• 1 file de somon (1kg)
  • 6 linguri de sare
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de coriandru
  • 2 linguri de piper boabe
  • 50 ml votca
  • 2 bucati sfecla rosie (fiarta)

Stiu ce va ganditi – e ceva gresit cu titlul articolului. Asa am zis si eu cand am vazut numele retetei. Dar nu va speriati, nu e nimic rau. Reteta este simpla iar rezultatul spectaculos. Gravlax inseamna, la baza, un somon sarat cu aroma de marar. Reteta a fost “inventata” de pescarii de prin Scandinavia, care doreau sa pastreze somonul mai mult timp. La procesul de sarare ei adaugau si un pas suplimentar, respectiv lasau pestele la fermentat in nisip cateva zile. Nu mai este cazul acum de fermentat, ca doar avem frigidere, dar retata in sine este deosebita.

Pentru ca ne place sa deviem de la retetele de baza, reteta pe care o voi povesti in continuare are cateva modificari fata de baza. In primul rand, am folosit un amestec de sare si zahar. Pentru un plus de condimente am amestecat coriandru si piper rosu. Apoi am folosit un ingredient special pentru marinata: votca. Nu va speriati, nu se simte in gust dar ajuta la macerare. Nu in ultimul rand, pentru da o culoare “festiva” am folosita sfecla rosie fiarta.

Asadar, in primul rand somonul. Ii puteti lasa pielea pe el sau puteti sa o eliminati din start. Eu zic ca daca ramane cu piele este mai usor de taiat la sfarsit. Trebuie sa fie proaspat, cat mai proaspat cu putinta. Tineti minte ca nu folosim nici un proces de gatire, asa ca somonul va fi mancat mai mult sau mai putin in stare cruda. Il veti tine la frigider dar eu va recomand sa il mancati in maxim 5 zile.

Nu va speriati de cantitatea de sare. Pestele nu va absorbi toata sarea, dar este nevoie de o cantitate destul de mare pentru a se produce osomoza – reactia prin care, in prezenta sarii (sau a zaharului) umiditatea din bucata de somon este extrasa. Eu am folosit la un file de 1kg cam 6 linguri de sare si 3 linguri de zahar.

Acum, avand toate ingredientele la indemana, am macinat grosier piperul si coriandrul, am dat sfecla prin razatoare si am amestecat bine toate ingredientele, dupa care le-am pus in strat gros peste peste, am infasurat bine in folie alimentara si am dat la frigider pentru 24 de ore. Poate sta si mai mult la frigider, nu este un termen limita, dar cred ca, daca vreti sa nu se intareasca foarte tare pestele, nu trebuie depasite 3 zile (voi face un test odata).

Dupa 24 de ore, am scos somonul din frigider, am dat marinada la o parte si am pus pe o parte din peste marar (vroiam sa vad diferenta de gust intre versiunea cu marar si versiunea simpla, de aceea am pastrat o parte fara). Eu am folosit marar de la congelator, ceea ce nu a fost o idee chiar buna deoarece este umed si nu se intinde uniform. Incercati sa folositi marar proaspat pentru un rezultat mai bun.

Am infasurat iar in folie de plastic si am bagat din nou la frigider. Dupa 8 ore, aroma de marar a infuzat pestele care acum poate fi mancat si pastrat in frigider pana la 5 zile.

Eu zic ca merge ca aperitiv langa o votca buna. Taiat cuburi sau felii cat mai subtiri sau facut rulouri, nu prea conteaza.

Incercati un sos de hrean cu smantana sau chiar un sos de mustar dulce (amestecati 3 linguri de mustar cu o lingura de miere, o lingura de ulei de masline si o lingurita de otet).

Nu e greu de facut, dar iti trebuie putina rabdare. Iar rezultatul e fabulos.

Va urez voie buna!