• 2 cani faina
  • 1 cana de apa
  • 1 lingurita de drojdie uscata
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3 linguri de bulion sau sos de rosii
  • pastrama afumata
  • ciuperci
  • cascaval
  • branza cu mucegai

Este luni si weekend-ul care tocmai s-a terminat a fost solicitant pentru multi dintre noi, mai ales ca pentru o mare parte a fost un weekend “prelungit”, inceput tocmai de joi. In seara asta stam acasa, vedem un film, citim o carte si ne relaxam. Si parca in peisaj isi are locul o pizza.

Pizza este un preparat italian popular, originar din Napoli. In forma sa de baza, este alcatuita dintr-un aluat subtire de paine, uns cu un piure gros de rosii, parmesan (sau mozzarella) si condimentata cu ierburi si usturoi, apoi coapta in cuptor.  Exista nenumarate varietati de pizza, de la pizza vegetariana pana la pizza cu carnati, carne afumata, peste sau fructe de mare. Imi amintesc ca la mine in familie mama facea cate o pizza in fiecare duminica, de fiecare data cu alte ingrediente, si o serveam cu un ketchup de casa, facut in fiecare toamna de bunica mea, de cele mai multe ori cu rosii din gradina. Acum este randul meu.

Bineinteles, am inceput cu aluatul. Cred ca va amintiti prima reteta de paine. Pe baza ei, dar de data asta cu drojdie, am creat un aluat de baza.

Am pus o lingurita de drojdie uscata in 4 linguri de apa calda si un praf de zahar. Am omogenizat bine si am lasat-o cam 5 – 10 minute la caldura pentru a activa drojdia. Stiti ca drojdia este gata pentru a fi folosita in momentul in care creste putin si apar bule la suprafata.

razvan anton pizza drojdie zahar dospit activat

Intr-un bol am pus 2 cani de faina, o lingurita de sare si o lingura de zahar. In mijloc am turnat 2 linguri de ulei de masline, o jumatate de cana de apa si am pus drojdia.

razvan anton pizza faina drojdie zahar sare apa aluat

Am inceput sa amestec, intai cu o furculita, pentru a incorpora treptat faina, apoi cu mana turnand din cand in cand apa. Am framantat acest aluat cam 10 minute.

razvan anton pizza aluat faina sare zahar ulei drojdie framantat

In momentul in care aluatul s-a desprins usor de pe degete, l-am lasat in castron, acoperit cu un prosop curat timp de jumatate de ora, la cald, iar in timpul asta am pregatit ingredientele pentru topping. Nu uitati acum sa porniti si cuptorul, la foc mediu, pentru a se incalzi.

Am folosit de aceasta data felii foarte subtiri de pastrama putin afumata, ciuperci, cascaval ras si branza cu mucegai. Sunt multe variante de topping, dar mie imi place sa pastrez lucrurile simple, dar cu ingrediente de calitate. Intr-un post viitor am sa va povestesc si care consider eu ca sunt asocierile potrivite.

razvan anton pizza ingrediente pastrama afumat ciuperci cascaval branza mucegai

Dupa jumatate de ora, aluatul a inceput sa creasca. Nu trebuie sa creasca prea mult asa ca l-am intins cu mana intr-o tava de cuptor tapetata cu faina. Cel mai bine este sa faceti o bila de aluat pe care o intindeti cu un facalet pana ajunge la dimensiunile dorite. O infasurati apoi pe acelas facalet pudrat bine cu faina si o desfasurati in tava. Eu n-am avut facalet, asa ca a trebuit sa intind cu mana.

Dupa ce am intins bine aluatul in tava, l-am uns cu 3 linguri de bulion de casa (puteti folosi pasta de tomate lungita cu putina apa daca nu aveti un bulion lichid). Am pus pastrama si ciupercile si am dat la cuptor pentru 20 de minute.

razvan anton pizza aluat intins facalet

razvan anton pizza aluat bulion rosii

razvan anton pizza topping bulion rosii pastrama ciuperci

Dupa 20 de minute, am pus si cascavalul si branza si am bagat din nou la cuptor. Nu trebuie sa folositi multa branza cu mucegai, deoarece este foarte grasa si are aroma puternica. Cateva bucatele sunt suficiente.

razvan anton pizza topping cascaval branza mucegai

In 10 minute branza s-a topit si pizza a fost gata. Este suficienta pentru 4 persoane cumpatate.

Pofta buna!

razvan anton pizza topping