• 2 kg dovlecei
  • 2 cepe
  • 3 morcovi
  • 2 cartofi
  • o capatana de usturoi
  • 1 - 2 linguri de smantana
  • busuioc proaspat
  • sare

Fiind sezonul dovleceilor m-am gandit ca nu strica si o supa, mai ales ca lichidele sunt recomandate pe perioada verii. Asa ca, atunci cand am iesit acum ceva vreme la un gratar, alaturi de diverse fripturi am vrut sa fac si ceva mai usor, la fel de bun si rece si cald (parca rece merge mai bine, e mai racoritoare, supa asta parfumata).

Teo a facut pentru prima data supa asta minunata, asa ca a avut onoarea (nu stiu daca si placerea) de a o replica. Legumele au fost curatate, spalate si taiate cubulete, iar dovleceii curatati de coaja.

Supa crema de dovlecei - ingrediente

Cat timp au fiert restul legumelor (in apa putina, cat sa le acopere, si o lingura de sare), dovleceii au fost taiati cubulete mici (pentru a se fierbe si ei la randul lor cat mai repede).

Dovlecei cubulete

Cand legumele au fost aproape fierte, Teo a adaugat si dovleceii. Acestia nu au nevoie de foarte mult timp pentru a se inmuia, si nu trebuie fierti mult pentru a pastra in ei vitaminele. Deci, cand s-au inmuiat dovleceii, s-a scurs o parte din apa (cam jumate, o puteti adauga inapoi daca vi se pare ca supa e prea groasa). S-a adaugat busuioc proaspat si blender-ul a intrat in functiune, pana cand legumele au ajuns un piure gustos si parfumat.

Supa crema de dovlecei - ingrediente fierte

Apoi Teo a reglat consistenta supei (cu zeama ramasa de la fiert) si a adaugat o lingura mare de smantana dulce si grasa. Aceasta lingura de smantana asigura cremozitatea preparatului, face supa fina si delicata.

Supa crema de dovlecei - smantana adaugata la sfarsit

Atentie ca daca re-incalziti supa, smantana se va branzi. De aceea, puneti smantana doar in cantitatea pe care o mancati pe loc. Ce ramane la frigider trebuie sa stea fara smantana, aceasta fiind adaugata in momentul reincalzirii.

Noi am servit supa simpla, cu o felie de paine prajita pe gratar, iar a doua zi a mers foarte bine direct din frigider. Puteti adauga in ea, la servire, fulgi de ardei iute sau cativa stropi de ulei de masline. Veti avea o mare surpriza, zic eu, placuta.

Razvan Anton - Supa Crema de dovlecei

Voie buna!