• 4 file-uri de pastrav
  • 8 felii de prosciutto
  • 300 g creveti decorticati
  • o ceapa
  • 100 g galbiori uscati rehidratati
  • 200 g de orez cu bob rotund
  • 300 ml de vin alb demisec
  • sare

Acum ceva vreme, pe blogul lui Doru Panaitescu a aparut ideea unui concurs. O idee interesanta, un concurs de gatit peste supervizat de Don Mariano, un personaj cunoscut datorita retelor cu peste si fructe de mare. Vedeti la Doru pe blog regulamentul concursului, nu mai repet si eu aici. Faza interesanta este ca am ajuns sa concurez cu Alin, care a realizat o reteta mediteraneana, din caracatita.

Eu am ales o reteta relativ complexa, la care am avut nevoie 2 pastravi si cativa creveti decorticati, produse pe care le-am primit gratuit de la magazinul online www.delicatesedepeste.ro. Produsele au aparut zilele trecute, fiind livrate foarte prompt cu masina de livrari a magazinului. M-am apucat imediat de treaba, si am facut o reteta care contine peste, fructe de mare, prosciutto si risotto (adica orez facut dupa o metoda aparte, vedeti in cadrul reteti cum).

Pentru aceasta reteta aveam nevoie de file de pastrav – adica fara oase si fara piele. Destul de greu de gasit (nu apare in oferta magazinului online) asa ca am fost nevoit sa imi fac singur file-urile. Este mai simplu decat pare la prima vedere (mai ales daca ai o sotie indemanatica si dispusa sa dea pielea jos de pe cei doi pesti).

Pentru file, taiati capul pestelui si apoi incepeti de la coada, folosind un cutit foarte ascutit. Inaintati usor cu cutitul, avand grija sa simtiti mereu sira spinarii langa lama. Este inutil sa va mai spun ca inainte de toate spalati bine pestele.

Filetare

Filetare pastrav

Dupa ce obtineti file-urile, indepartati cu acelas cutit foarte ascutit carnea de pe piele, tinand pestele cu pielea in jos. Dupa un centimetru, puteti parasi cutitul. Folositi mana si desprindeti usor pielea.

Pastrav fara piele

Am condimentat foarte putin cu sare si am pregatit toate ingredientele necesare. Orezul l-am spalat intr-o singura apa (pentru risoto e bine sa pastram cat mai mult amidon pe boabe). Ceapa am taiat-o cat mai mic posibil. Crevetii i-am decongelat si i-am spalat (erau foarte bine decorticati deci alta munca nu am avut de facut). Reteta imi cerea niste bureti galbiori. Nu am avut proaspeti asa ca am hidratat o mana de galbiori uscati in apa.

Ingrediente

Operatiunile pregatitoare fiind indeplinite, m-am apucat de treaba. Intai risotto-ul.

Intr-o lingura de ulei am calit cateva secunde crevetii, pana s-au inrosit bine. Puteam sa folosesc si unt, dar nu m-am gandit la momentul respectiv.

Creveti caliti

Am scos crevetii din cratita si am pus in locul lor ceapa, pe care am calit-o cateva minute amestecand incontinuu.

Ceapa calita

Am adaugat apoi orezul si l-am lasat sa se caleasca si el putin, cateva minute, amestecand deasemenea pentru a nu se arde. Am stins totul cu un pahar de vin si am lasat focul mic.

Orez calit

Orez calit stins cu vin

Din acest moment, trebuie sa amestecati fara oprire, pentru 15 – 20 de minute, adaugand lichid in momentul in care acesta dispare (o parte va fi inghitit de orez, o parte se va evapora). Pentru ca vroiam sa obtin o aroma de peste, am fiert oasele de pastravi in apa, obtinand o supa concentrata din care am pus putin cate putin.

Dupa vreo 10 minute am pus si ciupercile, si am continuat sa adaug lichid putin cate putin.

Risotto cu ciuperci

Amestecand fara oprire, veti obtine un orez cremos dar in care totusi boabele isi pastreaza consistenta.

Risotto cu galbiori

Urmeaza acum partea a doua a preparatiei.

Pe un fund de lemn am intins doua felii de prosciutto peste care am adaugat un file de peste. Am pus deasupra o lingurita de risotto si am rulat. Am facut la fel pentru fiecare file.

File de pastrav in prosciutto

File de pastrav in prosciutto cu risotto

Rulou de prosciutto cu pastrav si risotto

Am asezat cele patru rulouri obtinute intr-un vas pentru cuptor, uns cu ulei de masline. Apoi am amestecat crevetii cu orezul si am adaugat totul peste rulouri, in acelas vas.

Rulori de peste

Risotto cu ciuperci si creveti

Am adaugat inca un pahar de vin in vas si am bagat totul la cuptor. Cuptorul a fost preincalzit inainte, la 190 de grade, iar mancarea a stat acolo 20 de minute.

File de pastrav in prosciutto cu risotto cu creveti

Am asezat pe farfurii, incercand diverse combinatii. Important este ca pe fiecare farfurie sa se regaseasca un rulou, orez si cativa creveti.

Rulouri de pastrav cu risotto cu ciuperci

Rulou de pastrav cu risotto

Rulou de pastrav cu risotto

 

Rulouri de pastrav

O imbucatura perfecta, o seara frumoasa si un preparat de exceptie.

Sanatate va doresc!