• 2 cani faina alba
  • 1 cana de apa
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de seminte de in
  • 1 lingura de seminte de floarea soarelui
  • 1 lingura de susan

Painea este un aliment foarte des intalnit in alimentatia romanilor. Desii unii o blameaza deoarece „ingrasa”, eu consider ca o paine de calitate, mancata cu masura, nu are cum sa strice, ba din contra poate ajuta in realizarea unei diete complete.

Va prezint mai la vale o reteta de paine care nu contine drojdie. Este foarte gustoasa dar cel mai important este faptul ca nu necesita un efort mare pentru a putea fi preparata in orice bucatarie. Am profitat de ultimele zile de soare, asa ca am facut painea afara, intr-un parc.

Am pus toate ingredientele, inclusiv semintele, intr-un bol si le-am amestecat. Semintele de in ajuta la digestie, cele de floarea soarelui dau un gust placut iar susanul asigura o textura mai fina a aluatului.

ravan anton paine drojdie sare bucatarie fainoase

Am adaugat treptat apa. Va recomand sa turnati din cana, putin cate putin, si sa integrati treptat faina in coca amestecand cu mana. Nu puneti toata apa deodata: va fi mult mai greu sa obtineti un aluat omogen si fara cocoloase.

razvan anton paine faina apa gatit

Am framantat timp de 5 minute pana cand am obtinut o coca omogena si elastica. Acestui tip de compozitie ii este suficienta o framantare de cateva minute. Cand incepe „sa se tina singura” este cam gata.

razvan anton paine framantat sare faina seminte

razvan anton paine coca faina

Am presarat putina faina intr-o tava de cozonac. Am modelat compozitia intr-o forma cat mai apropiata de a unei paini si am asezat-o in forma. A mai stat asa cam 10 minute, dupa care a intrat la cuptor. Cuptorul a stat aprins, la mediu, cat timp am pregatit aluatul.

razvan anton paine tava aluat coca

Dupa 30 – 40 de minute, am obtinut o franzela cu coaja tare. Pentru a ii da un pic de culoare, am uns-o cu putin ulei de masline si am mai lasat-o 2 minute in cuptor. Am servit-o calda alaturi de masline, ulei de masline extravirgin si sare grunjoasa, in compania unor prieteni buni.

ravan anton paine sare masline ulei calda

razvan anton paine sare ulei masline

Filmul de mai jos va demonstreaza cat de usor si rapid este sa va faceti o paine deosebita, pentru momentele cand vreti sa iesiti din rutina culinara. Este potrivita pentru un snack rapid, unsa cu unt, sau alaturi de diverse branzeturi.

Pofta buna!