• 1 kg cartofi
  • 6 catei de usturoi
  • o mana de rozmarin proaspat
  • o lingurita cu varf de sare
  • o lingurita de fulgi de chilli
  • o lingura de faina
  • ulei

Cum va spuneam si ieri, sambata seara au  fost cativa prieteni pe la mine. Din cate am vazut, toti au fost incantati de cartofii la cuptor, asa ca am sa va impartasesc si domniilor voastre modul de preparare. Din cantitatile de mai jos pot manca lejer 2 oameni o masa, sau 4 oameni daca mai pun ceva langa cartofi. Sunt atat de buni incat va garantez ca nu mai au nevoie de altceva.

In primul rand am pus o oala cu apa pe foc, la fiert. Am spalat bine un kilogram de cartofi si i-am frecat cu o perie pentru a indeparta orice urma de pamant. Nu i-am curatat de coaja pentru a le da un gust dulceag, doar am eliminat partile negre, urate.

Razvan Anton cartofi curatati pentru cuptor

I-am taiat apoi in bucati cam de un centimetru grosime si i-am pus in apa care fierbea. I-am tinut acolo 10 minute, la foc mare, pana au inceput sa se inmoaie. Ca sa nu gresiti – in momentul in care apa clocoteste in oala, punteti cartofii si lasati pana cand apa incepe din nou sa fiarba. Mai asteptati 2 minute si  sunt numai buni pentru etapa urmatoare.

Razvan Anton cartofi in coaja taiati

Intre timp am pornit cuptorul sa se incalzeasca si am pregatit condimentele: sare, piper, fulgi de ardei iute, o lingura de faina,  rozmarin proaspat (doar acele, curatate de pe crengute) si usturoi (catei intregi, in coaja).

Cand cartofii s-au inmuiat, i-am scurs bine si i-am lasat sa se usuce pe un fund de lemn (fiind calzi, apa care nu s-a scurs de pe ei s-a evaporat).  I-am amestecat bine, intai cu faina, apoi cu toate condimentele. Cam o lingurita din fiecare este suficient, dar puteti fi mai generosi cu rozmarinul. Nu curatati coaja usturoiului deoarece acesta se va arde. Coaja il protejeaza si il „caramelizeaza” in acelas timp.

Razvan Anton cartofi fierti pusi pe fund de lemn la uscat

Razvan Anton cartofi fierti sare

Razvan Anton cartofi sare faina

Razvan Anton cartofi cuptor sare faina rozmarin usturoi

Razvan Anton cartofi la cuptor sare faina rozmarin ardei iute fulgi

Razvan Anton cartofi la cuptor amestecati condimente

In cuptorul incins am bagat o tava de tabla in care am pus cateva linguri de ulei si o lingura de unt. Am lasat in cuptor pana cand tava (si uleiul) s-au incins bine. Am turnat apoi cartofii in tava si am bagat-o la loc, la treapta cea mai mare de foc.  I-am rascolit si intors pe fiecare parte cam la 1o minute. Nu puneti multi cartofi deodata – ei trebuie sa fie in permanenta in contact cu tava pentru a deveni crocanti in exterior.

Razvan Anton cartofi rascoliti amestecati

Razvan Anton cartofi rascoliti

Dupa 25 – 30 de minute i-am scos si i-am mancat fierbinti alaturi de muraturi.

Razvan Anton cartofi la cuptor crocanti cu muraturi

Nu zic ca e cea mai sanatoasa mancare, mai ales pentru  seara. Despre diete nici nu mai vorbesc. Dar a fost apreciata de toata lumea. O bere rece si amara a sfarsit masa. Puteti incerca si cu un vin alb proaspat racit bine (un Chardonnay de anul acesta inca putin acidulat ar fi perfect).

Razvan Anton cartofi crocanti la cuptor cu muraturi

Pofta buna!