sa fie lichida, fara cocoloase si fara bucati de ciocolata.

Pastrati o cana din aceasta compozitie. Vedem mai tarziu ce facem cu cana (tentatia de a o bea este foarte mare, incercati sa va stapaniti).  Apoi adaugati nuci, coacaze dezhidratate sau fructe uscate.

Puneti oala la rece si lasati-o cateva minute. Daca e vara, chiuveta plina cu apa rece e o solutie. Daca e iarna, un balcon cu geamurile deschise ar fi o idee buna. Pana se raceste compozitia, aveti timp sa bateti albusurile spuma.

Dupa ce compozitia s-a racit, urmeaza faina – adaugata in ploaie si amestecand mereu ne asiguram ca nu raman cocoloase.

Stingeti o lingurita de praf de copt cu 2 stropi de otet si adaugati in compozitie, dupa care incorporati albusurile.

Puneti hartie de copt intr-o tava. Teoretic nu este nevoie daca aveti o tava mai de calitate sau mai groasa, dar este mai sigur. Peste hartia de copt turnati compozitia si asezatati si deasupra cateva nuci.

Cooaceti compozitia asta la foc mic timp de 20-30 de  minute. Verificati si cu scobitoarea. Daca iese curata, inseamna ca prajitura este gata.

Sper ca v-a mai ramas ceva din cana de compozitie pastrata mai devreme. Dupa ce scoateti prajitura din cuptor, acoperiti intreaga suprafata cu aceasta glazura.

Prajitura asta merge simpla, merge cu fructe dar se potriveste perfect cu sosul de vanilie prezentat aici.

La mine prajitura asta ocupa un loc fruntas in preferinte. Poate fi facuta si cu mai putin zahar, si cu mai multa cacao, siropul de ciocolata patrunde in prajitura iar alaturarea cu un sos parfumat ii da o noua dimensiune.

Va doresc multa sanatate!


11 răspunsuri la “Brownie”

  1. pe cand un mousse de ciocolata? am gatit din retetele tale si a fost foarte bine….chiar imi doresc sa-l fac pe cel mai bun si sa iasa din prima 😉
    multumim!

  2. Gata, am facut si eu, a iesit o nebunie de prajitura… am servit si musafirii, dispareau brownies din farfurie prea repede, mi-au ramas si mie doar cateva bucati

  3. Spune-mi si mie te rog la cate grade se coace compozitia? Ce inseamna foc mic la cuptor electric? Merci

    • La cuptorul meu, foc mic inseamna pe la 120 de grade. Din pacate nu poate mai jos de atat (din acest motiv nu pot sa fac in el anumite lucruri, cum ar fi bezele). Deci 120 – 140 de grade ar trebui sa fie optim.
      Spor!

  4. Deci totusi bicarbonat in loc de praf de copt? Sus la reteta scrie praf de copt si la descriere e bicarbonat, sau e nevoie de amindoua?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *