• 3 albusuri mari
  • 1/3 cana de faina
  • 1/2 cana de fistic macinat
  • 1/2 cana de migdale macinate
  • 2/3 cana zahar brut/brun
  • coaja rasa de la 2 portocale
  • un varf de lingurita de sare fina
  • zahar pudra si fistic pentru ornat

Am gasit intr-o carte o reteta de pricomigdale fara migdale. Mi s-a parut cel putin ciudata asa ca am rugat-o pe Teo sa o adapteze si sa includa si … migdale. In reteta industriala este folosita esenta de migdale dar cumva aroma obtinuta este departe de realitate. Asta este problema sticlutelor cu aroma, ca se indeparteaza destul de mult de gustul original. Desigur, sunt si cateva exceptii, dar va povestesc despre ele la timpul lor.

Acum va spun cum a fost realizata aceasta reteta. Ingredientele sunt exprimate in cani si linguri. Nu le-am cantarit asa ca nu va pot spune gramaje. Folositi aceiasi cana pentru toate ingredientele pentru a pastra proportia si ar trebui sa fie in regula. Din cantitatile astea Teodorei au iesit cam 40 de bucati.

Migdalele si fisticul crud, cam 150 de grame din fiecare, au fost macinate marunt intr-un robot de bucatarie (puteti folosi o rasnita de cafea). O parte din fistic a fost zdrobit in mojar pentru a iesi mai mare.

Ingrediente pricomigdale

pricomigdale - fistic

Albusurile au fost batute spuma, folosind un instrument clasic. Se pare ca este cea mai buna metoda de a obtine o spuma foarte tare si legata. Cand albusurile s-au intarit, Teo a adaugat zahar brut.

Pricomigdale- Spuma de albus cu zahar

Dupa ce s-a incorporat zaharul, a fost adaugat fisticul impreuna cu migdalele.

Pricomigdale - spuma de ou cu migdale

Pricomigdale - spuma de ou cu migdale

Au fost puse toate odata si apoi s-au incorporat cu o lingura in spuma.

Pricomigdale -spuma de oua cu migdale si fistic

Pricomigdale - spuma de ou cu migdale si fistic

La sfarsit a fost adaugata coaja de lamaie si faina, si s-a incorporat si aceasta in “aluat”. Un varf de lingurita de sare a fost amestecata in faina.

Pricomigdale - aluat

Intr-o tava peste care a pus hartie de copt unsa cu ulei, Teo a asezat mai multe guguloaie. Deasupra, a presarat pe fiecare pricomigdala cate putin din fisticul macinat in mojar.

Pricomigdale

Pricomigdale cu fistic deasupra

Cuptorul a fost preincalzit la 180 de grade ( sa zicem la jumate pentru un cuptor fara gradatii) si tava a stat la aceasta temperatura 10 minute dupa ceas. Au iesit pana la urma 3 tavi de pricomigdale putin elastice si super gustoase. Daca le tineti mai mult in cuptor se vor intari, dar tot gustoase vor ramane. Oricum, nu le lasati mai mult de 12 minute pentru a nu se arde.

Pricomigdale

Pricomigdale

Daca le aranjati frumos pe un platou, nu uitati sa puneti si cateva migdale, putin fistic macinat si o felie, doua de portocala. Puteti sa presarati si putin zahar farin deasupra daca va place.

Pricomigdale

Pricomigdale

Voie buna si un weekend linistit!