Uite care e treaba. Nu imi place brocoli si nu suport conopida. Nu mai zic ca in restaurantele noastre nu stie nimeni sa le prepare cum trebuie. Sau nu vrea. Sau nu am intalnit eu un brocoli gatit decent la carciuma, asa ca daca stiti voi un loc din asta, sa imi spuneti. Nu ca m-as duce neaparat pana acolo pentru niste verdeata fiarta, ci m-as duce pentru ca, daca esti in stare sa gatesti un brocoli sau o conopida decent, ma gandesc ca poate faci si o ciorba buna sau o friptura cumsecade.
Va povesteam pe facebook mai de mult ca am achiztionat o scula noua pentru bucatarie. Blender-ul asta se lauda ca are sistem reversibil (adica lamele se invart in abele directii) si ca toate subansamblele sunt facute din metal, devenind astfel foarte rezistent. Cum l-am luat am zis sa il si testez. Am macinat niste gheata in el, am facut vreo doua smoothie-uri din fructe (care mai tari, care mai congelate) si daca tot eram cu el in priza am zis sa fac repede si o supa. Cum in frigider am gasit doar niste resturi de conopida si de brocoli, am zis ca n-oi muri daca fac o supa crema din astea.
Asa ca, am spalat/curatat/feliat un cartof si un praz. Le-am pus in oala cu sare si am turnat apa fiarta peste ele. Folosesc un fierbator de apa pentru ca reduce foarte mult timpul necesar pentru a fierbe apa. Daca va intrebati ce-i cu astea in supa, va zic ca prazul este pentru gust iar cartoful leaga putin supa datorita amidonului continut.
Dupa ce au fiert putin, am pus peste oala un dispozitiv de fiert la aburi (adica o oala cu fundul gaurit care intra perfect peste cealalta cratita). In ea, desigur, brocoli si conopida, impartite in „buchete”.
Zice lumea ca asa ar fi mai sanatos, la abur, deoarece vitaminele sau mineralele din legume nu sunt distruse prin fierbere. Eu nu sunt chiar convins de asta, pana la urma aburul ce temperatura are? Nu este locul pentru „polemica” asta acum, desi comentariile voastre ar ajuta sa facem lumina pe acest subiect.
Pana sa ma dezmeticesc, legumele au fost fierte bine. Bine insemnand al-dente pentru brocoli si conopida, si foarte bine fierte pentru cartof si praz. Au intrat toate in blender, cu putin lichid.
Acum, are si doua programe, unul pentru smoothie si restul pentru alte mancaruri, in afara de butoanele traditionale pentru un blender. Asa ca l-am lasat sa isi faca treaba „pe automat”, invartind lamele si intr-o parte si in alta, apoi i-am dat pe manual cateva minute pe viteza medie.
Si atat. Nu strica putina smantana grasa, putin ulei aromat (sau chiar de masline), niste praf de chili si cativa „stropi” de ceapa verde. Si, daca vreti, o lungiti cu supa ramasa in oala. Sau nu.
Voie buna sa aveti si o primavara verde.
Un răspuns la “Supa crema de conopida si brocoli”
Din cate am auzit/citit (nu ca m-ar interesa foarte mult subiectul), nu se distrug vitaminele prin fierbere, deci nu conteaza temperatura, doar ca se dizolva, majoritatea fiind solubile in apa. Singura modalitate prin care poti sa le pastrezi e sa folosesti si apa in carea au fiert. Ele nu dispar, doar ca se muta dintr-o parte in alta.