• 600 g naut fiert
  • 3 linguri de tahini
  • 3 linguri smantana grasa
  • 3 catei de usturoi
  • 3 fire de cimbrisor proaspat / patrunjel
  • o lingurita de boabe de piper verde
  • sucul de la jumatate de lamaie
  • sare

Hummusul este un aperitiv originar din Egipt, fiind preluat de multe culturi. Astazi, hummusul il intalinim in restaurantele libaneze, arabesti si turcesti. Hummusul este un amestec de naut si pasta de susan (tahini) la care se adauga diverse condimente si cateva alte ingrediente in functie de zona.

Am mancat de cateva ori hummus si am observat, in ciuda ingredientelor putine si simple, ca exista diferente intre ele. Ba mai mult, am observat ca unii il si rateaza. Cel mai „greu” imi era sa fac pasta de susan. Este un procedeu simplu dar care necesita putina atentie iar diferenta dintre un tahini bun si unul complet gresit este de cateva minute. Asa ca in momentul in care am vazut pe raftul unui magazin un borcan cu tahini, nu am mai stat pe ganduri.

Am pus la un loc ingredientele de baza, fara de care nu se poate – naut fiert si pasta de susan. La aceste ingrediente am mai adaugat cateva boabe de piper verde de la saramura, 3 catei de usturoi, cateva linguri de smantana grasa de bivolita si o crenguta de cimbrisor proaspat.

Hummus - ingrediente

Am taiat usturoiul marunt, si l-am pisat bine impreuna cu boabele de piper, sare si frunzele de cimbrisor.

Hummus - ingrediente

Hummus - ingrediente

Intr-un bol mai mare am pus nautul scurs bine (dar am pastrat zeama pentru cazul in care hummusul ar fi iesit foarte uscat – nu a fost cazul). Peste el am pus 3 linguri de tahini si restul ingredientelor.

Hummus - ingrediente

Hummus - ingrediente

Am stors jumatate de lamaie deasupra si am mixat totul cateva minute cu blenderul de mana, pana cand am obtinut o pasta fina.

Hummus - blender

La sfarsit am mai amestecat o lingura de ulei de masline si am reglat de sare. Am ornat cu seminte de susan, seminte de floarea soarului crude, cateva frunzulite de cimbrisor proaspat iar in mijloc am mai pus putin ulei de masline.

Hummus

Cam asta este tot. Eu am folosit atat nautul cat si tahini cumparate de-a gata. Bineinteles ca, daca doriti, puteti cumpara naut uscat pe care sa il inmuiati o noapte in apa si apoi sa il fierbeti, si seminte de susan pe care sa le prajiti foarte putin in cuptor si apoi sa le transformati in pasta. In cazul de fata, am preferat sa folosesc produse deja preparate, dupa ce am citit pe cutia lor ingredientele. Nu cred ca am iesit nici mai scump si in mod sigur am redus substantial timpul de productie.

hummus - detaliu

Sa fie bine!