• 250 g iaurt
  • 4 castraveti
  • un catel de usturoi
  • sare

In unele parti folosit ca si garnitura, in alte parti ca un sos iar in altele, lungit un pic, ca dressing la salata, tzatziki este un preparat foarte racoritor, ideal pentru a acompania si carne, si cartofi prajiti si legume. Este sosul perfect, care se potriveste (aproape) la toate. Daca ingredientele sunt de buna calitate, preparatia este atat de simpla incat si un copil o poate realiza.

Ingrediente tzatziki

Am pornit la realizarea retetei cu un castron de iaurt (cam 200 – 250 de grame) si 4 castraveti. Daca aveti iaurt grecesc, de capra, este cu atat mai bine. La noi se gaseste mai greu si cand se gaseste pretul este putin descurajant. Dar merita din plin. Nu am curatat complet coaja de pe castraveti pentru ca am vrut putina culoare.

Dupa ce am dat pe razatoarea marea castravetii, am pus peste ei sare multa si i-am lasat la scurs. Sarea ajuta la extragerea apei din castravete.

Castraveti

Daca aveti timp suficient, puteti lasa sucul castravetilor sa se scurga singur, pe un tocator inclinat in ghiuveta. Eu nu am avut prea mult timp la dispozitie, asa ca dupa cateva minute (sarea trebuie sa se dizolve cat de cat), am stors zeama intr-un castron. Aveti grija sa stoarceti cat mai mult.

Am amestecat apoi castravetii cu iaurtul si un catel de usturoi dat prin razatoare (daca vreti sa il taiati la cutit foarte foarte marunt e bine si asa).

Ingrediente tzatziki

Am amestecat energic, am potrivit de sare, am tinut la frigider si am folosit sosul asta la shaorma, in loc de maioneza. Eu l-am lasat asa, simplu, dar cativa stropi de ulei de masline, poate si cativa de otet de mere nu ar strica. Dupa gust.

Cum ziceam la inceput, sosul este bun la toate, se face in 5 minute si este foarte bun pentru organism. Iar daca aveti un iaurt mai gros, nu va mai trebuie decat o lipie sau o felile de paine buna si sunteti gata pentru o gustare rapida.

Tzatziki

Voie buna!