Suntem o natie de mancatori de cartofi. Si de paine. Sau, in unele cazuri, de cartofi cu paine. Daca ar fi sa calatorim culinar prin tara asta, am putea observa ca romanul, asa cum ii place lui sa se laude cu mostenirea gastronomica, are o lipsa de inspiratie cand vine vorba de alesul garniturii la carne. Avem cartofi natur (la peste de obicei, cu delicat deasupra in unele cazuri), cartofi taranesti, cartofi la cuptor cu rozmarin, cartofi piure, cartofi copti in jar. Si, sa nu uitam, cartofii prajiti. Si cam aici se termina inventivitatea, presarata pe ici pe colo cu un orez sau cu o varza calita, in functie de specificul zonei si al locantei.
Nu zic acum sa fugim de cartof, nu zic de combinatia carne-cartof(-paine) care aparent e fatala. Zic doar ca mai sunt pe lumea asta cateva feluri de a face cartofi. Unele mai simple, altele mai greu de realizat, dar deopotriva gustoase atat servite individual, cat si folosite ca garnitura la carne. Aveti aici si aici doua exemple.
Astazi va povestesc despre inca un mod de a gati cartofii. Este foarte simplu de facut, este foarte gustos la final si nu aveti nevoie de ingrediente si ustensile complicate. Avem nevoie de cartofi, sare, o razatoare si o tigaie, poate si putin ulei. Acum, dupa pofte si posibilitati, uleiul poate sa fie unt, langa sare merge si nucsoara sau ceva piper, iar daca scapi o mana de parmezan in mancare nu are cum sa fie rau.
Cativa cartofi curatati de coaja si spalati se dau pe razatoare. Ii lasam cateva minute intr-un castron si apoi ii stoarcem bine de zeama. Ii putem stoarce direct in mana sau ii putem pune intr-un tifon si strangem astfel incat sa iasa cat mai mult lichid din ei.
Unele retete zic ca ar trebui fierti si raciti cartofii inainte de ii folosi. Eu consider ca fiertul lor inainte nu este un pas necesar, mai ales ca fiert + racit = timp pierdut.
Peste cartofi adaugam sare, piper, nucsoara proaspat macinata, ulei de masline si o mana de parmezan. Cum ziceam si mai devreme, in afara de sare, restul sunt optionale. Daca totusi va hotarati sa adaugati un plus de arome, nu folositi nucsoara macinata de la plic. O „nuca” de nucsoara tine cativa ani si o puteti rade direct pe razatoare. Aroma este mult mai puterinica. La fel, va recomand si piperul proaspat rasnit.
Dupa ce amestecati bine cartofii cu sarea si condimentele, ii puteti pune intr-o tigaie unsa cu ulei. Daca au in continuare prea mult lichid, mai scurgeti din el.
Pe foc mediu (eu am folosit ochiul mare dat la minim) „placinta” asta sta cam 10 – 15 minute pe o parte, dupa care trebuie intoarsa. Puneti o farfurie peste tigaie si intoarceti cu totul. Veti avea partea crocanta in sus si „placinta” va putea aluneca inapoi in tigaie. Sau, daca aveti, puteti folosi doua tigai de aceiasi dimensiune.
In functie de grosime, intoarceti o singura data cartofii sau de mai multe ori. In orice caz, in 30-35 de minute cartofii ar trebui sa fie gata.
Eu i-am folosit, desigur, ca si garnitura la un piept de rata (despre cum poti sa faci cel mai bun piept de rata v-am povestit aici).
Dar pot fi mancati oricum.
Voie buna!